Ezt a fűszert szórd az ételekre, ha sokat akarsz fogyni!

Gyorsabban tűnik el a zsír

Fokozd fel a diétád hatékonyságát ezekkel a fűszerekkel!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha az egészséges étkezésről van szó, gyakran hallhatod, hogy a fűszerezést érdemes minimálisra csökkenteni. Nem minden ízadó növény esetében van ez azonban így. A fogyókúra ideje alatt különösen nem érdemes elzárkózni a következő fűszerek elől, ezek ugyanis nemcsak az ételeket teszik ízletesebbé, de az anyagcserédet is felpörgetik, így elősegítik, hogy gyorsabban szabadulj meg a kilóktól, és jobban érezd magadat a fogyókúra során.

Noha a gyömbért főként aromás ízéről és gyomrot nyugtató hatásáról ismerheted, nem árt tudnod, hogy a fogyókúrában is segíthet. A fűszer erőteljes antioxidáns, sőt, telis tele van kapszaicinnal, mely nemcsak a paprika csípős ízét adja, de az emésztést is meggyorsítja rövid időre, így tempósabban égheted a kalóriákat. A gyömbér emellett erősíti az emésztés során az ételekből származó hő hatását, így elnyújtja a teltségérzetet. 

Reszelj némi friss gyömbért a dresszingekbe, főzz belőle teát, vagy szórj egy kicsit a limonádéba, és használd ki a benne rejlő zsírégető anyagok hatását!

Akárcsak a gyömbér esetében, a chilinél is a kapszaicin jelenti a fűszer esszenciáját. A fogyást elősegítő béltisztító hatás eléréséhez elég nagyjából  kettő és fél milligramm kapszaicint bevinni étkezésenként, ami a chilipor erősségétől függően nagyjából egy-két csipet fűszerben már megtalálható.

A petrezselymet nemcsak azért érdemes szinte minden fogásba szórni, mert színt visz az ételekbe, de azért is, mert egy nagyon erős antioxidánsról van szó, amely a májon keresztül serkenti az emésztést. A máj az anyagcsere egyik legfontosabb szerve, ezért a fogyókúrában is kulcsszerepe van. A lelassult, elzsírosodott máj az emésztést is visszafoghatja, csökkentve ezzel a diéta hatékonyságát.

Levesekben, szószokban, paradicsomos vagy húsos ételek esetében azonban némi petrezselyemmel besegíthetsz a májadnak.

A fokhagymát természetes antibiotikumként és gyulladáscsökkentőként tartják számon, míg a fogyni vágyók akár kúraszerűen is használhatják, ugyanis csökkenti a vér káros LDL-koleszterin szintjét, véralvadásgátló és vérnyomáscsökkentő, sőt, antioxidáns is egyben.

A nők számára külön jó hír, hogy a menstruációs görcsöket is enyhíti.

A mustármag is emésztést serkentő hatásán keresztül járul hozzá a zsírégetéshez. Emellett a szúrós ízű növényben újonnan felfedezett, homobrasszinolid elnevezésű szerves vegyület a szálkás, feszes izmok építésében is segít, míg a fűszer melatonintartalma a zsírbontást pörgeti fel.

A mustármagot használhatod egészben, vagy mozsárban finomra őrölheted, hogy aztán saláták és húsok ízesítésére használd.

A fahéj legfontosabb fogyókúrás tulajdonsága, hogy segít a glukózt eljuttatni a sejtekhez, így jótékony hatást fejt ki az inzulinszintre. Ha a zsírosabb ételeket egy fahéjas desszerttel vagy itallal kombinálod, akár 20%-kal csökkentheted szervezetedben az inzulinválaszt, sőt, a trigliceridszinted is jóval alacsonyabb lesz - amely zsír a szív- és érrendszeri megbetegedések egyik legfőbb kiváltója. 

Ízesítsd fahéjjal a joghurtokat, a kávét, a teát, a zabot, a gyümölcsöket vagy egy smoothie-t, ha szeretnéd beiktatni a fűszert a fogyókúrádba.

Fogyasztó vizek tavaszi ízekben

Egészítsd ki a diétádat fogyasztó vizekkel. Ezek nemcsak az anyagcserédet pörgetik fel, de a nélkülözhetetlenül fontos napi folyadékbevitelről is gondoskodnak. Olvasd el a legjobb szezonális recepteket!

Ezt idd reggel először, és a kilók hamarabb eltűnnek: 5 szuper fogyasztó ital

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük