Így készítsd el a tökéletes húslevest!
Bár pár óráig eltart, amíg megfő, ha már feltetted a tűzhelyre, nincs vele sok dolgod. Kihagyhatatlan vasárnapi klasszikus.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A húsleves a vasárnapi ebéd fénypontja, és nem is gondolnád, milyen egyszerű elkészíteni. Ha pedig már unásig ettétek - ha ez lehetséges egyáltalán -, akkor próbáld ki valamelyik variációnkat is!

Az aranyló levest megbolondíthatod kedved szerinti fűszerekkel, más zöldségekkel, sőt, a húsokat is kombinálhatod.

Klasszikus húsleves

Nagyanyáink szerint az a jó húsleves, mely 16 összetevőből áll, és legalább négyféle húsból. A fűszerek külön számolandók.

Hozzávalók:

  • fél kg marhahús
  • 1 pulykacomb
  • 2-3 csirkenyak
  • 1 tyúkmell
  • csirkeaprólék - máj, zúza, szív
  • 1 kg levescsont
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál petrezselyemgyökér
  • 1 karalábé
  • 1 zeller
  • 2-3 levél kelkáposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gomba
  • babérlevél
  • 5-6 szem bors
  • 15 dkg tészta, például eperlevél

A megtisztított, megmosott, feldarabolt húsokat és a csontot hideg vízben tedd fel főni, ha felforrt, még hagyd 5 percig főni, majd szedd le a habját. A zöldségeket pucold meg. A répát hosszában vágd négyfelé, a karalábét és a zellert két részre. A zöldséget tedd a vízbe, fűszerezd, sózd, és főzd addig, amíg minden meg nem puhul - ez akár 3 óra is lehet. A tésztát külön vízben főzd meg. Ha a hús megpuhult, szűrd át a levet. Külön tálald a zöldséget, a levest és a tésztát.

Olcsó húsleves

Hozzávalók:

  • 2 csirkefarhát
  • fél kg húsos sertéscsont
  • fél kg sárgarépa
  • 2 szál petrezselyemgyökér
  • 1 fej hagyma
  • 2 krumpli
  • bors
  • babérlevél
  • ételízesítő
  • csigatészta

Egy nagyobb fazékba engedj hideg vizet, és kezdd el főzni benne a húst a borssal és a babérlevéllel. Mikor a víz elkezd forrni, vedd a gázt takarékra, és így főzd tovább. A zöldségeket hámozd meg, és egészben tedd a levesbe. Tegyél bele sót és ételízesítőt. Főzd legalább két órán át. 15 perccel azelőtt, hogy elkészült, tedd bele a tésztát. Ahogy a hús fő, hab lesz a leves tetején, de ezt a végén könnyedén leszedheted egy szűrővel.

Tárkonyos-tejfölös húsleves

Hozzávalók:

  • 2 kisebb csirkecomb
  • 2 sárgarépa
  • 1 petrezselyemgyökér
  • 2 kanál ételízesítő
  • 1 tejföl
  • 2 kanál liszt
  • pici tej
  • ízlés szerint gomba
  • csigatészta
  • tárkony

A répát és a zöldséget vágd apróra, párold meg, majd öntsd fel vízzel, és add hozzá a csirkecombokat. Fűszerezd úgy, mint a húslevest. Ha a hús megfőtt, tedd bele a csigatésztát. Mikor a tészta félkemény, készíts habarást a lisztből és a tejből, majd ebbe tedd a tárkonyt. A levesből óvatosan kanalazz egy keveset a habaráshoz, és keverd egyenletesre. Mikor már nem olyan nagy a hőmérséklet-különbség, öntsd a habarást a leveshez, és kavard el vele, majd főzd készre a tésztát.

Szerezd meg most 10% kedvezménnyel Mentes anyu szakácskönyvét!

Kedvenc receptkönyvünk, melynek minden nő konyhájában ott a helye, most 10% kedvezménnyel elérhető kizárólag a FeminaShopban május 3-16. között!

Mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás, ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. Szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper, könnyű fogás: a reggelitől a vacsoráig, az uzsidobozfalatoktól a vendégvárásig, vagy éppen egy családi születésnapig, átgondoltan, mentesen, úgy, hogy a klasszikus kedvenceinkről se kelljen lemondani. Kizárólag online elérhető, a FeminaShopban! 

Promóció

Francia húsleves

Hozzávalók:

  • 1 kg-os csirke
  • 1 kg marhahús
  • 1 kg velős csont
  • 3 kanál levesízesítő vagy húsleveskocka
  • 3 fej vöröshagyma
  • 2 szál póréhagyma
  • 10 dkg sárgarépa
  • 10 dkg karalábé
  • 10 dkg káposzta
  • 10 dkg kelkáposzta
  • 1 csomó petrezselyemzöld
  • 1 kanál szemes bors
  • 5 szegfűbors
  • 1/2 kanál kakukkfű
  • 1 babérlevél, törött bors
  • 3 dkg vaj

A megmosott csontot tedd fel kis lángon egy órára főni hideg vízben. Szűrd le, és ebben a lében tedd fel az azonos méretűre darabolt csirkehúst és a marhahúst főni. Add hozzá a fűszereket és az ételízesítőt, sózd meg, és fedél alatt párold puhára a húsokat. Az apróra vágott zöldséget párold meg egy kevés vajon, majd öntsd a levesbe. Tálaláskor hintsd meg apróra vágott petrezselyemmel.

Ezt is szeretjük