A legmakacsabb vízkövet és foltokat is feloldja: természetes, mégis bivalyerős házi szerek

Ne vegyél speciális vízkőoldó szereket, használd inkább a leghatékonyabb házi praktikákat!

Természetes szerek vízkőoldásra
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A vízkő rendszeresen gondot okoz a lakás vizes helyiségeiben: nemcsak elcsúfítja a csempéket és a mosogatót, hanem károkat is okozhat. A lerakódó vízkőréteg egy idő után dugulást okoz a lefolyócsövek esetében, csökkenti a vízforraló hatékonyságát, eldugíthatja a kávéfőzőt, a mosógépben a fűtőszálra telepedve okozhat gondot, bojler esetében pedig csökkenti annak hatékonyságát, és magas villanyszámlát eredményez.

Azokat a háztartási készülékeket, melyeken saját kezűleg nem tudsz segíteni - ilyen a bojler és a mosógép is -, bízd időnként szerelőre, és tisztíttasd ki, a fürdőszobából és a konyhából pedig űzd ki házi szerekkel a vízkövet!

Tökéletes párosok vízkő ellen

A fürdőkádról és a csempéről hatékonyan eltávolíthatod a vízkövet ecettel, citrommal és sóval. E három csodaszert többféleképpen is párosíthatod, a szennyeződés típusának függvényében. A sárgásan elszíneződött, vízköves felületet például citrommal és ecettel tisztítsd: először önts rá tömény, 20%-os háztartási ecetet, majd várj egy-két órát. Ezután öblítsd le, majd a foltokat alaposan dörzsöld át egy félbevágott citrommal. Hagyd rajta a citromlevet fél órán át, majd öblítsd át a felületet.

Citrommal a szerelvényeket is ragyogóvá teheted: önts citromlevet egy szivacsra, majd egyszerűen töröld át a csapokat vele. A citromlé kíméletes a csapokhoz, de a vízkövet azonnal feloldja. Ha azonban a vízkő nemcsak a felületükön telepedett meg, hanem például eldugította a zuhanyfejet, akkor utóbbit csavard le, egy kefével tisztítsd meg, majd egy-egy arányban kevert ecetes vízben forrald 15 percig. Ez a megoldás csak fém zuhanyfejek esetében javasolt, a műanyag típusokat langyos ecetben áztasd egy éjszakán át.

Az ecet a mosogatón éktelenkedő vízkőfoltok ellen is hatékony. Tisztításához vízzel hígított, 10%-os ecetet vagy almaecetet használj, ezzel töröld át a felületét. Ezután szódavízzel öblítsd át, ismét ragyogni fog. Az ecet és a só párosa pedig a csaptelepek körüli sárgás-vízköves szennyeződések ellen kiváló: úgy keverd el őket, hogy sűrű pépet kapj, majd a pépet kend fel a foltokra, és legalább fél órán át hagyd hatni. Ezután öblítsd le - a foltoknak nyomuk sem lesz.

ecet

Hatékony szerek makacs vízkő és foltok ellen

A természetes szerek mellett néhány régi, de még ma is hatékony szert is érdemes otthon tartanod. Ha a fürdőszobai kád régi, és már képtelenségnek tűnik megszabadítani a vízkőrétegtől, akkor például a borkő és a hidrogén-peroxid segít. Hidrogén-peroxidot keverj el ugyanannyi porrá tört borkővel, majd vízzel keverd péppé. Kefével hordd fel a pépet a kád felületére egyenletes rétegben, hagyd rajta három-öt percig, ezután meleg, végül hideg vízzel alaposan öblítsd le.

Ha ezután is maradtak foltok, akkor ez előző péphez néhány csepp szalmiákszeszt is keverj. Ezt a pépet két órán keresztül hagyd a tisztítandó felületen, töröld át közepesen durva szivaccsal, majd alaposan öblítsd le. Ha csak halványan sárga a kád, akkor az egyszerű hipó is segít rajta, nem kell drága vízkőoldókra költened a kifehérítéséhez. Kend át az egész felületet vele, hagyd 10-15 percig hatni, majd egy szivaccsal töröld át, végül öblítsd le.

Több százezer forint járna havonta a házimunkáért: te is ennyit kapnál, ha kifizetnék

Elolvasom

A házi szappan is segít

Ha a porcelán mosdóra rakódott le vízkő, akkor egy darab házi szappant reszelj bele egy vödör forró vízbe, és gondosan keverd el, hogy sima szappanoldatot kapj. Ezután tegyél hozzá egy pohárnyi tiszta benzint, és kefével vidd fel a keveréket a mosdóra ott, ahol különösen erős a szennyeződés. Amint elhalványodtak a foltok, öblítsd le az egészet. Ha a fürdőszobában gázbojler van, azt feltétlenül zárd el, mielőtt a benzint kinyitod, és lehetőleg nyitott ablak mellett dolgozz!

Cikkünk megírásában a Reader's Digest Nagymama házipraktikái című könyve segített.

Ezt is szeretjük