Hemzsegő muslicák a gyümölcs körül: sokan nem tudják, honnan jönnek elő

Nem magától terem, de nem fog tetszeni a válasz.

Honnan jön a muslica
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bizonyára észrevetted már, hogy amikor érett gyümölcsöt hagysz az asztalon, néhány nap alatt látszólag a semmiből muslicák százai gyűlnek köré. Akad olyan, aki úgy gondolja, az erős szimat segíti őket a lakásba jutni, mások szerint maguktól teremnek, hiszen akár a zárt zacskóban is hemzseghetnek.

A közönséges vagy más néven ecetmuslica rettenetesen bosszantó kis rovar, de természetesen nem a semmiből érkezik a gyümölcsöstálhoz. A megoldás egyszerű, viszont annál kevésbé gusztusos.

Muslicalak a gyümölcsben

Azok a muslicák valójában a legtöbbször még azelőtt a gyümölcsökhöz jutnak, hogy azokat az ember megvásárolta és hazavitte volna: a rovar ugyanis az érett gyümölcsökbe rakja a petéit, melyek aztán ideális körülmények között néhány nap alatt kikelnek belőlük.

A szaporodásuk ezt követően nagyon gyors, akár száz petét is lerakhat egy nőstény egy nap alatt, tehát csak akkor van esély megszabadulni tőlük, ha az általuk kedvelt környezetet valaki nem biztosítja számukra.

Nehéz tőlük megszabadulni

A muslicák fejlődéséhez az optimális hőmérséklet legalább 20-23 °C, és minimum 60%-os páratartalom is kell, ezért a lakások adottságai éppen megfelelőek számukra. A romló gyümölcsök élesztőgombáival és baktériumokkal táplálkoznak, amit egy elöl felejtett barack, alma vagy akár egy pohár bor máris biztosít számukra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mivel megszabadulni tőlük csakugyan nem könnyű, a legegyszerűbb megelőzni a szaporodásukat, így a gyorsan romló, érett zöldségeket, gyümölcsöket azonnal a hűtőbe kell tenni. Emellett a további élelmiszerforrásokat is a lehetőség szerinti minimumra kell csökkenteni a lakásban.

A fedetlen, baktériumokkal teli kuka valóságos kincseskamra számukra, de a padlóra hullott étel- vagy italmaradék is vonzza őket, és a mosogató lefolyócsövében is találnak megfelelő csemegéket, ezért ezeket jobb tisztán tartani.

8 rovar, ami most szívesen beköltözik a lakásba: ne hagyd nekik!

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ha már befészkeltek a lakásba, a háztartási és barkácsüzletekben vagy a drogériákban is kapható környezetbarát, irtószerektől mentes, ragacsos légypapírokkal hatékonyan begyűjthetők a kis rovarok, de akár házi muslicacsapdákat is bevethetsz ellenük.

Veszélyesek a muslicák?

Mivel számos rovar terjeszt fertőzéseket, joggal merül fel a kérdés, hogy vajon a muslicák veszélyesek-e. Bár nagyon zavaróak a konyhában, nem terjesztenek fertőzéseket, és nem képesek megcsípni az embert, de baktériumokat azért szállíthatnak magukkal, ezért jobb megszabadulni tőlük.

Ezt is szeretjük