Fehérjében és vitaminokban gazdag szuperételek: bizarr, de a rovarok tápanyagtartalmát vizsgálták meg
A táplálkozástudósok szerint a rovarok a marhahúsnál is több B-vitamint tartalmaznak, és jó forrásai a fehérjének is.

eheto-rovarok
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A rovarokat a globális élelmiszerválság egyik lehetséges megoldásának tartják. Bár még meglehetősen bizarrnak tűnik a rovarevés, a táplálkozástudósok egyre több, tudományosan megalapozott érvet hoznak fel mellette. 

A demográfiai robbanás, a természeti erőforrások és a tartalékok fogyása, valamint az éghajlatváltozás következtében csökkenő termelékenység mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre komolyabban kelljen venni egy jövőbeli élelmiszerkrízist, melyre már az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete - FAO - is felhívta a figyelmet.

Rovarok tápanyagtartalma

Ennek egyik lehetséges megoldásaként, mintegy alternatív élelmiszerként tekintenek a tudósok a rovaralapú táplálékokra, sőt, már a rovarok tápanyagtartalmát is megvizsgálták. Nem is lett rossz a végeredmény.

A rovarok számos fontos tápanyag, nyolc esszenciális aminosav forrásai, nagy mennyiségben tartalmaznak B-vitaminokat, így B12-vitamint, riboflavint és tiamint, A-vitamint, ráadásul fehérjében is gazdagok.

rovarok-tapanyagtartalma

A rovarok fehérjetartalma a húsokéval vetekszik. A házi tücsök 100 grammjában 20,5 gramm fehérje található, miközben a marhahúsban és a tejben 26,5 gramm van. A katonalégy lárvája és a kifejlett házi légy is csak kicsit marad alul, 17,5 és 19,6 grammal. Zsírtartalmuk viszont sokkal csekélyebb, a házi légyben például mindössze 1,9 gramm van a tej 26,8 grammjához képest.

B-vitaminban gazdag szuperételek

B₂-vitaminból, azaz riboflavinból a házi légy tartalmaz legtöbbet a vizsgált táplálékok közül, 77,2 milligrammot grammonként, ami hatalmas különbség a marhahús 1,8 milligrammjához képest. Ugyanez a házi légy 100 grammonként 1,13 grammot tartalmaz tiaminból, avagy B₁-vitaminból, miközben a marhahúsban 0,05 gramm van.

A cikk az ajánló után folytatódik

Egy korábbi tanulmányból az is kiderült, hogy a házi tücsök 100 grammonként 104 milligramm kalciumot tartalmaz, ráadásul vasban is gazdag, ahogy a pálmafúró ormányosbogár is.

A rovarok további előnyei

A rovarok az éhínség megszüntetését közvetlenül segíthetnék, ráadásul hozzájárulnának a fenntarthatósághoz, és kisebb ökológiai lábnyomot tennének lehetővé. Kiemelik a tudósok azt is, hogy mivel a rovarok hidegvérűek, kevesebb energiát használnak fel a testhőmérséklet fenntartásához, ugyanolyan súlygyarapodáshoz a melegvérű állatoknál sokkal kevesebb táplálékot igényelnek.

Megdöbbentő tény, de a világ gabonakészlet-tartaléka csupán három hónapra elegendő, a termés jó része pedig takarmányozási célokat szolgál, az öntözéshez víz szükséges, a növényvédő peszticidek pedig károsak a környezetre.

A rovarok előnye ezzel szemben az, hogy az emberi táplálékellátástól teljesen függetlenül táplálhatók. Rövid élettartamuk miatt ráadásul gyorsan növekednek és szaporodnak, jól tárolhatók nagy mennyiségben, és a gerinces állatoknál arányaiban jóval kevesebb vizet igényelnek, így a vízkészletre kevésbé lennének veszélyesek.

Rovar az ételekben

Talán bizarrnak tűnik a jövőbeli rovarfogyasztás gondolata, pedig már most is rengeteg olyan étel tartalmaz rovarokat, ami napi szinten belekerül az emberek kosarába.

Ezt is szeretjük