Tele van baktériumokkal a mosogatószivacs: a 3 legbiztosabb módszer a tisztításra
Egyszerű trükkök, de megölik a baktériumokat.

mosogato
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mivel a mosogatószivacsnak épp az étellel érintkező tányérok és evőeszközök tisztításában van szerepe, különösen fontos, hogy ne telepedjenek meg rajta a baktériumok. A nedves közeg azonban nagyon jó kis életteret jelent nekik.

A konyhai szivacsokat a használat gyakoriságától függően két-három hetente cserélni kell, addig pedig a szivacs tisztítására szerencsére a legegyszerűbb módszerek is működnek - mutattak rá a Good Housekeeping Research Institute laboratóriumi kutatói.

Mikrós megoldás

A módszer lényege, hogy a körülbelül fél deciliter vízzel telített szivacsot a mikrohullámú sütőbe kell tenni, egy percig magas fokozaton melegítve. Cellulózszivacsnál a hatékony végeredményhez egy deciliter vízre és két perc melegítésre van szükség. Ez a baktériumok 99,9%-át elpusztítja.

Arra kell csak figyelni, hogy a felforrósodott szivacshoz nem szabad azonnal hozzáérni, fémet tartalmazó daraboknál pedig nem alkalmazható a módszer.

Mosogatógépbe is tehető

A szivacsot mosogatógépben is alaposan meg lehet tisztítani. Ebben az esetben a felső tálcára kell rakni, majd szárítással együtt elindítani a mosogatóprogramot. A vizsgálatok szerint a mikrózásos technikához hasonlóan a módszer a baktériumok 99,9%-át képes volt megölni.

Tisztítás ecettel

Az ecet a laboratóriumi adatok szerint a baktériumok 99,6%-ára jelentett végzetes csapást. Ehhez viszont mindössze annyit kellett tenni, hogy a szivacsot öt percen át magasabb koncentrációjú ecetben áztatták, majd leöblítették és kifacsarták.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mit milyen gyakran kell tisztítani?

Nehéz mindenre figyelni a háztartásban, és a tisztítás sűrűsége is több mindentől függhet, de néhány irányadó adatot jobb ismerni.

Ezt is szeretjük