Céklaropogós pikáns mártogatóssal és csicseris zöldsalátával: egyszerű, de pofás vegán fogás
Ha a nagy összejövetelek előtt szoktál azon is izgulni, hogy mit készíts a hagyományosan húsos ünnepi ételektől ódzkodó vendégeidnek, itt a megoldás!
Manapság már nem ritka, hogy a család egyik-másik tagja a húsmentesség flexi, tudatos vagy ortodox irányzatát követi. A hagyományos karácsonyi konyha kevés ilyet tud felmutatni. Ha szereznél náluk egy jó pontot, készítsd el nekik ezt a karácsony színeiben pompázó salátát, és bátran tedd fel az ünnepi asztalra.
A savanyúságként megszokott cékla legalább olyan sokoldalú, mint a krumpli, és épp úgy viselkedik a konyhában. Ezúttal - a fasírthoz hasonlóan elkészítve - főszereplője lesz fogásunknak. A ropogósok még finomabbak a mellé kínált mártogatóssal, a magában unalmas zöldsaláta pedig a pirított, fűszeres csicseriborsótól lesz színes és izgalmas.
Kövesd az alapreceptet, a hozzá kínált mártogatóst és salátát bátran variáld kedved szerint.
Céklaropogós csicseris salátával
Előkészületek: 20 perc. Elkészítési idő: 30 perc.
Hozzávalók:
- 6 db közepes méretű cékla
- 3 evőkanál liszt
- 1 evőkanál őrölt lenmag
- 3 evőkanál víz
- 1 szál újhagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál őrölt római kömény
- só, bors ízlés szerint
- zsemlemorzsa
Pirított csicseriborsó
- 400 g-os főtt csicseriborsó konzerv
- ½ kávéskanál pirospaprika
- ½ kávéskanál római kömény
- ½ kávéskanál só
- 2 evőkanál olívaolaj
Saláta, mártogatós
- bármilyen zöldsaláta
- olívaolaj
- 1 doboz növényi tejföl
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 csokor petrezselyem
Elkészítése:
A konzerv főtt csicseriborsót vízzel mosd át, majd szárítsd meg. Keverd össze az olívaolajat a fűszerekkel, és forgasd bele a megszárított csicseriborsót.
Sütőpapírral bélelt tepsiben terítsd szét a fűszeres olajjal bevont szemeket, és 200 fokon 20-30 percig pirítsd, míg aranybarna lesz.
Ameddig pirul a csicseriborsó, készítsd el a céklafasírtot. Reszeld le a meghámozott céklákat egy nagy lyukú reszelőn, majd alaposan nyomkodd ki.
Egy keverőtálban dolgozd össze a céklát az apróra vágott hagymákkal és a fűszerekkel, majd add hozzá a vízbe áztatott lenmagot, a lisztet, és keverd át.
A vegán étrendben a tojást őrölt lenmaggal helyettesítik, ez fogja majd össze a fasírtot. A lenmagot áztasd be háromszoros mennyiségű vízbe, várd meg, míg kocsonyás állagú lesz, utána azonnal használd fel.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Az alaposan elkevert masszából formázz dió nagyságú golyókat, amiket forgass zsemlemorzsába.
A fasírtokat sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben, légkeveréssel süsd 180 fokon 30 percig. Hidegen és melegen is fogyaszthatod.
Amíg készül a céklafasírt, készítsd el a mártogatóst. A növényi tejfölhöz add hozzá az apróra vágott fokhagymát és a petrezselymet, majd alaposan keverd el.
Végül aprítsd fel a zöldsalátát, és forgasd át egy kevés olívaolajjal, majd szórd meg pirított csicseriborsóval. Halmozd a céklafasírt mellé, és fogyaszd azonnal.
A 10 legfinomabb, hagyományos karácsonyi főétel
Ha hagyományos fogásokat is készítenél nézz körül nálunk! A töltött káposztától kezdve a halászlén át egészen a karácsonyi rántott húsig mindenre van receptünk.
A 10 legfinomabb, hagyományos karácsonyi főétel, ami nem hiányozhat az ünnepi asztalról
Nézegess képeket!
Elolvasom.