Cordon bleu vagy gordon bleu? 8 kérdéses kvíz ételek helyesírásáról
Most kiderül, mennyire vagy profi az ételnevek helyesírásában!

Az ételek helyesírása nem is mindig annyira egyértelmű. Még a magyar eredetű fogások is kifoghatnak a kevésbé profikon, hiszen ismerni kell hozzájuk az egybeírás-különírás, a kötőjelek szabályait, a j és ly közti különbségeket. Különösen megnehezíti a dolgot, ha az étel egy híres emberről lett elnevezve, ilyenkor az illető nevének helyesírását is illik jól ismerni.
Még nehezebb a helyzet, ha idegen eredetű ételek nevét próbáljuk leírni. Időnként előfordul, hogy évtizedek alatt meggyökerezik egy rossz forma, amelyet utána nehéz kiirtani a köztudatból. Sokat segít ilyenkor, ha tudjuk, mi az étel nevének magyar fordítása: tudod, hogy mondják franciául, hogy „kék szalag”, azt is kitalálhatod, hogy írják helyesen az erről elnevezett, sajttal-sonkával töltött húst.
Kvíz az ételek helyesírásáról
A következő vidám kvízzel te is tesztelheted, mennyire vagy profi helyesíró. Semmi olyat nem kérdezünk, amely legkésőbb a középiskolában ne lett volna tananyag, de a válaszokat mégis sokan elrontják. Neked megy hibátlanul?

Képek: Getty Images
Oregánó vagy zsálya látható a képen? 8 kérdés, és kiderül, mennyire vagy képben a zöldfűszerekkel
A friss zöldfűszereket néha csak az igazi profik tudják csupán képről megkülönböztetni egymástól. Neked hogy megy?
Elolvasom