Varázslatos a japán módszer: ezzel örökre száműzheted a rendetlenséget az otthonodból
Marie Kondo módszere meghódította a világot, követői lelkesen takarítanak az ő útmutatásai alapján.

cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Marie Kondónak eddig négy könyve jelent meg több mint harminc országban, összesen nyolcmilliónál is nagyobb példányszámban. 2015-ben a Times magazin a világ legbefolyásosabb száz embere közé választotta, a Netflix sorozatot is készített vele.

Ezt a hihetetlen népszerűséget a törékeny, alig harmincéves, fiatal nő az általa KonMari-módszernek nevezett rendrakásművészetnek köszönheti.

A takarítás filozófiája

Marie Kondo öt évig élt egy sintó szentélyben, innen ered szoros kötődése a vallási tanításokhoz, és ez lehet a magyarázata, hogy egy hétköznapi tevékenységet is spirituálisan közelít meg. A KonMari-módszer lényege, hogy a belső átalakulás a környezet rendbetételével érhető el, ezért első lépésként egy-egy kupacba kell gyűjteni a lakásban összegyűlt holmikat, elsőként a ruhákat. 

marie-kondo
Fotó: Facebook/Marie "Konmari" Kondo

A módszer szerint egyenként kézbe kell venni minden darabot, és csak azt szabad megtartani, amelyiknek jó a kisugárzása, a többitől megszabadulhatsz. Ezután következhetnek a könyvek, iratok, és csak a legvégén érdemes a fényképek és más emlékek között szortírozni: ekkorra a rendrakó lelke már lenyugszik annyira, hogy tárgyilagosan el tudja dönteni, kell-e neki az adott tárgy.

Tanácsok a rendes lakáshoz

Marie Kondo praktikus tanácsokkal is ellátja követőit, videóiban lépésről lépésre avatja be őket a hajtogatás, rendszerezés és a takarítás rejtelmeibe: úgy véli, a test és lélek tökéletes harmóniáját nem adják ingyen, de kitartó, folyamatos munkával a legelhanyagoltabb hely is átalakítható, ezáltal pedig minden személyiség megváltoztatható.

A cikk az ajánló után folytatódik

Calgon Hygiene Gél–Antibakteriális gél a mosógépek védelme érdekében

A Calgon Hygiene Gél ötvözi a vízkő elleni védelmet az antibakteriális összetevőkkel, így a mosógépben található baktériumok 99,9%-át elpusztítja.*

*EN13697 szerint tesztelve, 40°C vízhőmérsékleten végzett 60 perces mosáson

*Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Promóció

Csak egyszer kell rendet rakni, de akkor nagyon, utána már csak az elért állapot megőrzése a feladat. Munka közben ne zavarjon semmi, igyekezz befelé figyelni, és az érzéseid szerint cselekedni!

Ne költs drága rendezőkre, inkább tedd el a szebb papírdobozokat, vagy vásárolj egyszerű, műanyag változatokat! A drága tárolók csak még több felesleges kacat begyűjtésére ösztönöznek, ezért kerüld őket! Függőleges elrendezéssel sokkal több holmi elpakolható, és könnyebben kivehető, ezért igyekezz mindent így hajtogatni! A tárgyakat úgy kezeld, mint az élőlényeket, amik ártani is tudnak, de, ha szeretnek, a hasznodra lesznek. A rendrakás a boldogságodat szolgálja, mert általa csak olyan dolgok vesznek körül, melyek örömet okoznak neked.

A rend és az egészséges psziché kapcsolata

Dr. Polcz Alaine magyar pszichológus Rend és rendetlenség című művében már évtizedekkel ezelőtt bemutatta az ember és tárgyak viszonyát. "A lakást csak az tudja jól beosztani, aki tudja, hogy mit akar az életben, ismeri képességeit, helyesen méri fel a körülményeket, valóra tudja váltani terveit és célkitűzéseit"- írta.

Polcz Alaine szerint az is bizonyított tény, hogy a környezet rendbetétele hatással van az ember mentális állapotára, és környezetünk befolyással van lelkiállapotunkra, ám nem szabad átesni a másik végletbe sem, hiszen természetesen a kényszeres rendmánia sem egészséges.

Ezt is szeretjük