Jó a szívnek, energiát ad, és a memóriát is javítja: miben van a legtöbb B-vitamin?
A B12-vitamin rendkívül fontos a szervezet egészséges működéséhez. Ezek a leggyakoribb okok, melyek miatt érdemes odafigyelni a rendszeres bevitelére.

b12 vitamin 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenki számára ismert az A-, C- és D-vitamin áldásos hatása, ám a kevésbé reflektorfényben lévő vitaminok, ásványi anyagok pótlásáról sem szabad megfeledkezni. Ilyen esszenciális vitamin a B12, azaz a kobalamin, melynek bevitele számos egészségügyi problémát orvosolhat. 

Sőt, a súlyosabb betegségek kialakulásának megelőzésében is fontos szerepet tölthet be. A VitaminHale öt okot említett, hogy miért érdemes ügyelni a kobalamin bevitelére.

A vérszegénység ellensége

Főleg a vegetáriánusok, vegánok szembesülhetnek azzal, hogy kialakul a szervezetükben a B12-vitamin hiánya, hisz ezt az esszenciális, azaz létfontosságú, de a szervezet által elő nem állítható vitamint leginkább húsok, belsőségek, tengeri herkentyűk, magas zsírtartalmú tejtermékek és tojás fogyasztásával biztosíthatjuk a szervezet számára.

A B12-vitamin ugyanis elengedhetetlen a vörösvérsejtek felépítéséhez, a vérképződéshez, így hiánya könnyen idézhet elő vérszegénységet. A B12 bevitelét pont ezért többnyire vassal és folsavval kombinálva javasolják, ám tudni kell, hogy a gyomorból és a belekből rendkívül rosszul szívódik fel ez a vitamin. A B12 pótlásának a jelenleg ismert legnagyobb akadálya pont ez a felszívódási probléma.

A mentális egészség őre

Főleg az idősebb korosztály számára fontos B-vitamin fokozott bevitele, hisz ötvenéves kor felett már csökken a kognitív képességek és a jó memória őreként is emlegetett B12 felszívódása. Sok esetben hiába visz be valaki kellő mennyiséget, bizonyos egyéb felszívódási problémák, például bélgyulladás, túlzott alkoholfogyasztás is megakadályozhatják a B12 jótékony hatásának kifejtését. Pedig az agyi neuronok pusztulását megakadályozó vitamin a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében is jelentős szerepet tölthet be. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Vashiányban szenvedsz?

A Vashiány teszt a ferritin (vas megkötésére szolgáló fehérje) kimutatására szolgáló immunológiai gyorsteszt, amelyet otthon, kényelmesen, bárki el tud végezni 10 perc alatt, egyetlen vércsepp segítségével.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Igazi energiabomba

A sejtműködést támogató B12 fokozott bevitele rendkívül fontos lehet alacsony energiaszint, alvászavarok és krónikus fáradtság esetén is, hisz sok esetben ezen problémák hátterében a kevesebb vörösvérsejtből adódó korlátozott oxigénfelvétel állhat. 

A májban raktározódó vitamin kiürülésekor a szervezet először a raktárkészletét tölti fel, így a B12 pótlása hosszadalmas és nehéz folyamat. A hiányállapot kezelésére injekciót, tablettát és szájspray-t is szoktak alkalmazni, de legtöbbször hosszabb kúrákról és nem túl hatékony hasznosulásról van szó.  

Hangulatjavító

Kutatások igazolták, hogy a B12 szedése befolyásolhatja a szerotonin nevű vegyület előállítását és felhasználását. A más néven örömhormonként is ismert ingerületátvivő anyag a depresszió elleni küzdelemben fontos szerepet tölt be. 

Az egészséges szív támogatója

A megfelelő B12-szint továbbá segít csökkenteni a koszorúér-betegség kockázatát, sőt, mi több, a homociszteinszint kiegyensúlyozásával a szív és az érrendszer normál működéséhez is jelentősen hozzájárul. 

B12-vitamint tartalmazó ételek és italok

A vitaminhiány elkerülése érdekében fokozottan ügyelni kell a megfelelő mennyiségű bevitelre, vegetáriánus vagy vegán életmódot folytatóknak pedig különösen, mivel a vitamint főként állati eredetű ételek tartalmazzák. Adott esetben szükség lehet extra B12-pótlásra étrend-kiegészítő formájában is, de erről mindenekelőtt célszerű orvossal konzultálni. Az alábbiakban pedig összegyűjtöttünk pár élelmiszert, melyek rendszeres fogyasztásával elkerülhető a vitaminhiány.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük