Így használd a mustárt, ha nagyon foltos a csempéd, vagy penészesedik a virágföld
Nemcsak a konyhában fontos a sárga fűszer, de jó szolgálatot tesz takarításkor is.

mustárpor
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Manapság számtalan modern és többkomponensű tisztítószer áll rendelkezésre, különböző aktív kémiai összetevőkkel, melyek a nagyüzemi tisztítóiparból kerültek át az emberek háztartásába a mindennapos használatra.

Ezek egy részéről később kiderült, hogy ökológiailag kártékonyak, a környezetre káros és nem lebomló anyagokat tartalmaznak, illetve ártalmasak az emberi szervezetre és a bőrre. Ezért is tudatos választás áttérni a természetes tisztítószerekre.

Ezért hatékony a mustár

A mustár is ezek közé tartozik, elsősorban a mustármag por formájú változata hasznos segítség. A por a mustármagból készül, melynek illóolaja nitrogén- és kéntartalmú vegyületeket tudhat a magáénak, illetve mirozint és erukasavat. A csípős ízű és szagú fűszer a vegyületei miatt gombaölő és antibakteriális hatású, így remekül használható a takarításnál. Nemcsak a szennyeződést és a rárakódott zsírt bontja le a tisztítandó felületekről, de az azzal járó baktériumokat és kórokozókat is elpusztítja, illetve fertőtleníti a mustárporral kezelt felületet.

Így használd por formában

A száraz mustárt mustárpor néven szerezheted be a bioboltokban, de a nagyobb élelmiszerüzletekben is megtalálod a fűszeres polcon, csak kisebb kiszerelésben. A jó minőségű port nem csak a gasztronómia alkalmazza. A környezettudatos takarításban különösen az edények tisztítására alkalmas, valamint a csempe- és kőburkolatokat is foltmentessé varázsolja.

Egy rész mustárport és három rész szódabikarbónát keverj össze egy zárható tetejű dunsztosüvegben. Szúrd ki a tetejét, és használd súrolóporként a keveréket. A nedves edényeket dörzsöld át vele, és hagyd rajtuk húsz percig. Öblítés után csillogóan tiszták lesznek a piszkos konyhai kellékek.

Természetes ragyogás a fürdőben

A lakás egyik vendégek által is látogatott helyisége a fürdőszoba, ezért jó, ha mindig ragyognak a burkolatok és a csempék. Ehhez ajánlunk régóta bevált természetes praktikákat. 

A flakonossal is lehet takarítani

Az ételszagú mikrohullámú sütő és a tárolóedények tisztán tartására alkalmas a folyékony mustár is. Vegyél egy mikróban használható edényt, tegyél bele két kanálnyi mustárt, és oldd fel három deci vízben. A keveréket tedd be a mikrosütőbe, és öt percig melegítsd enyhe hőfokon. A folyadék elveszi a mikró rossz szagát. Tegyél egy kávéskanálnyi mustárt a szagos edényekbe, és öntsd fel forró vízzel. Öt perc után kiöblítheted, és nyoma sem lesz az ételszagnak. Ha takarítási célra használod a mustárt, akkor ízesítés nélküli, natúr változatot válassz.

A cikk az ajánló után folytatódik

A házon kívül is kipróbálhatod a mustár erejét. Egy használaton kívüli, szórófejes műanyag flakonba tegyél három kávéskanálnyi mustárt, és öntsd fel forró vízzel, majd fújd rá a gépkocsi kerekeire és abroncsaira, fél óra múlva pedig bő vízsugárral öblítsd le. Hozzájuk sem kell érned, hogy tiszták legyenek.

Ha a tél folyamán a cserepes növényeid földje hamar penészedik, szintén használhatsz mustárport: szórd be vele a növények melletti részt, vagy tegyél a földbe pár szem mustármagot. Így kevésbé dohosodik be a virágok földje, és a kártevők is elkerülik a növényt.

Ezt is szeretjük