Milyen gyakran kell tisztítani a kávéfőzőt? Tele van baktériumokkal, mégis kevesen figyelnek rá
A leégett, dohos szagú kávéfőzőt nem szívesen használja az ember, és egészségtelen is, ha ritkán tisztítják.

kavefozo-konyha
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A konyha tele van baktériumokkal, aminek a meleg és nedves környezet is kedvez, a kisebb méretű konyhai gépek tisztítására mégis kevesen figyelnek oda kellőképpen. Pedig néhány szabály betartása nemcsak a komfortérzet, de az egészség érdekében is fontos.

A kávéfőzőkben nemcsak baktériumok, de a penészgombák is hamar megtelepszenek, egy tanulmány szerint pedig zacctartályaik a lakás legpiszkosabb pontjai közé tartoznak. Néhány tisztítási szabály betartásával a lefőzött ital is sokkal egészségesebb lesz.

Minden használat után mosd el!

A kávéfőző eltávolítható alkatrészeit minden egyes használat után el kellene mosni a tisztaság érdekében, meleg, mosogatószeres vízzel. Ezáltal eltávolíthatod a maradék kávézaccot és a lerakódott szennyeződést is. Töröld le a kávékiöntőt kívülről és a melegítő lemezt is, ahol a kiömlött kávé ráéghet a gép felületére.

Talán mondani sem kell, hogy mennyire nem higiénikus a zaccot a tartályban hagyni. A legjobb, ha a víz-, a zacctartály és a kávékiöntő fedelét nyitva tartva tárolod, így minden egyes használat után teljesen kiszáradhat. A száraz környezetben nem szaporodnak túl a baktériumok.

Havonta tisztítsd át!

A kemény csapvíz lerakódhat a gépen, ami vízkövesedéshez, hosszútávon pedig meghibásodáshoz is vezethet. Ezért javasolt minden hónapban áttisztítani a gépet: a legegyszerűbb módszer, ha ecetet töltesz a víztartályba, és ezzel indítod el a főzőprogramot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Perfetto, a kávészemektől az utolsó cseppig

A Dinamica Plus kávéfőző széles receptválasztékának köszönhetően minden napszakban elhozza a perfetto kávé pillanatot. Krémes cappuccino reggel, egy kis plussz energia ebéd után egy espresso társaságában, egy koffeinben gazdag hosszú kávé amikor már csak a napot szeretnéd túlélni. De’Longhi, frissen őrölt kávé minden csészében, bármelyik is legyen a kedvenced.

Promóció

Még hatásosabb, ha a program felénél lekapcsolod a gépet, hagyod állni negyed órát, majd ezután fejezed be a főzést. Bár a szag hamar kiszellőzik, miután kiöntöd az ecetet a tartályból, a procedúrát követően vízzel is átfőzheted egyszer, így garantáltan nem érzed majd az ízét a következő adag kávén.

Ha mégis aggódnál, az ecet helyett citromsavat is használhatsz: deciliterenként keverj belőle a vízhez egy-egy teáskanálnyit, majd ezzel indítsd el a programot a fent leírt módon. Ezzel kiölöd a baktériumokat, és a gép élettartamát is jelentősen megnöveled.

Ezt is szeretjük