Tényleg jó a tojáshéj csontritkulás ellen? Eláruljuk, és azt is, milyen ételekkel előzheted meg

Nem érdemes kidobni a tojáshéjat.

Tojáshéj csontritkulás ellen
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tojáshéjat már évszázadokkal ezelőtt használták a gyógyászatban, mivel olyan ásványi anyagokból épül fel, amelyek élettanilag igen fontos szerepet töltenek be a szervezetben: gazdag kalciumban és fluorban, amely a csontritkulás megelőzésében és a fogszuvasodás meggátolásában is szerepet vállal, de található benne vas és magnézium is.

Mégis, a legtöbb ember szinte gondolkodás nélkül a szemétbe dobja a tojáshéjat, pedig rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető: az angolkór és a vérszegénység kialakulásának esélyét és a koleszterinszintet is csökkenti, a belső szervek megfelelő működéséhez járul hozzá, mi több, segít a fogyásban is.

Nézd meg képes cikkünkben, hogyan hasznosíthatod a tojás héját, illetve mutatunk pár olyan alapanyagot is, amellyel nagyban megelőzhető a porckopás és a csontok minőségi és mennyiségi romlása. Nézd meg a fotókat!

A megfőtt tyúk- vagy fürjtojás héját főzd meg, majd hagyd pár órán át száradni. Egy mozsár vagy kávédaráló segítségével őröld púderfinomságúra, és tedd egy befőttesüvegbe. Kenyérsütéskor, sütemények készítésekor keverj egy kávéskanállal a lisztbe, de mézet is adagolhatsz az őrleményhez, amelyből mindennap, reggeli előtt fogyassz el egy teáskanállal. A gyerekek is bátran ehetnek belőle.

A tejtermékeken kívül számos olyan vitaminforrás létezik, amelyekkel megelőzhető a csontritkulás kialakulása. Fontos, hogy sok K-vitamint, kalciumot, bórt és magnéziumot tartalmazó  zöldség kerüljön az étrendedbe, ilyen például a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó, fejes saláta vagy a káposzta, amely gazdag ezekben a vitaminokban.

A legtöbb zöldség- és főzelékféle több száz értékes növényi hatóanyagot, így karotinoidokat és élelmi rostokat is tartalmaz. A spenót fogyasztása a kalcium-, magnézium-, K- és B6-vitamin-, valamint foláttartalma miatt is ajánlatos.

A szezámmagról kevesen tudják, de egy igazi kalciumbomba, amely fehérjében, vasban,  foszforban és A-vitaminban is gazdag: porrá zúzva salátába, müzlibe és főzelékbe is keverheted! Hasonlóképpen fogyaszthatod a mákot is, hiszen olajának magas foszfortartalma nagyon jól segíti a kalcium hatékony felszívódását és a csontokba való beépülését.

A reggeli gabonapelyhek alapanyagában, a zabban, zabpehelyben, zabkorpában található béta-glükán - élelmi rost - csökkenti a koleszterinszintet, erősíti a csontokat és védi a fogakat, így mindennap fogyaszthatsz belőle!

Mennyi vizet iszol? Ha ennél kevesebbet, ez a 9 durva dolog történik a testeddel

Van, hogy az ijesztő tünetek mögött egyszerűen csak a vízhiány áll.

Mennyi vizet iszol? Ha ennél kevesebbet, ez a 9 durva dolog történik a testeddel

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük