Jó a szívnek, energiát ad, és a memóriát is javítja: miben van a legtöbb B-vitamin?
A B12-vitamin rendkívül fontos a szervezet egészséges működéséhez. Ezek a leggyakoribb okok, melyek miatt érdemes odafigyelni a rendszeres bevitelére.

b12 vitamin 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenki számára ismert az A-, C- és D-vitamin áldásos hatása, ám a kevésbé reflektorfényben lévő vitaminok, ásványi anyagok pótlásáról sem szabad megfeledkezni. Ilyen esszenciális vitamin a B12, azaz a kobalamin, melynek bevitele számos egészségügyi problémát orvosolhat. 

Sőt, a súlyosabb betegségek kialakulásának megelőzésében is fontos szerepet tölthet be. A VitaminHale öt okot említett, hogy miért érdemes ügyelni a kobalamin bevitelére.

A vérszegénység ellensége

Főleg a vegetáriánusok, vegánok szembesülhetnek azzal, hogy kialakul a szervezetükben a B12-vitamin hiánya, hisz ezt az esszenciális, azaz létfontosságú, de a szervezet által elő nem állítható vitamint leginkább húsok, belsőségek, tengeri herkentyűk, magas zsírtartalmú tejtermékek és tojás fogyasztásával biztosíthatjuk a szervezet számára.

A B12-vitamin ugyanis elengedhetetlen a vörösvérsejtek felépítéséhez, a vérképződéshez, így hiánya könnyen idézhet elő vérszegénységet. A B12 bevitelét pont ezért többnyire vassal és folsavval kombinálva javasolják, ám tudni kell, hogy a gyomorból és a belekből rendkívül rosszul szívódik fel ez a vitamin. A B12 pótlásának a jelenleg ismert legnagyobb akadálya pont ez a felszívódási probléma.

A mentális egészség őre

Főleg az idősebb korosztály számára fontos B-vitamin fokozott bevitele, hisz ötvenéves kor felett már csökken a kognitív képességek és a jó memória őreként is emlegetett B12 felszívódása. Sok esetben hiába visz be valaki kellő mennyiséget, bizonyos egyéb felszívódási problémák, például bélgyulladás, túlzott alkoholfogyasztás is megakadályozhatják a B12 jótékony hatásának kifejtését. Pedig az agyi neuronok pusztulását megakadályozó vitamin a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében is jelentős szerepet tölthet be. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Igazi energiabomba

A sejtműködést támogató B12 fokozott bevitele rendkívül fontos lehet alacsony energiaszint, alvászavarok és krónikus fáradtság esetén is, hisz sok esetben ezen problémák hátterében a kevesebb vörösvérsejtből adódó korlátozott oxigénfelvétel állhat. 

A májban raktározódó vitamin kiürülésekor a szervezet először a raktárkészletét tölti fel, így a B12 pótlása hosszadalmas és nehéz folyamat. A hiányállapot kezelésére injekciót, tablettát és szájspray-t is szoktak alkalmazni, de legtöbbször hosszabb kúrákról és nem túl hatékony hasznosulásról van szó.  

Hangulatjavító

Kutatások igazolták, hogy a B12 szedése befolyásolhatja a szerotonin nevű vegyület előállítását és felhasználását. A más néven örömhormonként is ismert ingerületátvivő anyag a depresszió elleni küzdelemben fontos szerepet tölt be. 

Az egészséges szív támogatója

A megfelelő B12-szint továbbá segít csökkenteni a koszorúér-betegség kockázatát, sőt, mi több, a homociszteinszint kiegyensúlyozásával a szív és az érrendszer normál működéséhez is jelentősen hozzájárul. 

B12-vitamint tartalmazó ételek és italok

A vitaminhiány elkerülése érdekében fokozottan ügyelni kell a megfelelő mennyiségű bevitelre, vegetáriánus vagy vegán életmódot folytatóknak pedig különösen, mivel a vitamint főként állati eredetű ételek tartalmazzák. Adott esetben szükség lehet extra B12-pótlásra étrend-kiegészítő formájában is, de erről mindenekelőtt célszerű orvossal konzultálni. Az alábbiakban pedig összegyűjtöttünk pár élelmiszert, melyek rendszeres fogyasztásával elkerülhető a vitaminhiány.

Képek: Getty Images.

Ezt is szeretjük