5 élelmiszer, ami tele van hasznos baktériumokkal: segítenek a bélflóra egészségének megőrzésében

A probiotikumok, azaz a jó baktériumok segíthetnek a bélflóra egyensúlyának helyreállításában.

savanyúkáposzta
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ki ne ismerné az érzést, amikor a hasa puffadt, feszít, gyakran megy a mellékhelyiségbe, vagy éppen ellenkezőleg, csak nagy ritkán jön rá a szükség. Ehhez hasonló tüneteket a felborult bélflóra okozhat.

Szerencsére néhány egyszerű módszerrel könnyedén visszaállítható a bélflóra normál működése. A Budai Egészségközpont gasztroenterológusa, dr. Demeter Pál PhD beszélt róla, hogy miért jó a probiotikumok szedése ebben a helyzetben is, és milyen egyéb módszerekkel szüntethetők meg a panaszok, hogy hamar visszanyerhető legyen a jó közérzet.

A bélflóra helyreállításában segíthetnek a probiotikumok

A bélflóra egyensúlyának felborulása a fentebb felsorolt kellemetlen tüneteket okozhatja. A problémáért gyakran a stressz, az egészségtelen életmód vagy a szedett gyógyszerek tehetők felelőssé.

- Azt sokan tudják, hogy a bélrendszeri problémákra jó hatással lehetnek a probiotikumok, azaz a jó baktériumok. Azonban csak kevesen vannak tisztában azzal, hogy miért, vagy pontosan mikor ajánlott az alkalmazásuk, és hogy hogyan hatnak. Születésünkkor a bélrendszerünkben már ott van a kialakuló bélflóra csírája, ami a terhesség 3. trimeszterében formálódik. Abban az esetben, ha minden ideális - időre születünk, természetes úton, legalább fél évig anyatejes táplálást kapunk, és nem kapunk antibiotikumot 1-2 éves korunkig -, akkor az első 1000 napban egészséges bélflóránk alakul ki. Ha az anyatejes táplálás után egészséges étrendet alakítanak ki szüleink, akkor erős bélflóránk lesz, melyre az egyensúly és a sokféleség jellemző. Ám amint egyre több szénhidrátot, zsíros, de rostban szegény élelmiszert és kevés gyümölcsöt, zöldséget fogyasztunk, ez az egyensúly veszélybe kerül, és könnyedén felbomlik. Ezt a folyamatot pedig tovább gyorsíthatják a gyógyszerek vagy a stresszes életmód, amely már különböző tüneteket, így például puffadást, hasmenést, hasi görcsöt is okozhat. Ilyenkor törekednünk kell a flóra helyreállítására, melyben segíthetnek a probiotikumok és azok az élelmiszerek, amelyek hozzájuk hasonlóan jótékonyan hatnak a bélflóránkra - mondta dr. Demeter Pál PhD, a Budai Egészségközpont gasztroenterológusa.

Mikor ajánlott a probiotikumok szedése?

A fent említett okokon kívül bélfertőzés, hosszadalmas vagy egymást követő antibiotikumkúra, időskori krónikus betegségekre szedett gyógyszerek mellett jótékony lehet az alkalmazásuk. A széles spektrumú antibiotikumok a kezelés alatt nemcsak a betegséget okozó, de a jótékony hatású baktériumokat is elpusztítják, ezért alakulhatnak ki a kellemetlen tünetek, mint például a haspuffadás, hasmenés vagy szorulás.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szűrővizsgálat házilag

Az emésztőrendszeri bajok sokszor egészen addig rejtve maradnak, amíg tüneteket nem okoznak. Épp ezért hasznos otthon is elvégezhető tesztünk, mert már a korai stádiumban kimutatja a szabad szemmel nem érzékelhető vérzéseket a székletben, aminek köszönhetően sok betegséget megelőzhetsz.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

A gyógyulás érdekében, illetve krónikus betegségek esetében a gyógyszeres kezelést nem lehet megszüntetni, de a probiotikumok és a megfelelő táplálkozás segítségével megszüntethetők a panaszok. Az antibiotikumokhoz hasonlóan a helytelen táplálékbevitel, a tartós stressz is csökkenti a jó baktériumok számát, ezért a probiotikumok és a helyes étrend nemcsak a gyógyszeres kúra alatt, hanem a mindennapokban is ajánlott.

Hogyan fejtik ki hatásukat?

  • A probiotikumok szájon keresztül jutnak a bélrendszerbe. Azonkívül, hogy segítenek az egészséges bélflóra működésében, így a tápanyagok lebontásában és hasznosításában, hozzájárulnak ahhoz, hogy a szervezet a táplálékokkal bevitt vitaminokat és ásványi anyagokat minél hatékonyabban fel tudja használni.
  • Részt vesznek a B- és K-vitaminok előállításában, és védik a szervezetet a bélrendszerből felszívódó káros anyagoktól.
  • Nagy szerepük van a betegségek és fertőzések megelőzésében és az immunrendszer megfelelő működésében. Segítenek a szénhidrátok lebontásában.

- Az erjesztéssel készült (fermentált) élelmiszerek, így a joghurt vagy kefir, a savanyúkáposzta, a kovászos uborka, egyes sajtok is bőven tartalmaznak jó baktériumokat. Otthon is fermentálhatunk. Ha segítségre van szükségünk, bátran kérjük gasztroenterológus és dietetikus segítségét. A kiegyensúlyozott, változatos és vitamindús táplálkozás nélkülözhetetlen az egészségünk megőrzéséhez, ezért a probiotikumok alkalmazása mellett is nagy figyelmet kell erre fordítanunk - tette hozzá a főorvos úr.

10 prebiotikus étel

A probiotikus baktériumtörzsek segítenek a bélflóra egészségének fenntartásában, de a fertőzések legyőzésében, az immunrendszer megerősítésében is. A hatásuk viszont a megfelelő prebiotikumokkal lesz csak kellően hosszú távú.

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük