A legkoszosabb pontok a lakásban: sokan elfeledkeznek takarítás közben róluk
Durván megbetegítheti az embert, ha nem figyel a kritikus pontok tisztán tartására.

agyban-eszik-takaro-piszkos
beauty and style
Top olvasott cikkek

A takarítás közben néhány, a piszok felhalmozódására alkalmas hely azonnal szembeötlik: az ételfoltos sütőlap, a penészes fal, a piszkos kádperem vagy éppen a szennyeződésekkel teli vécécsésze pucolására gyakran sor is kerül.

Akadnak viszont olyan helyek és tárgyak, melyek elsőre nem szúrnak szemet, mégis tele vannak rejtett baktériumtelepekkel. Szinte minden helyiségben jócskán van ilyen pont, ha viszont valaki ismeri őket, meg is szabadulhat tőlük. Természetesen ezekkel az egészséges immunrendszer képes megbirkózni, de a makulátlan tisztaságért jobb tudni róluk, különösen allergia- és járványszezon idején.

A konyha piszokgyűjtői

A konyha az egyik leggyakrabban használt helyiség, a magasabb hőmérséklet és páratartalom, valamint az élelmiszerek is hozzájárulnak ahhoz, hogy sok baktérium összegyűljön benne, többek között az E. coli is. A helyiség legpiszkosabb pontjai közé tartozik a mosogató, a szivacs, a pult, a konyhaszekrény, különösen, ha ott a szemetes, a hűtőszekrény és a kis háztartási gépek sora.

A fürdőszoba gyenge pontjai

Noha épp tisztálkodási funkciót lát el, a fürdőszoba is igazi baktériumtelep, aminek a gyakori nedvesség még kedvezőbb környezetet biztosít. A coliform baktériumok gyakran a lámpakapcsolókon, a kilincseken és a csaptelepek fogantyúin bújnak meg, melyeket ezért érdemes gyakrabban áttörölni fertőtlenítő kendővel vagy akár egyszerűen ecettel.

A makulátlan tisztaságért a törölközőket és a fürdőszobai kilépőszőnyeget heti egyszer kellene kimosni meleg vízben, a kéztörlőket pedig ennél is gyakrabban kell cserélni. A fürdőkád és a vécé feltűnő, ám a mosdókagylókra, a fogkefetartókra és a vécé mögötti területre és a zuhanyzóajtókra is ráfér a tisztítás.

Piszkos tárgyak a nappaliban

A nappali legkritikusabb pontjai a legtöbbet használt tárgyak: elég csak a távirányítóra, a számítógépek billentyűzetére vagy a telefonokra gondolni, de a lámpakapcsolókon és az ajtókilincseken is összegyűlhet a piszok, illetve a kórokozók. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Allergének jellemzően a bútorkárpiton halmozódhatnak fel, a poratka mellett a lakásban tartott háziállatok szőre is nagy mennyiségben gyűlik itt össze. Kézi porszívóval tisztán tarthatók ezek a felületek - a legjobb, ha időnként a párnázás alatt is kipucolja az ember a bútorokat, ezzel sokkal egészségesebbé válik a nappali.

Piszok a hálószobában

A legtöbb baktérium és atka az ágyban halmozódik fel, különösen, ha azt nem kizárólag az alvásra használja az ember. A takarókat, lepedőket hetente kellene cserélni, különben megnő a bőrirritáció, gombás és bakteriális fertőzések kozkázata.

Piszkos tárgyak szerte a lakásban

A házi kedvencek játékai és etetőtálai különösen jó táptalajt nyújtanak a kórokozóknak. Előbbiek coliform baktériummal, penésszel, gombákkal lehetnek fertőzöttek, és forró szappanos vízzel kell őket tisztítani. Utóbbiakat mosogatógépben vagy meleg, mosogatószeres vízzel kell áttörölni.

Csaknem hasonlóan szennyezettek a naponta többször is kézbe kerülő kulcsok, pénztárcák, tornazsákok és hátizsákok is, melyekről szintén gyakran feledkeznek meg az emberek takarítás közben. Ez önmagában nem probléma, de jobb, ha már a gyerekek is megtanulják, hogy használatuk után lehetőség szerint kezet kell mosni.

Szépek és hasznosak

Néhány szobanövény nemcsak a lakás dísze lehet, de még a lakás klímájára is kedvezően hat. Segítségükkel a penészedés is csökkenthető.

Ezt is szeretjük