Céklaropogós pikáns mártogatóssal és csicseris zöldsalátával: egyszerű, de pofás vegán fogás
Ha a nagy összejövetelek előtt szoktál azon is izgulni, hogy mit készíts a hagyományosan húsos ünnepi ételektől ódzkodó vendégeidnek, itt a megoldás!

ceklaropogos.png
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Manapság már nem ritka, hogy a család egyik-másik tagja a húsmentesség flexi, tudatos vagy ortodox irányzatát követi. A hagyományos karácsonyi konyha kevés ilyet tud felmutatni. Ha szereznél náluk egy jó pontot, készítsd el nekik ezt a karácsony színeiben pompázó salátát, és bátran tedd fel az ünnepi asztalra.  

A savanyúságként megszokott cékla legalább olyan sokoldalú, mint a krumpli, és épp úgy viselkedik a konyhában. Ezúttal - a fasírthoz hasonlóan elkészítve - főszereplője lesz fogásunknak. A ropogósok még finomabbak a mellé kínált mártogatóssal, a magában unalmas zöldsaláta pedig a pirított, fűszeres csicseriborsótól lesz színes és izgalmas.
Kövesd az alapreceptet, a hozzá kínált mártogatóst és salátát bátran variáld kedved szerint.

vegan-ceklafasirt-receptje.png

Céklaropogós csicseris salátával

Előkészületek: 20 perc. Elkészítési idő: 30 perc.

Hozzávalók:

  • 6 db közepes méretű cékla
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál őrölt lenmag
  • 3 evőkanál víz
  • 1 szál újhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál őrölt római kömény
  • só, bors ízlés szerint
  • zsemlemorzsa

Pirított csicseriborsó

  • 400 g-os főtt csicseriborsó konzerv
  • ½ kávéskanál pirospaprika
  • ½ kávéskanál római kömény
  • ½ kávéskanál só
  • 2 evőkanál olívaolaj

Saláta, mártogatós

  • bármilyen zöldsaláta
  • olívaolaj
  • 1 doboz növényi tejföl
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
ceklaropogos-recept.png

Elkészítése:

A konzerv főtt csicseriborsót vízzel mosd át, majd szárítsd meg. Keverd össze az olívaolajat a fűszerekkel, és forgasd bele a megszárított csicseriborsót.
Sütőpapírral bélelt tepsiben terítsd szét a fűszeres olajjal bevont szemeket, és 200 fokon 20-30 percig pirítsd, míg aranybarna lesz. 

Ameddig pirul a csicseriborsó, készítsd el a céklafasírtot. Reszeld le a meghámozott céklákat egy nagy lyukú reszelőn, majd alaposan nyomkodd ki. 

Egy keverőtálban dolgozd össze a céklát az apróra vágott hagymákkal és a fűszerekkel, majd add hozzá a vízbe áztatott lenmagot, a lisztet, és keverd át.

A vegán étrendben a tojást őrölt lenmaggal helyettesítik, ez fogja majd össze a fasírtot. A lenmagot áztasd be háromszoros mennyiségű vízbe, várd meg, míg kocsonyás állagú lesz, utána azonnal használd fel.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentesen sütni-főzni még soha nem volt ennyire egyszerű!

Mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper, könnyű fogás: a reggelitől a vacsoráig, az uzsidobozfalatoktól a vendégvárásig, vagy éppen egy családi születésnapig, átgondoltan, mentesen, úgy, hogy a klasszikus kedvenceinkről se kelljen lemondani.

Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Az alaposan elkevert masszából formázz dió nagyságú golyókat, amiket forgass zsemlemorzsába.

A fasírtokat sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben, légkeveréssel süsd 180 fokon 30 percig. Hidegen és melegen is fogyaszthatod.

Amíg készül a céklafasírt, készítsd el a mártogatóst. A növényi tejfölhöz add hozzá az apróra vágott fokhagymát és a petrezselymet, majd alaposan keverd el.

Végül aprítsd fel a zöldsalátát, és forgasd át egy kevés olívaolajjal, majd szórd meg pirított csicseriborsóval. Halmozd a céklafasírt mellé, és fogyaszd azonnal.

A 10 legfinomabb, hagyományos karácsonyi főétel

Ha hagyományos fogásokat is készítenél nézz körül nálunk! A töltött káposztától kezdve a halászlén át egészen a karácsonyi rántott húsig mindenre van receptünk.

.

Ezt is szeretjük