Az igazi erőleves receptje
Az erőleves tökéletes vacsora lehet tavaszi fogyókúrád során, de akkor is jól jöhet, ha betegségből épülsz fel, vagy egy kis energiára van szükséged.

Ez is érdekelhet

Télen-nyáron nélkülözhetetlen bulikellék: megtehetsz bármit, mert nem érzel semmit (x)

A szabadban töltött idő egészségre gyakorolt pozitív hatása minden multivitaminnál többet ér (x)

Meglepő fellépést vállalt Mező Misi: közel 600 fiatal énekelt vele (x)

7 dolog, ami károsítja, és ami védi az idegeinket (x)

beauty and style

7 nyári ruhadarab, amit még nem kell elraknod: kora ősszel is szükséged lesz rájuk »

Házi gyorssegély a kimerült bőrnek és hajnak – Így tüntesd el a nátha nyomait »

New Yorkban is ez lesz a sikk: őszi fazonok magyar tervezőtől »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A klasszikus erőleves marhahússal készül, de manapság már halból és szárnyasból is készítheted.

Hosszú ideig kell főzni, és eléggé fáradalmas munka is, így csak akkor válaszd, ha nincs aznapra programod. Egy dolog viszont garantálható, mégpedig, hogy biztosan elkápráztatod vele a családod.

Erőleves

Hozzávalók:

  • 30 dkg vegyes zöldség
  • 20 dkg marhahús
  • 20 dkg ritka marhacsont
  • 2 tojás
  • 1 dl paradicsompüré
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • gyömbér
  • bors

A tojásokat válaszd ketté, a fehérjét és a paradicsompürét egy pici vízzel tedd egy fazékba. A marhahúst és a csontot daráld le, majd állandó kevergetés mellett öntsd a paradicsompürés masszához, és öntsd fel vízzel.

Tedd bele a megpucolt, felszeletelt zöldségeket. Ízlés szerint sózd, borsozd, és folytonos kevergetés mellett főzd 4-5 órán keresztül. Ha elkészült, pihentesd egy keveset, majd szűrd át. Forrón, a tetejéről a zsírt felitatva tálald.

Erőleves másképp

Hozzávalók:

  • 30 dkg marhalapocka
  • 1 adag szárnyasaprólék
  • 3 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • 1 zeller
  • 1 tojásfehérje
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • bors

A lapockát daráld le. Keverd össze a sűrített paradicsommal és a tojásfehérjével. Engedd fel vízzel, és ízlés szerint ízesítsd. Tedd bele a lapockát és a szárnyasaprólékot. Forrald fel, és add hozzá a megpucolt, felvágott zöldségeket. Főzd körülbelül 4 órán át, és utána hagyd állni egy darabig. Szűrd át, és már tálalhatod is.

Halas erőleves

Hozzávalók:

  • 1 kg halcsont
  • 3 tojásfehérje
  • 3 dkg paradicsompüré
  • 1 fej vöröshagyma
  • bors

A halcsontot és a vöröshagymát tedd fel főni körülbelül 3 liter vízben. Sózd ízlésed szerint, ha már a felét elfőtte, szűrd le. Egy másik fazékba tedd bele a fehérjéket és a paradicsompürét, majd önts hozzá 1 dl vizet. Végül tedd bele a leszűrt alaplevet. Folyamatos kevergetés mellett főzd fel. Utána lassú, egyenletes tűzön főzd néhány órát, majd hagyd pihenni. Itasd le a tetejéről a zsiradékot, és szűrd át. Melegen tálald.

Tavaszi erőleves

Hozzávalók:

  • 30 dkg marhahús
  • 10 dkg zöldborsó
  • 4 levél kelkáposzta
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 2 tojásfehérje
  • 1 dl paradicsompüré
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • fél zeller
  • bors

A tojásfehérjét és a paradicsompürét tedd egy fazékba, és engedd fel vízzel. A húst daráld le, és öntsd azt is a fazékba. A répákat pucold meg, karikázd fel, és a kelkáposztalevéllel, a zöldborsóval, a zellerrel és a hagymákkal együtt tedd a levesbe. Ízlés szerint sózd, borsozd, majd forrald fel. Utána vedd lejjebb a lángot, és 3-4 órán keresztül főzd. Papírtörlővel itasd fel a zsiradékot a tetejéről, és szűrd át.

Ezt is szeretjük