4 hely a lakásban, ahol mindenki elfelejt takarítani: néhány ügyes mozdulattal tiszta lesz
A nehezen elérhető zugok is tiszták, allergénmentesek lesznek.

takaritas-agy-alatt
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mindennapos házimunka során egyértelműen láthatók a teendők, melyek végeztével első ránézésre makulátlanul tisztának tűnik a lakás. A tökéletes végeredményért azonban időnként sajnos muszáj a rejtett, nehezen elérhető felületeket is letisztítani.

A szembeötlő felületeken túl a legnyakatekertebb helyek és a legapróbb zugok is hatalmas mennyiségű port képesek összegyűjteni, ezzel pedig sok esetben erős allergiás tüneteket és asztmát okoznak. Jobb ezért minél többször megszabadulni a portól.

Bútorok alatt és fölött

A porszívózás akkor igazán hatékony, ha az ember legalább néhány havonta alaposan megtisztítja a bútorok alatti területet is. Nem elég felszívni a nagyobb porcicákat, az ágykeret, a szőnyegek és a székpárnák alatt vastag porréteg rakódhat le, amin a porszívó kefés fejével és portalanító kendővel sem árt átmenni időnként.

A szekrények, ajtók felső lapjain, a csillárokon és a ventillátorokon ugyancsak hatalmas mennyiségű por gyűlhet össze, ezért érdemes a szemmagasság fölött is körülnézni. Teleszkópos nyelű, antisztatikus porolóval vagy egy fogantyúhoz erősített mikroszálas törlővel könnyen pormentesíthető a felület.

Szobanövények levelei

Sokaknak nem jut eszébe, hogy a virágok leveleit letisztítsák, pedig nagy mennyiségű por gyűlhet össze rajtuk is. Portalanításukra több bevált módszer létezik. A kisebb méretű növényeknél jó megoldás a kádba állítva rövid ideig a levelekre irányítani a zuhanyfejet, ez különösen frissítő hatású rájuk nézve. Ha nagyobb méretűek, kevésbé mozgathatók, akkor mikroszálas törlőkendővel óvatosan le kell törölgetni a leveleket.

Sérülékeny levelű növények tisztításához egy hajszárító segítségét is igénybe lehet venni, viszont csak a legalacsonyabb hőmérsékleten és távolról szabad a virágokra irányítani, mert a forró levegő tönkreteheti őket. Télen még a szellőztetésnél is óvatosan kell velük bánni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Redőnyök, függönyök

A nyílászárók közelében felszerelt redőnyök nap mint nap gyűjtögetik a port, ezért minden oldalukat alaposan le kell tisztítani. Bár a függönyöket egyszerűen ki lehet mosni, viszonylag ritkán kerül rájuk a sor. A kefés fejjel végzett porszívózás vagy a mikroszálas törlőkendő mindkét felületen jó megoldás.

Szellőzőrácsok

Nagyon ritkán szánja rá az ember magát, hogy a háztartási nagygépek mögött is kitakarítson, pedig ezzel együtt lesz igazán teljes a tisztaság, ráadásul a hűtő szellőzőjén lerakódó porréteg a takarékos működést is rontja, feleslegesen emelve meg az áramszámlát.

A hűtőszekrény áramtalanítása után a szellőzőrácsot kefével vagy ecsettel lehet portalanítani, majd a ventillátort porszívóval kipucolni. Ugyanezzel a módszerrel akár a fűtőtestek, ventillátorok szellőzőrácsai is megtisztíthatók, ami szintén lehetővé teszi a takarékos működést, és az adott gép élettartamát is növeli.

Spórolás hűtővel

A hűtő igazi áramfaló a lakásban, viszont néhány trükkel hatékonyabb lehet a működése.

Ezt is szeretjük