Így készíthetsz gyöngyöző, aranysárga húslevest: a legjobb recepteket is megmutatjuk
Az aranysárga vasárnapi húsleves elkészítése sok türelmet és némi gyakorlatot kíván, de ha egyszer megtanulod, mindenkit el fogsz kápráztatni vele.
Talán a te gyerekkorodnak is meghatározó élménye a gyöngyöző, aranysárga húsleves, ami nem hiányozhatott vasárnaponként a családi asztalról.
A tökéletes húsleves készülhet csirkéből, sertésből vagy marhából, mindegyiknek egy szabálya van: minél tovább fő, annál finomabb lesz.
Klasszikus húsleves készítése
A húsleves főzésének még reggel kell nekiállni, hogy az ízeknek legyen idejük összefőni a fazékban. Először a húst tedd fel egy evőkanál sóval hideg vízben. Ne forrald a vizet, épp csak gyöngyöztesd. A fazekat ne fedd le. A főzés elején hab keletkezik rajta: megoszlanak a vélemények arról, hogy ezt le kell-e szedni róla. Valószínűleg akkor sem történik semmi, ha rajta hagyod, de sokan jobbnak látják lehalászni.
Változó, mennyi idő kell neki: a csontos csirkemellből készült leves akár két óra alatt is készen lehet, a sertéscsontból készülő orjalevesnek és a klasszikus marhahúslevesnek legalább három óra kell, ha pedig velős csont is fő benne, még jobb, ha négy órát fő a fazékban. Ne sajnáld tőle az időt, főleg, hogy igazából nem sok teendő van vele, amíg a tűzön van, nyugodtan foglalkozhatsz mással is.
Félidőben tedd bele a leveszöldségeket. Nagyobb darabokra vágd őket, hiszen sokáig kell főniük. Ezek adják meg a lé ízét. Ilyenkor jöhetnek bele a fűszerek is: egész bors, szintén egész hagyma, fokhagyma, szegfűszeg, babérlevél. Ebbe a kategóriába tartozik a hagyományos erőleves is. Darált húsos alappal készül, és valódi vitaminbomba, ezért betegeknek is szívesen adják.
A legfinomabb levesbetétek
Miután elkészült a húsleves, a következő a teendőd: hagyd állni tíz percig, hogy a zavarossága lecsillapodjon, ezután szűrd át. A zöldségeket és a húst tedd egy külön tálba, az átszűrt, tiszta lében pedig főzd ki a levesbetétet. Ez lehet bolti csigatészta vagy cérnametélt, de ha szívesebben készíted magad, pillanatok alatt összedobhatod a grízgaluskát vagy a májgombócot. Ha valami tartalmasra vágysz, jöhet bele krumpligombóc, nagy méretű zsemlegombóc, vagy akár néhány palacsinta is metéltre vágva, főleg, ha egyébként is ezt tervezted második fogásnak.
A levest merd át egy szép levesestálba, tedd mellé az asztalra a húst és a zöldségeket, amelyekből mindenki ízlés szerint pakolhat a tányérjára.
Gyorsabban készülő ragulevesek
A ragulevesek gyorsabban készülnek. Ezek akkor lesznek az igaziak, ha alapléből készíted őket, amelyet szintén érdemes előre megfőzni és adagonként lefagyasztani. Másik, szintén egészséges megoldás, ha házi leveskockát gyártasz zöldségekből, és ezt dobod az ételhez. Alapléből viszonylag hamar készen van a csirkeaprólék-leves, a tárkonyos húsgombócleves és a tejszínes skandináv halászlé is, amelyben lazac és garnélarák fő.
Olvass tovább: Lassan talán megérkeznek a meleg napok is
Nyáron mindig jólesik egy nagy tányér hideg gyümölcsleves: olvasd el ezt a válogatást a legfinomabb receptekért!
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
(Képek: Getty Images Hungary)
- húsleves
- marhahúsleves
- marhahúsos leves palacsintatésztával
- marhahúsleves velős csonttal
- csirkehúsleves
- grízgaluska
- levesbetét
- Recept
OLVASD EL EZT IS!
- csirkecomb
- alaplé