Sokan nem tudják, milyen gyakran kellene tisztítani a tükröket: pedig mindennek megvan a maga ideje

Van, amit naponta, van, amit elég negyedévente: te mindenről tudod, hogy mikor kell kipucolni?

takarítás házimunka (3)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A takarítás és a házimunka a legtöbb ember fejében egy borzasztóan macerás, kötelező dolgot jelent, amit nem egyszerű beszorítani a hétköznapokba.

Pedig egy kis háttértudással sokat könnyíthetsz a saját dolgodon: ha rutinná válik a lakás egyes pontjainak megfelelő időközönként való tisztítása, kevésbé lesz megterhelő.

Takarítási naptár 

A fontos találkozókat is jelölöd a naptárban, vagy az olyan alkalmakat, melyekre előre készülnöd kell, nem igaz? A takarítás ugyanolyan teendő, amire fontos előre gondolni, beszerezni hozzá az eszközöket, nem utolsósorban pedig lélekben ráhangolódni. Vedd hát magad elé a kalendáriumot, és jelöld, melyik nap mit fogsz rendbe tenni. A rendszeres tisztán tartással gyerekjáték lesz az egész ház kipucolása is: nem kell mentális tréninget tartanod egy-egy gigantikus, takarítós nap előtt. 

naptár notesz időrend (1)

Naponta tisztítsd!

A leggyakrabban használt felületeket minden egyes nap érdemes áttörölni egy nedves ronggyal: ilyenek a konyhai munkalapok, illetve a számítógép- vagy dohányzóasztal a nappaliban. A nap végén sokan elfeledkeznek a mosogató kitisztításáról: pedig az olajos ételmaradékok a mosogató falához tapadnak. Fogd hát a szivacsot, és az üres mosogatót is sikáld át néhány mozdulattal, mosogatószerrel, és utána zuhanyozd le a habot tiszta vízzel. Seperj fel azokon a helyeken, ahol gyakran megfordulsz, és vidd le a szemetet: ha nincs tele, akkor se hagyd napokig a konyhában rothadni, pláne, ha szerves hulladékot is dobtál bele. 

Hetente pucold ki!

Egy hét alatt már éppen egy olyan vékony porréteg telepszik a különböző készülékeidre, amit érdemes letörölni. Néhány perc, de hatalmas komfortérzetet biztosít, ha egy nyirkos szivaccsal megszabadulsz a számítógépen és a tévén ücsörgő, szürke porcicáktól. A WC-tisztítás nem túl népszerű tevékenység, pedig hetente egyszer muszáj lenne kisikálni a toalettet is. A WC-kagylón kívül a fürdőszobai vízcsapot és a zuhanyzótálcát vagy kádat se felejtsd ki. Bár a mosdó a tisztulás helyszíne, a folyamat közben a célt szolgáló eszközök igenis bekoszolódnak, legtöbb esetben láthatatlan kórokozókkal. A tükrökre is hetente szánj időt: szabadítsd meg azokat a rájuk száradt kosztól és portól, hogy kristálytisztán lásd magad! 

takarítás házimunka (5)

Porold ki a fotelokat és kanapékat, illetve a hálószobában is tarts egy kis frissítést: húzd át az ágyneműket, és indíts be egy mosást. A portalanítást a polcokon is végezd el, és hétnaponta a porszívót is bevetheted: nemcsak buli után fontos, hogy megtisztítsd a szőnyeget a konfettiktől. A padló- és csempefelületeken moss fel, egy nedves áttörlés körülbelül egy héten keresztül tartja távol az újabb szöszöket.

Havi tisztítást igényel

Egy hónap hosszú idő, de, ha naponta, illetve hetente túlesel az apróbb macerákon, nem fog sok plusz energiát elvenni, hogy például kipucold a mikrót és a sütőt, kívül, belül. Vedd górcső alá a konyhát és a fürdőszobát, és alaposan takarítsd ki a sarkokat is. A porszívó is kerüljön elő, és a lambériákról szippantsd le a porcicákat és pókhálókat. A radiátorokat és a ventilátort is szösztelenítsd, a kukát pedig alaposan fertőtlenítsd le. Ha van külön gyógyszeres polcod vagy dobozod, havi szinten töröld át, a gyógyszermorzsák és porszemek jobb, ha nem keverednek.

Negyedévente vedd rá magad!

Háromhavonta egy kicsit nagyobb erőbedobásra lesz szükséged: de nem a sikálás terén, hiszen, ha napi-heti és havi szinten odafigyelsz az egyes helyiségek tisztán tartására, nem kell vegyi fegyvereket bevetned, hogy tisztaságérzet lengje be a lakást. Sokkal üdítőbb lesz a légkör, ha negyedévente kiszellőzteted a függönyöket, egy alapos átmosás után, éppúgy, ahogy a díszpárnákra és ágytakarókra is ráfér egy frissítés. Az ablakpucolás - a WC-tisztítás mellett - szintén nem túl felkapott, viszont a rendszeres takarításnak köszönhetően kevesebb szennyeződés rakódik le az üvegekre, így nem lesz több órás feladat megtisztítani őket.

ablakpucolás

Ezen kívül csak a szortírozás marad hátra, mint élettérfrissítő akció: pakold ki az éléskamrát és a hűtőt, a lejárt szavatosságú dolgokat pedig dobd ki, ne rakosgasd tovább. Persze, van olyan élelmiszer, amelynek a lejárati ideje nem jelent semmit, de, ha eddig nem használtad fel, ezután sem fogod. A ruhásszekrényedre is ráfér egy mustra, ha van olyan darab, amit az előző fél évben nem vettél fel, haszontalanul foglalja a helyet. 

A képek forrása: Unsplash, Pixabay, Getty Images Hungary.

Nagyobb rend

Állandóan rend lesz otthon, és könnyebb lesz a takarítás, ha beépíted a napi rutinodba ezeket a szokásokat.

Ezt is szeretjük