Így készítsd el a tökéletes húslevest!
Bár pár óráig eltart, amíg megfő, ha már feltetted a tűzhelyre, nincs vele sok dolgod. Kihagyhatatlan vasárnapi klasszikus.
A húsleves a vasárnapi ebéd fénypontja, és nem is gondolnád, milyen egyszerű elkészíteni. Ha pedig már unásig ettétek - ha ez lehetséges egyáltalán -, akkor próbáld ki valamelyik variációnkat is!
Az aranyló levest megbolondíthatod kedved szerinti fűszerekkel, más zöldségekkel, sőt, a húsokat is kombinálhatod.
Klasszikus húsleves
Nagyanyáink szerint az a jó húsleves, mely 16 összetevőből áll, és legalább négyféle húsból. A fűszerek külön számolandók.
Hozzávalók:
- fél kg marhahús
- 1 pulykacomb
- 2-3 csirkenyak
- 1 tyúkmell
- csirkeaprólék - máj, zúza, szív
- 1 kg levescsont
- 3 szál sárgarépa
- 2 szál petrezselyemgyökér
- 1 karalábé
- 1 zeller
- 2-3 levél kelkáposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gomba
- babérlevél
- 5-6 szem bors
- 15 dkg tészta, például eperlevél
A megtisztított, megmosott, feldarabolt húsokat és a csontot hideg vízben tedd fel főni, ha felforrt, még hagyd 5 percig főni, majd szedd le a habját. A zöldségeket pucold meg. A répát hosszában vágd négyfelé, a karalábét és a zellert két részre. A zöldséget tedd a vízbe, fűszerezd, sózd, és főzd addig, amíg minden meg nem puhul - ez akár 3 óra is lehet. A tésztát külön vízben főzd meg. Ha a hús megpuhult, szűrd át a levet. Külön tálald a zöldséget, a levest és a tésztát.
Olcsó húsleves
Hozzávalók:
- 2 csirkefarhát
- fél kg húsos sertéscsont
- fél kg sárgarépa
- 2 szál petrezselyemgyökér
- 1 fej hagyma
- 2 krumpli
- só
- bors
- babérlevél
- ételízesítő
- csigatészta
Egy nagyobb fazékba engedj hideg vizet, és kezdd el főzni benne a húst a borssal és a babérlevéllel. Mikor a víz elkezd forrni, vedd a gázt takarékra, és így főzd tovább. A zöldségeket hámozd meg, és egészben tedd a levesbe. Tegyél bele sót és ételízesítőt. Főzd legalább két órán át. 15 perccel azelőtt, hogy elkészült, tedd bele a tésztát. Ahogy a hús fő, hab lesz a leves tetején, de ezt a végén könnyedén leszedheted egy szűrővel.
Tárkonyos-tejfölös húsleves
Hozzávalók:
- 2 kisebb csirkecomb
- 2 sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 2 kanál ételízesítő
- 1 tejföl
- 2 kanál liszt
- pici tej
- ízlés szerint gomba
- csigatészta
- tárkony
A répát és a zöldséget vágd apróra, párold meg, majd öntsd fel vízzel, és add hozzá a csirkecombokat. Fűszerezd úgy, mint a húslevest. Ha a hús megfőtt, tedd bele a csigatésztát. Mikor a tészta félkemény, készíts habarást a lisztből és a tejből, majd ebbe tedd a tárkonyt. A levesből óvatosan kanalazz egy keveset a habaráshoz, és keverd egyenletesre. Mikor már nem olyan nagy a hőmérséklet-különbség, öntsd a habarást a leveshez, és kavard el vele, majd főzd készre a tésztát.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Francia húsleves
Hozzávalók:
- 1 kg-os csirke
- 1 kg marhahús
- 1 kg velős csont
- 3 kanál levesízesítő vagy húsleveskocka
- 3 fej vöröshagyma
- 2 szál póréhagyma
- 10 dkg sárgarépa
- 10 dkg karalábé
- 10 dkg káposzta
- 10 dkg kelkáposzta
- 1 csomó petrezselyemzöld
- 1 kanál szemes bors
- 5 szegfűbors
- 1/2 kanál kakukkfű
- 1 babérlevél, törött bors
- 3 dkg vaj
A megmosott csontot tedd fel kis lángon egy órára főni hideg vízben. Szűrd le, és ebben a lében tedd fel az azonos méretűre darabolt csirkehúst és a marhahúst főni. Add hozzá a fűszereket és az ételízesítőt, sózd meg, és fedél alatt párold puhára a húsokat. Az apróra vágott zöldséget párold meg egy kevés vajon, majd öntsd a levesbe. Tálaláskor hintsd meg apróra vágott petrezselyemmel.
OLVASD EL EZT IS!
- paradicsom
- hagyma
Isteni, kalóriaszegény krémlevesek
- leves
- marhahús
Az igazi erőleves receptje
- leves
- bab