Hortobágyi húsos palacsinta

Tökéletes megoldás a pörköltmaradékra

Ha hétvégéről maradt egy kis pörkölt, készítsd el belőle!

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A legjobb hortobágyi húsos palacsinta otthon készül, ha van pörköltmaradék, akkor szinte percek alatt összedobhatod, ha nincs, akkor egy kicsit tovább tart, de egy óránál alig vesz el többet az életedből, cserébe pedig laktató és ízletes vacsorád lesz.

Ha még hozzátennél egy kis pluszt, akkor a tetejét szórd meg jó alaposan valami erősebb ízű sajttal, esetleg kend meg besamellel.

Hortobágyi húsos palacsinta

Hozzávalók:

  • 60 dkg csirke- vagy sertéshús - amiből pörköltet is készítenél
  • 10 dkg húsos szalonna
  • 4 dl tejföl + 2 dl tejföl
  • 3 dkg pirospaprika + 1 evőkanálnyi
  • 2 tojás
  • 2 dl tej
  • 1 kávéskanál kömény
  • 1 paradicsom
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 paprika
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 dl szóda
  • só, bors, olaj

Elkészítés ideje:

70 perc.

Elkészítés menete:

Ha nem maradékból készíted, akkor érthető módon össze kell dobnod egy gyors pörköltet. A húst tisztítsd meg, bontsd megfelelő darabokra - a csirkénél jó, ha a csontos részeket is beleteszed, úgy finomabb lesz, mielőtt azonban tölteléket készítesz belőle, a csontokat el kell távolítanod -, a hagymát kockázd fel, ahogyan a szalonnát is. Némi olajon pirítsd meg a hagymát a szalonnával egyetemben, majd jöhet hozzájuk a hús a kömény társaságában, kicsit pörköld meg, aztán add hozzá a paprikát, és öntsd fel annyi vízzel, ami épphogy ellepi. Sózd és borsozd ízlésednek megfelelően, kockázd bele a paradicsomot és a paprikát, fedd le, és hagyd rotyogni körülbelül 45-50 percig, amíg a hús át nem fő, az utolsó pár percre pedig csipkedj bele petrezselymet.

Amíg rotyog, készítsd el a palacsintákat. A lisztet, a tojást és a tejet dolgozd össze a szódával, egy csipet só társaságában, majd egy serpenyő és némi olaj segítségével süss a masszából palacsintákat. Ha elkészült a pörkölted, fejtsd le a csontokról a húst, majd vagy egy késsel vagy darálóval darabold össze. Add a szafthoz és a húshoz a négy deci tejfölt, keverd össze alaposan, majd adagolj belőle minden palacsinta közepére, és készíts belőlük batyukat. A maradék tejfölhöz keverj egy evőkanálnyi pirospaprikát, a batyukat helyezd el egy tűzálló tálban, öntsd paprikás tejföllel nyakon, és kétszáz fokra előmelegített sütőben körülbelül tíz perc alatt süsd készre az egészet.

A legfinomabb hazai klasszikusok

A magyar konyha zseniális fogásaira képtelenség nemet mondani, válaszd ki, hogy neked melyik a legnagyobb kedvenced!

A legkedveltebb hazai specialitások

Nézegess képeket!

Elolvasom

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük