Ronda égésnyom a vasaló talpán? Zseniális házi módszereket mutatunk az eltüntetésére
A legragacsosabb foltokkal is elbánik.

egesnyom-vasalo-piszok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hiába bánsz nagyon körültekintően a ruhadarabokkal, a vasaló talpa sajnos nagyon könnyen piszkolódik. A ragacsos koszfoltokat akár egy rossz mozdulat is okozhatja, egy idő után pedig szinte levakarhatatlannak tűnnek. 

Nemcsak a tiltott anyagokra kell figyelni, a ragacsos égésnyomok akár a vasalható ruhadaraboknál is megjelenhetnek, ha a hőfok magasabb az előírtnál, de a hosszú távú használat során észrevétlenül is felhalmozódhat a piszokréteg, ami a vasalt ruhákat roncsolhatja, és foltokat is hagyhat rajtuk.

Vasalótisztítás sóval

Bár a nagyobb drogériákban kaphatók speciálisan erre kialakított szerek, akár a konyha legegyszerűbb alapanyagaiból is készíthető hatékony, természetes és filléres házi vasalótisztító. Ehhez csak egy kis sóra és étolajra van szükség.

A foltok a legkönnyebben kissé meglangyosított, de nem forró talpról tüntethetők el. Ha megvan a szükséges hőmérséklet, kend be vékonyan az olajjal, majd szórd meg bőven sóval. Meglepő, de ez lesz a legerősebb súrolószer a háztartásban. Óvatosan, körkörös mozdulatokkal, egy szivacs puha felével vagy egy vattacsomóval tisztítsd meg a vasalót, majd töröld szárazra az egészet.

Gyertyaviasszal a karcok ellen

Bár a régi, karcos felületű vasalók sokkal könnyebben piszkolódnak, nem érdemes megválni tőlük, ha még tökéletesen működnek: a felületüket nagyon könnyen újjá lehet varázsolni egyetlen gyertya és egy vékony vászondarab segítségével.

A gyertyaviasz ugyanis tökéletes talptisztító, garantálja a karcmentes végeredményt, és a további piszoktól is védi a felületet. Ezt felolvaszthatod egy edényben, amivel átdörzsölheted a talpat, de akár egy kis tisztítóstiftet is készíthetsz belőle, ha egy nagyon vékony anyaggal betekered a gyertyát, majd így húzogatod végig a meglangyosított vasaló talpán. A viasz feloldja a ráégett piszoknyomokat, de a vászondarab megakadályozza az eltömődést is.

Jobb a biztonság

Bármelyik megoldást választod is, biztos lehetsz abban, hogy a vasaló néhány perc alatt makulátlanul tiszta és foltmentes lesz. A biztonság érdekében viszont a legjobb, ha a megtisztított talppal ezt követően még átvasalsz egy kidobásra ítélt rongyot vagy lepedőt, hogy az olaj- és viaszmaradékok szabadon távozhassanak róla. 

Ha a praktikákat beveted, nem kell több ezer forintos tisztítószereket vásárolnod csak erre a célra: próbáld ki, hiszen néha tényleg a legegyszerűbb alapanyagok a leghatásosabbak. És még időt is spórolsz magadnak, hiszen legközelebb már sokkal gyorsabban végzel a házimunkával.

Ezt is szeretjük