Salmonella és E. coli is lehet rajtuk: ez a konyha 5 legpiszkosabb pontja
A konyhában több olyan, baktériummal teli terület is van, melyet sokkal gyakrabban kellene tisztítani.

no-konyhaban
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A konyha a ház legfontosabb helyisége, amit naponta számtalanszor használ az ember. Mivel pedig  az ember itt készíti el, esetleg eszi meg az ételeket, alapvető követelmény lenne vele szemben a tisztaság.

Éppen funkciójából és a mindennapos ételkészítésből ered, hogy a helyiséget sokkal nehezebb tisztán tartani, mint másokat. Talán senkinek sem ismeretlen a mosatlan edénykupac, a ragacsos padló vagy az égésfoltokkal teli sütő. A nyilvánvaló baktériumtelepek mellett vannak kevésbé szembetűnő, mégis nagyon piszkos pontok is a konyhában, melyeket szintén gyakran kellene tisztítani.

Salmonella baktérium a fogantyún

A legtöbben bele sem gondolnak, hogy naponta hány alkalommal fogják meg a konyhaszekrény és a hűtőszekrény fogantyúját vagy a mikró és a sütő gombjait. Ezeken a pontokon pedig számos baktérium gyűlhet össze, különösen, ha előtte nyers ételt készített valaki elő. Emésztési betegséget okozó Salmonella, Listeria és Escherichia coli lehet rajta, de penészgombák is.

A konyha takarításánál ezért nem szabad kihagyni a szekrények kihúzóit és a fogantyúkat, egy puha törülközővel és fertőtlenítő hatású szerrel érdemes gondosan áttörölgetni.

E. coli a mosogatóban

Mivel a mosogató lefolyóján rengeteg víz halad át, sokan nem fordítanak kellő energiát a tisztítására. Pedig a National Sanitation Foundation International háztartásokban végzett vizsgálata szerint a lefolyók körüli terület 45%-án volt E. coli vagy valamilyen coliform baktérium.

Különösen akkor fordul ez elő, ha a nyers zöldségeket, húsokat átmossák a csap alatt, így a rajtuk található baktériumok mindenhova szétszóródnak. Ételkészítés után ezért nemcsak folyó vízzel kell leöblíteni a mosogatót, de egy kis ecettel vagy teafaolajos tisztítószerrel is érdemes áttörölni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Coliform baktériumok a szivacsokon

Nem elég a mosogatószer és a gyakori csere, a mosogatószivacsok mindennél gyorsabban összegyűjtik a baktériumokat, a nedvesség pedig azok szaporodásának is kedvez. Az NSF szerint a háztartásokban megvizsgált tárgyaknak legalább 75%-a tartalmaz valamilyen coliform baktériumot, leggyakrabban Salmonellát és E. colit. A szakértők szerint a legjobb az lenne, ha minden használat után alaposan kimosná őket az ember a legjobb baktériumölő technikák egyikével.

Hűtőszekrénybe kerülő baktériumok

A hűtőszekrényekben még a hideg hőmérséklet ellenére is szaporodhatnak egyes baktériumok. A legtöbb zöldséget és gyümölcsöt a hosszabb eltarthatóság érdekében nem szabad megmosni felhasználás előtt, így eleve baktériumokkal és növényvédő szerekkel együtt kerülnek a hűtőbe. 

Természetesen a növényt sokszor elég alaposan megmosni vagy meghámozni, a hűtőszekrényre viszont már kevesebben gondolnak. Ugyanígy problémás a hűtőben tárolt nyers hús is, ami a csomagolás ellenére is szivároghat kissé, ez pedig coliform baktériumok elszaporodásához vezethet. A hűtőszekrény polcait és fiókjait havonta kellene tisztítani meleg, mosószeres vízzel, majd áttörölni szárazzal.

Vágódeszkák, tele szennyeződéssel

A fából készült vágódeszkák alig látható réseiben már egy alkalom után baktériumok telepedhetnek meg, és nehéz tőlük megszabadulni, hiszen az áztatás hatására megduzzadhatnak, és a felületük akár penészedni is kezdhet. A fertőzések elkerüléséért jobb két darabot tartani, az egyiket pedig kizárólag a hús vágásához használni, ez csökkenti a keresztszennyeződés lehetőségét.

Minden használat után alaposan meg kellene tisztítani forró mosogatószeres vízzel vagy még inkább ecettel, majd teljesen megszárítani. Néhány szuper trükkel és két hozzávalóval pedig akár újra selymesen puhává varázsolható a vágódeszka felülete.

Ezt is szeretjük