A nyugati típusú étkezésre jellemző, hogy sok üres kalóriát fogyasztanak az emberek, azaz olyan élelmiszereket esznek, amelyek magas kalóriatartalommal bírnak, ám a tápértékük kifejezetten alacsony. Ide tartozik a legtöbb feldolgozott sós és édes ropogtatnivaló, valamint az üdítőitalok is.
Ezek kevéssé hasznosak a szervezet számára, hiszen nem látják el a működéséhez nélkülözhetetlen tápanyagokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, általában nem biztosítanak hosszan tartó jóllakottságérzést, ugyanakkor a magas kalóriatartalmuk révén megnehezítik az egészséges testsúly tartását, illetve jócskán hozzájárulnak a civilizációs betegségek kialakulásához. Az üres kalóriát jelentő élelmiszerekkel ellentétben egyes ételek, alapanyagok viszont éppen arról ismertek, hogy bővelkednek a hasznos tápanyagokban. Kutatók több mint ezer élelmiszert vizsgálva választottak ki száz olyat, ami különösen tápláló, a változatos étrend részeként fogyasztva kielégítik, de nagy valószínűséggel nem haladják meg a szervezet tápanyagszükségletét. Ezekből mutatjuk meg az első tíz helyezettet.
Tápanyagokban gazdag élelmiszerek
A szervezet működéséhez makro- és mikrotápanyagokra egyaránt szükség van, és az sem mindegy, hogy miből mennyit visz be az ember. Ha az egyes tápanyagok egyensúlya betegség vagy nem megfelelően összeállított étrend esetén felborul, változatos tünetek, panaszok jelentkezhetnek. Az ultrafeldolgozott élelmiszerekben bővelkedő nyugati étrend esetén a civilizációs betegségekkel, szív- és érrendszeri kórképekkel, cukorbetegségekkel karöltve különböző hiánybetegségek is előfordulhatnak. A következő tíz táplálék viszont a változatos étkezés keretein belül különösen nagymértékben hozzájárulhat a szervezet tápanyagszükségletének fedezéséhez a szakemberek szerint.

A százas lista 10. helyén a sügér szerepel, azon belül is a vörös sügért említik a szakemberek, mint legismertebb fajtát. Az itthon kevéssé jellemző halféle alacsony kalóriatartalmú, remek fehérjeforrás. A szív- és érrendszer védelmében a benne található omega-3 zsírsavak és kálium révén segíthet.
Fotó: Brian Hagiwara / Getty Images Hungary

A 9. helyen a céklalevél áll, ami még ma is gyakran a kukában végzi, holott rendkívül egészséges. A zöld levelek kifejezetten gazdagok kalciumban, vasban, K-vitaminban és B-vitaminokban, különösen riboflavinban (B2-vitamin).
Fotó: Getty Images Hungary

A 8. helyezett némiképp meglepő lehet, ugyanis a sertészsírról van szó. A szakemberek szerint azzal érdemelte ki a helyét, hogy jó B-vitamin- és ásványianyag-forrás, telítetlenebb és egészségesebb, mint a bárány- vagy a marhahús zsírja. Mindemellett viszont csak mértékkel ajánlott a fogyasztása.
Fotó: Getty Images Hungary

A 7. helyen a mángold áll, ami kifejezetten gazdag antioxidáns hatású növényi vegyületekben. Emésztéssegítő, gyulladáscsökkentő zöldség. Található benne többek közt magnézium, vas, mangán, réz, kálium, kalcium, foszfor és cink is.
Fotó: Getty Images Hungary

A 6. helyen a szuperegészséges ropogtatnivaló, a tökmag szerepel. A tökmag gazdag K-vitaminban és vasban, van benne cink, kálium, B2-vitamin és folát is. Antioxidáns hatású vegyületeket és telítetlen zsírsavakat is tartalmaz. Szívvédő hatású, a vércukorszintet is csökkentheti. A sótlan verziót érdemes előnyben részesíteni belőle.
Fotó: fcafotodigital / Getty Images Hungary

Az 5. helyen lévő chia mag, más néven aztékzsályamag rendkívül nagy népszerűségre tett szert az utóbbi években a diétázók körében. Kiemelkedően magas a rosttartalma, fehérjét, alfa-linolénsavat, fenolsavat és számos vitamint tartalmaz. A benne található rostok miatt nagy mennyiségben emésztési problémákhoz vezethet, így a napi maximálisan ajánlott adagja 15 gramm.
Fotó: Winslow Productions / Getty Images Hungary

A 4. helyen a lepényhalalakúak szerepelnek, méghozzá az indoklás szerint azért, mert általában higanymentesek, és amellett, hogy jó fehérjeforrások, kiemelkedő a B1-vitamin-tartalmuk is.
Fotó: Getty Images Hungary

A lista 3. helyezettje a csendes-óceáni sziklahal (Sebastes alutus). Ez a mélytengeri hal kiemelkedő fehérjetartalmáról híres, kevés benne a telített zsír.

A 2. helyen az itthon még talán kissé ismeretlenebbül csengő, Dél-Amerikában népszerű cserimoja szerepel, amelynek fehér, édes húsú gyümölcse természetes cukorban, A-, C-, B1- és B2-vitaminban, valamint káliumban gazdag.
Fotó: Getty Images Hungary

A lista 1. helyére a mandula került, ami a méltán népszerű olajos magvak táborát erősíti. Az egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag táplálék hozzájárul a kardiovaszkuláris egészség megőrzéséhez, jó rost- és fehérjeforrás, kalciumot, cinket, magnéziumot, káliumot, foszfort és szelént, valamint E-vitamint és B-vitaminokat is tartalmaz.
Fotó: Jessica Peterson / Getty Images Hungary
Nézd meg, milyen bőrtünetek utalhatnak tápanyaghiányra!
Bár a figyelmeztető jelek többnyire attól függnek, hogy milyen vitamint vagy ásványi anyagot nélkülöz a szervezet, bizonyos általános panaszok és bőrtünetek is okot adhatnak a gyanakvásra.
8 figyelmeztető jel a bőrön, ami a szervezet tápanyaghiányára utal: nem csak a körmön lévő fehér foltok beszédesek
Nézegess képeket!
Elolvasom
(Képek: Getty Images Hungary.)