4 hely a lakásban, ahol mindenki elfelejt takarítani: néhány ügyes mozdulattal tiszta lesz

A nehezen elérhető zugok is tiszták, allergénmentesek lesznek.

takaritas-agy-alatt

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A mindennapos házimunka során egyértelműen láthatók a teendők, melyek végeztével első ránézésre makulátlanul tisztának tűnik a lakás. A tökéletes végeredményért azonban időnként sajnos muszáj a rejtett, nehezen elérhető felületeket is letisztítani.

A szembeötlő felületeken túl a legnyakatekertebb helyek és a legapróbb zugok is hatalmas mennyiségű port képesek összegyűjteni, ezzel pedig sok esetben erős allergiás tüneteket és asztmát okoznak. Jobb ezért minél többször megszabadulni a portól.

Bútorok alatt és fölött

A porszívózás akkor igazán hatékony, ha az ember legalább néhány havonta alaposan megtisztítja a bútorok alatti területet is. Nem elég felszívni a nagyobb porcicákat, az ágykeret, a szőnyegek és a székpárnák alatt vastag porréteg rakódhat le, amin a porszívó kefés fejével és portalanító kendővel sem árt átmenni időnként.

A szekrények, ajtók felső lapjain, a csillárokon és a ventillátorokon ugyancsak hatalmas mennyiségű por gyűlhet össze, ezért érdemes a szemmagasság fölött is körülnézni. Teleszkópos nyelű, antisztatikus porolóval vagy egy fogantyúhoz erősített mikroszálas törlővel könnyen pormentesíthető a felület.

Szobanövények levelei

Sokaknak nem jut eszébe, hogy a virágok leveleit letisztítsák, pedig nagy mennyiségű por gyűlhet össze rajtuk is. Portalanításukra több bevált módszer létezik. A kisebb méretű növényeknél jó megoldás a kádba állítva rövid ideig a levelekre irányítani a zuhanyfejet, ez különösen frissítő hatású rájuk nézve. Ha nagyobb méretűek, kevésbé mozgathatók, akkor mikroszálas törlőkendővel óvatosan le kell törölgetni a leveleket.

Sérülékeny levelű növények tisztításához egy hajszárító segítségét is igénybe lehet venni, viszont csak a legalacsonyabb hőmérsékleten és távolról szabad a virágokra irányítani, mert a forró levegő tönkreteheti őket. Télen még a szellőztetésnél is óvatosan kell velük bánni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Redőnyök, függönyök

A nyílászárók közelében felszerelt redőnyök nap mint nap gyűjtögetik a port, ezért minden oldalukat alaposan le kell tisztítani. Bár a függönyöket egyszerűen ki lehet mosni, viszonylag ritkán kerül rájuk a sor. A kefés fejjel végzett porszívózás vagy a mikroszálas törlőkendő mindkét felületen jó megoldás.

Szellőzőrácsok

Nagyon ritkán szánja rá az ember magát, hogy a háztartási nagygépek mögött is kitakarítson, pedig ezzel együtt lesz igazán teljes a tisztaság, ráadásul a hűtő szellőzőjén lerakódó porréteg a takarékos működést is rontja, feleslegesen emelve meg az áramszámlát.

A hűtőszekrény áramtalanítása után a szellőzőrácsot kefével vagy ecsettel lehet portalanítani, majd a ventillátort porszívóval kipucolni. Ugyanezzel a módszerrel akár a fűtőtestek, ventillátorok szellőzőrácsai is megtisztíthatók, ami szintén lehetővé teszi a takarékos működést, és az adott gép élettartamát is növeli.

Spórolás hűtővel

A hűtő igazi áramfaló a lakásban, viszont néhány trükkel hatékonyabb lehet a működése.

Ezt is szeretjük