Boldogabb, akinél otthon rend van: a takarítás nem csak a baktériumok miatt fontos

Tudományosan bizonyított, hogy otthonod állapota befolyásolja a lelkiállapotodat, hangulatodat. Tippek, hogy könnyebb legyen a takarítás, rendrakás!

Takarítás pszichológiája
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sok tudományos kutatás vizsgálta már a takarítás, a rendrakás, a tiszta és rendezett, valamint a kevésbé igényes és rendetlen otthonok pszichológiai hatását. Az eredmények pedig sorra bizonyították a tiszta, rendezett otthon pozitív hatásait: azok, akik tiszta, rendezett otthonban élnek, boldogabbak, egészségesebbek, de még fittebbek is a rendszeres takarítástól.

De miért olyan nehéz megfogni a porszívót vagy a felmosót? Mi nehezíti meg a rendezettség kialakítását és megtartását otthonunkban? Pszichológus mondja el, hogyan lehet könnyebb a takarítás anélkül, hogy nyűgnek éreznéd az egészet, és tudományos kutatások eredményeit mutatjuk meg, melyek igazolták: a rendetlen, igénytelen otthon erősen negatív pszichológiai hatással van az emberre.

A rendetlen vs. a tiszta otthon hatása

Az otthonunkban uralkodó körülmények nagyban befolyásolják lelkiállapotunkat. A zsúfolt, befejezetlen dolgokkal teli szoba depresszióra hajlamosít, és elszívja az energiát. Ezt többek között egy 2010-es kutatás bizonyította, melyből az is kisült, hogy azoknak a nőknek, akik túlzsúfolt otthonban élnek, magasabb a kortizol-, vagyis a stresszhormonszintjük. A rendetlen, zsúfolt otthon rendkívül zavaró akkor is, ha egy bizonyos feladatra kell koncentrálni. Ez a Princeton Egyetem 2011-es kutatásából derült ki, mely szerint a látókérget szó szerint túlterheli azoknak a dolgoknak a látványa, melyek irrelevánsak az elvégzendő feladat szempontjából.

Tehát, ha hatékonyan szeretnél otthonról dolgozni, érdemes előtte rendet rakni, hogy csak olyan dolgok vegyenek körül, melyek az elvégzendő feladathoz kapcsolódnak. Így jobban tudsz koncentrálni, és eredményesebb leszel. Ezért érdemes mindig rendet tartani az íróasztalon otthon és a munkahelyen is. Tudományos vizsgálatok bizonyítják azt is, hogy a tiszta, rendezett környezet felturbózza a produktivitási szintet.

A takarításnak, a fölösleges dolgok szanálásának számos pozitív hatása van a mentális egészségre. Az izzasztó munka során endorfin szabadul fel a szervezetben. Már az olyan hétköznapi feladatok is, mint a porszívózás, vasalás vagy kertészkedés képes elégetni 150-300, egy teljes nagytakarítás pedig 2000 kalóriát!

Miért olyan nehéz elkezdeni?

Dr. Ralph Ryback pszichiáter szerint három olyan dolog van, ami szörnyen megnehezíti a rendrakást és a rend megtartását. Az egyik, hogy túl sok limlomot halmozunk fel életünk során, melyek nagy részére - ha fáj is bevallani - nincs szükségünk. A nagymamától megörökölt, régi edény, amit sosem használsz, vagy azok a kaspók és virágföld, amit kertészkedéshez vettél, de sosem használtad, fölösleges holmik.

Azok a tárgyak, melyeket nem, illetve alig használsz, csak foglalják a helyet a lakásban, miközben lehet, hogy valaki más nagyobb hasznukat venné. Szabadulj meg a fölöslegesen porosodó holmiktól, és felejtsd el az „egyszer még jól jön” jelmondatot. Ha érzelmileg is kötődsz néhány dologhoz, és sajnálod kidobni, ajándékozd el. Ami közel áll a szívedhez, arról készíts fotót, hogy maradjon róla emléked, de még az is lehet, hogy rendrakás és takarítás után új helyet találsz neki. 

Múltunk kísértetei
Olyan tárgyakhoz, melyek fájdalmas emlékeket idéznek, nem jó ragaszkodni. Dr. Cheryl Fraser pszichológus a Huffington Postnak elmondta, rendkívül fontos megszabadulni az exek holmijától, mivel, amíg azok jelen vannak a környezetünkben, addig kötődünk, és így nem lehet továbblépni. Ha megszabadulsz az exe(i)d cuccától, helyet adsz az életedben valami újnak.

A második dolog, ami megnehezíti a rendrakás, takarítás elkezdését, az időhiány. Még egy két-három szobás lakás rendbetétele is több órás folyamat, hát még egy egész házé! Az ember már azelőtt visszakozik, hogy egyáltalán hozzáfogott volna. Ebben az esetben érdemes apránként, lépésről lépésre haladni.

Hogy maradjon elég idő a karrierre, családra és hobbira is, naponta csak 10-30 percet foglalkozz rendrakással - amennyi belefér az idődbe. Első nap végy egy jegyzetfüzetet, és írd fel szobáról szobára haladva, hogy mit kell elpakolni, kidobni, kitakarítani az egyes helyiségekben. A második napon fogj hozzá, pipálj ki naponta egyvalamit, és folytasd, amíg a lista végére nem érsz.

A harmadik ok, amiért nehéz belekezdeni a takarításba, egyszerűen csak az, hogy az ember már elfelejtette: rendezetten élni jó érzés. Ha rendet is rakunk, másnap már lehet, hogy a pulcsi a szék támláján köt ki a szekrény helyett. Vagy a könyvespolcról levett könyv az ágy mellett hányódik, mert mit számít az az egy darab! A baj csak az, hogy épp ezektől az apróságoktól lesz újra hamar rendetlenség.

Ha egyszer már rendet raktál, használat után tedd vissza a holmit a helyére, hiszen kicsi erőfeszítésbe kerül, és csak meg kell szokni az új rituálét. Motivációként szolgálhat, ha gyönyörűen rendezett szobák, precízen rendszerezett szekrények képeit nézegeted. Egy idő után kívánni fogod a látványt, és öntudatlanul is törekedni fogsz rá. Erre a célra tökéletes a Pinterest, ahová csak be kell írnod, miről nézegetnél képeket, de nálunk is találhatsz remek ötleteket szinte minden szobába. Alábbi cikkünkben szemet gyönyörködtető és praktikus tárolási lehetőségeket mutatunk a kamrába.

Sokkal több hely lesz a kamrában: 10 ötlet a legpraktikusabb tárolásra

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük