A szőrös, foltos és büdös szőnyeget is kitisztítja: zseniális és gyors módszerek
A cipőnyom, a beleszáradt kávéfolt és a kutyapisi sem jelenthet problémát.

szonyeg-tisztitas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A takarítás kritikus pontja a szőnyeg tisztítása, melyen az étel- és italfoltok mellett sokszor sáros cipőnyomok is éktelenkednek, és, ha még ez sem lenne elég, a háziállatok is előszeretettel látogatják, szőrükkel vagy vizeletükkel megjelölve a területet.

A szőnyeg a jól látható foltokon túl igazi mágnesként vonzza a port, ennek köszönhetően a kutatók szerint sajnos még akkor is piszkos, ha egyébként tisztának tűnik, sok esetben akár egészségügyi problémákat okozva ezzel. Carolyn Forte, a Good Housekeeping Intézet laboratóriumi igazgatója a szőnyegtisztításra is adott néhány jó ötletet.

Házi folttisztító szőnyegre

A házi szőnyegtisztítóhoz egy pumpás, szórófejes flakon szükséges, melyben két deciliter meleg vizet negyed teáskanál mosogatószerrel kell vegyíteni. Az oldatot ezután egy nedvszívó rongyra spriccelve lehet felvinni a felületre, óvatos és határozott mozdulatokkal betapicskolva, de dörzsölés nélkül.

A folt feloldódása után egy tiszta ruhadarabbal le lehet törölni, majd a folyamatot addig folytatni, míg el nem tűnik az egész elszíneződés. Egy másik rongyot sima hideg vízzel átitatva a mosószeres oldat teljesen eltüntethető, majd száraz ronggyal kell befejezni a műveletet.

Makacs kávéfoltokra

A legmakacsabb foltok eltávolítására is alkalmas szérum készíthető egy evőkanál folyékony szappan, egy evőkanál magas savtartalmú ecet és fél liter víz elegyítésével. Ebben az esetben is egy ronggyal vagy szivaccsal kell letisztítani a foltot, hogy a szőnyeg ne vegye be feleslegesen a nedvességet. Hideg vizes szivaccsal, majd száraz ronggyal kell letörölni a felületet a folt eltűnése után.

A cikk az ajánló után folytatódik

A kutya- és macskaszőr vegyszermentes eltávolítására a legegyszerűbb módszer megnedvesített kézzel végigdörzsölni a szőnyeget vagy a kárpitozott bútort. A szőrszálak egy kis gombócba gyűlnek össze, ami ezután már nagyon könnyen eltávolítható lesz. Természetesen ezt nem muszáj puszta kézzel végezni, hiszen a barkácsboltokban külön erre a célra kapható textilkefe is kapható néhány ezer forintért.

Papírtörlő a mély foltokra

A még tökéletesebb eredmény érdekében egy halom papírtörlőt kell a felületre helyezni, majd a kupac tetejére egy nagy fémedényt tenni. Egy éjszaka alatt a papírtörlők felszívják a megmaradt foltnyomokat a szőnyeg szálainak mélyéről is, így ez a módszer a kutyapisi nyomtalan eltüntetésére is alkalmas. Reggel egyszerűen el lehet távolítani az edényt és a papírt, majd a levegőn hagyni kell megszáradni az anyagot.

A szőnyeg hosszú távú frissen tartására alkalmasak a por állagú tisztítószerek, házilag pedig az olajos foltok eltávolítására akár a szódabikarbóna vagy a hintőpor is alkalmas lehet, egyszerűen a szőnyegre szórva, majd a minimum 15-20 perces hatóidő lejárta után felporszívózva onnan.

Ha a kisebb méretű szőnyeg mosógépben is tisztítható, könnyebb a folyamatos tisztán tartás. Ennek hiányában leginkább a porszívó alkalmas a takarításra, ha nincs folt az anyagon, ellenben szőr és por annál inkább. A leghatásosabb módszer, ha a szőnyeget a hátoldalára fordítod, ami segít a szálak mélyéről is kihajtani a port, kellemes időben pedig a porolás mellett érdemes dönteni.

Függönymosás egyszerűbben

A szőnyegtisztítás mellett a függönymosás is a nem kívánatos házimunkák közé tartozik. Néhány praktikával kicsit könnyebbé tehető.

Ezt is szeretjük