A vizesedésnek az egészségtelen életmódtól kezdve az elhízáson, a vese- és cukorbetegségen át egészen a szívelégtelenségig számos kiváltó oka lehet, még a gyógyszerek, a hőség vagy a helytelen testtartás is előidézheti.
A szövetek közti vizenyő vagy ödéma ha testszerte jelentkezik, az érrendszeri problémára utalhat, ilyenkor felvizesednek a végtagok és a hastájék környéke, beindul a vesék só- és vízvisszatartása, ami leterheli a szívet.
Vizesedés ellen ételek és italok
Bizonyos élelmiszerek segíthetnek enyhíteni a tüneteket. Ilyenkor sószegény étrendet javasolt követni és rendszeresen menüre tűzni olyan élelmiszereket, amik vízhajtóak. A megfelelő folyadékfogyasztás is kulcsfontosságú, ami felnőttek esetében 2-3 liter vizet jelent. Általában rövid ideig tart a vizesedés, de ha gyakran előfordul, és nehéz megszabadulni tőle, akkor mindenképpen érdemes kezelőorvossal kivizsgáltatni a pontos okokat. Az egészséges életmóddal csökkenthető a szívbetegség rizikója, ezek az ételek és italok hatékonyan védik ezt a fontos szervet, miközben az érrendszert is erősítik.

A vöröshagyma tele van flavonoid antioxidánsokkal, ezek jótékony hatással bírnak a szívre, gyulladáscsökkentő hatásuk révén fokozza a véráramlást. A fokhagyma a benne lévő allicin miatt serkenti ugyanezt.

A gránátalma magas polifenoltartalma miatt természetes értágítóként ismert, javítja a véráramlást és az izomszövetek oxigénellátását is. Ezenkívül jó vasforrás, ami miatt szintén támogatja a szív működését.

A zöld leveles zöldségek, mint a spenót, magas nitráttartalmuk miatt értágító hatással bírnak, javítják a keringést. Legtöbbjük magas káliumtartalommal is bír, ami természetes vízhajtóként működik.

Az olajos halak - köztük a lazac - omega-3 zsírsavakban bővelkednek, amik elősegítik a nitrogén-monoxid felszabadulását, így fokozzák a véráramlást, és megakadályozzák a vérrögképződést is.

A cékla kiemelkedő vasforrás, nitráttartalma miatt serkenti a vér- és egyúttal az oxigénáramlást az izomszövetekben, emellett kihajtja a feleslegesen elraktározott vizet is.
Fotó: philipimage / Getty Images Hungary

A kurkumából ízletes
aranytejet lehet készíteni. Az értékes fűszernövény nem csak az ételek, italok színesítésére kiváló, hanem már évezredek óta használják a vérkeringés javítására. A benne lévő kurkumin csökkenti a szervezet oxidatívstressz-szintjét és a gyulladásokat.

A gyömbérnek ismert vérnyomáscsökkentő, keringést javító hatása, egyúttal elősegíti a vízhajtást és kiegyensúlyozza a vércukorszintet. A természetes étvágycsökkentő fűszerből nagyon finom
tea készíthető.

A fahéj szintén remek éhségűző fűszer, ami akár melengető
tea alapanyaga is lehet. A keleti fűszer gyorsítja a vérkeringést, értágító hatása miatt támogatja a szív működését és vérnyomáscsökkentő tulajdonságát is kimutatták.
(Képek forrása: Getty Images Hungary.)