Az egyes B-vitaminok a megfelelő idegrendszer, az erős immunrendszer és az agyműködés szempontjából is nélkülözhetetlenek, csökkentik a fáradtságérzetet, segítik a szívet, javítják a hangulatot, de még a bőrt is szebbé teszik.
A vitaminhiány tünetei közé tartozik az izomgyengeség és a fáradtság, az étvágytalanság, esetenként a hányinger is. Ritkán, de előfordulhatnak vitamintípusonként eltérő jelek is, így riboflavinhiány esetén bőrszárazság vagy kobalaminhiány esetén vérszegénység.
B-vitamint tartalmazó ételek
A napi ajánlott mennyiség Európában B1-vitaminból 1,2 milligramm, B2-ből 1,4 milligramm, B3-ból 16 milligramm, B5-ből 6 milligramm, B6-ból 1,4 milligramm, B7-ből 50 mikrogramm, B9-ből 200 mikrogramm, B12-ből 2,5 mikrogramm. A vitaminok elsődleges forrásai a húsételek, de némi tudatossággal a vegetáriánus étrendben is jól pótolhatók.

A tojás szinte minden vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, jelentős mennyiségű biotin, azaz B7-vitamin, B5- és B12-vitamin van benne. A szintén B-vitamin-dús
zabpehellyel sütve is isteni finom!
Fotó: MmeEmil / Getty Images Hungary

Az élesztőpehely gazdag B1-, B2-, B3-, B5- és B6-vitaminban is, így a vegetáriánusok és a köszvényes betegek is jól pótolhatják vele a vitamint. Vega fasírtokba, pékárukba, sőt,
vegán vajba és
pizzafeltétbe is kerülhet.
Fotó: OlafSpeier / Getty Images Hungary

A tej és a tejtermékek gazdagok riboflavinban, azaz B2-vitaminban, de a B12-, a B1- és a B5-vitamin is pótolható velük a szervezetben.
Fotó: baibaz / Getty Images Hungary

A húsok közül a
belsőségek nagyon ajánlottak, a májak például B2-, B3-, B5-, B6- és B12-vitamint is tartalmaznak, emellett segítenek az A-vitamin- és a vaspótlásban.
Fotó: Lyashik / Getty Images Hungary

A búzakorpa a húsmentes étrend fontos B-vitamin-forrása, sok B3-, B5- és B6-vitamin van benne. Akár teljes kiőrlésű pékárukban, akár joghurtba, kefirbe keverve is fogyasztható.
Fotó: Santje09 / Getty Images Hungary

A spenót és a zöld leveles zöldségek sok folsavat és folátot, vagyis B9-vitamint tartalmaznak. A vitaminban gazdag spenót diétásan is
számos módon elkészíthető.
Fotó: Barcin / Getty Images Hungary

A lazac rendkívül gazdag B3-, B6- és B12-vitaminban, de tartalmaz B2-, B1- és B5-vitamint is, ráadásul nagyon jó fehérje- és D-vitamin-forrás. Egy
lazac-steak pár perc alatt elkészül.
Fotó: pilipphoto / Getty Images Hungary

A bab és más hüvelyesek gazdagok B9-vitaminban, ráadásul jó forrásai a kalciumnak, a káliumnak és a rostnak is, így az emésztésnek is jót tesznek.
Fotó: tycoon751 / Getty Images Hungary

A rákok és a tenger gyümölcsei sok B12-vitamint tartalmaznak,
melynek hiánya vészes vérszegénységet vagy memóriagondot is okozhat. De szépítő hatású cinkben is gazdagok.
Fotó: Mizina / Getty Images Hungary

A húsok jó B-vitamin-források. Nemcsak a marhahús, de a csirke is sok B3- és B6-vitamint tartalmaz, ráadásul
sokszínűen elkészíthető.
(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)