A kutatók szerint ez a 7 dolog kell a lakásba, hogy boldogok legyünk: a vaníliaillattól a zöld falig

A kutatók elmondták, hogy néz ki egy igazi boldog lakás.

Boldog lakás jellemzői
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A lakás folyamatosan befolyásolja a benne tartózkodók hangulatát: egy hangulatos, kellemes otthon pozitív hatással van az ott lakók közérzetére. A stílus és a rend - úgy tűnik - mégsem elég a boldogsághoz.

Bár joggal gondolhatná az ember, hogy az elvárások az egyéntől függenek, a kutatók megpróbálták konkrétan meghatározni, hogy milyen ismérvei vannak a boldog lakásnak, amitől lakói is boldogabbak lehetnek. Neked megvan minden?

Zöld vagy sárga falak

Minden bizonnyal az ízléstől is függ, ki milyen színű falak között érzi igazán jól magát, az Amszterdami Vrije Egyetem egy tanulmányában viszont megállapították, hogy a zöld és a sárga a két legbiztosabb, boldog érzéseket keltő szín. A kutatás eredménye a felnőttekre vonatkozik, és pontos színárnyalatokról sem esett szó.

Ezzel szemben a 7 és 11 éves megkérdezettek körében a legfontosabb boldogságfokozó szín a kék és a piros volt, ezek árnyalatai tehát akár a gyerekszobában is jól jöhetnek. A kicsik körében egyébként a fehér és a fekete inkább félelmet vagy szomorúságot keltett.

Friss virágok

Bár nem sok szomorúbb látvány van egy hervadt virágnál, a kutatók szerint még a vágott virágok is növelik a lakás boldogságérzetét. A New Jersey-i Rutgers Egyetem kutatása arra az eredményre jutott, hogy jelenlétük fokozza az elégedettség érzését, és pozitív érzelmeket vált ki. Ráadásul a virágillat is tovább növeli a boldogságot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Saját fotók

Ha azon gondolkozol, mivel dobd fel a polcokat és a falakat, a Portsmouth Egyetem kutatási eredményeit is érdemes megismerned. Ők tanulmányban is leírták azt, amit sokan éreznek: a családról vagy a barátokról készült, közös emlékekkel teli fotók nézegetése bizonyítottan pozitív érzelmekkel és nyugalommal tölti el az embert. Ahogy online, úgy a lakásban is működhet, ezért jó választás lehet a lakásban néhány fali kép elhelyezése.

Vaníliaillat

Megoszlanak a vélemények az illatosítókról: egyesek szerint nem is létezik nélkülük otthonos lakás, míg mások inkább túlzottan szentimentálisnak vagy kellemetlennek tartják.

A kutatók az előbbi mellett teszik le a voksukat, a Chemical Senses tanulmánya szerint hatással vannak a boldogságra, különösen a vanília és a mandarin. Míg előbbi a relaxációt is segíti, utóbbinál a stimuláló hatás az erősebb.

Házi kedvencek

A Journal of Personality and Social Psychology című szaklapban megjelent kutatás szerint a háziállatok ugyancsak növelik a lakás boldogságát, javítják a tulajdonosuk életminőségét, és a társadalmi nyomás idején is csökkentik a stresszt. Nem kérdés, hogy egy szeretett kisállat az egész családot boldogabbá teszi.

Bevetett ágy

A kutatók a reggeli szokásokból is következtetnek a boldogságra: a Hunch.com felmérése szerint az ágyat bevetők 71%-a boldognak tartja magát, ezzel szemben azok, akik ezt kihagyják, 62%-ban inkább boldogtalannak minősítik az életet. Nem tudni, valóban múlik-e bármi az egyperces feladaton, de az esélyt érdemes megadni neki.

A rend a titok

A UCLA's Center of Everyday Lives and Families szerint bizonyítottan kapcsolat van a magas kortizolszint és a rendetlenség között. Minél nehezebb rendet tartani a háztartási eszközök között, annál nagyobb eséllyel nő meg a stresszhormon szintje, és az emberek annál inkább társítják az otthont a negatív érzésekkel, a kudarccal, ami növeli a depresszió kockázatát is. A rend tehát kulcsfontosságú lehet egy boldog lakásban.

Így hat a levendula lila az otthonodban - Dobd fel a lakást a feng shui színekkel!

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük