Finom és természetes immunerősítők a konyhából: a legjobb antioxidáns-források listája
Az őszi hónapokban érdemes minél több antioxidánsokban gazdag élelmiszert fogyasztani, hogy az immunrendszer ellenállóbb legyen.

antioxidáns kaja
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az egészség megőrzése, az immunrendszer erősítése, a stressz negatív élettani hatásainak csökkentése mindig fontos, de vannak helyzetek, időszakok, amikor ez különösen sokat számíthat.

Gyakran lehet hallani a szervezetben keletkező szabad gyökökről, amelyek nagy mennyiségben sejtkárosító hatásúak. Például stressz, dohányzás, betegségek hatására ezek mennyisége megemelkedhet, ilyenkor kerülnek képbe az antioxidánsok, amelyek visszafoghatják őket. A szervezet is termel antioxidánsokat, de idős korban ezek hatásfoka, mennyisége csökkenhet. Sok esetben érdemes ezeket pótolni. 

Mik az antioxidánsok, és miért hasznosak?

A szervezetnek az elfogyasztott táplálék energiává alakításához oxigénre van szüksége. Ennek hiányában nem tudna életben maradni. A tápanyagok energiává alakítása, elégetése, illetve a keletkező energia elraktározása során oxidációs termékek, úgynevezett szabad gyökök is keletkeznek.

A szabad gyökök nagy mennyiségben sejtkárosító hatásúak - akár daganatok kialakulásához, érelmeszesedéshez is vezethetnek -, így ennek ellensúlyozására a szervezet ezeket semlegesítő antioxidáns hatású vegyületeket is termel. 

A keletkező szabad gyökök mennyisége megnőhet például stressz, dohányzás, betegségek hatására. Idős korban pedig a szervezet termelte belső antioxidánsok hatásfoka, mennyisége csökkenhet. Mindkét esetben felborul a rendszer, és külső antioxidánsokra lehet szükség az egyensúly visszaállításához. 

Milyen elem, vegyület számít antioxidánsnak, és melyek ezek forrásai? 

Rengeteg antioxidáns hatású anyag van a természetben. Ezek egyrészt olyan vegyületek, főként enzimek, melyeket a szervezet saját maga termel. Másrészt pedig olyan anyagok, melyeket kívülről, az étrenddel viszünk be.

antioxidáns 2
Fotó: Brian Hagiwara / Getty Images Hungary

Az élelmiszerekben megtalálható legfontosabb antioxidánsok a következők:

  • C-vitamin - forrásai: zöldpaprika, saláták és egyéb zöldségfélék, citrusfélék, kivi, friss gyümölcsök, savanyított káposzta, petrezselyem, csipkebogyó.
  • Karotinfélék, ezek egy része az A-vitamin elővitaminja - forrásai: élénksárga, piros és zöld színű zöldségek, gyümölcsök, például paradicsom, kukorica, sárgarépa, sütőtök, paraj, brokkoli.
  • E-vitamin - forrásai: növényi olajok, gabonafélék csírája, leveles zöldségek, de takarmánytól függően a hús, tojás, máj is tartalmazhatja.
  • Színanyagok, mint a flavonoidok, antociánok - forrásai: piros bogyós gyümölcsök, vörösbor, kakaó, kávé, tea.
  • Szelén - forrásai: halak, húsok, belsőségek, teljes értékű gabonák.
  • Cink - forrásai: máj, hús, tojás, hüvelyesek.

Az ősz számos friss, szezonális finomságot kínál, érdemes betárazni az idénygyümölcsökből és -zöldségekből, és akár lekvárok, szendvicskrémek, szószok formájában, akár mirelitként eltenni belőlük a téli, tavaszi időszakra. De ha nincs lehetőség rendszeresen piacra járni, hasznos lehet azokra fókuszálni, amik nem romlanak meg pár nap alatt. Ilyen a kukorica, sárgarépa, és a hidegebb időszak beköszöntével a savanyított káposzta, csipkebogyó, illetve egész évben a növényi olajok, kakaó, teljes értékű gabonák. De ezek olyan termékek is lehetnek, amelyek hozzáadott antioxidánsokat tartalmaznak, és nem romlandóak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Immunvédelem a természet erejével

Az Immunarom illóolaj-keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült, diffúzorba párologtatáshoz vagy szaunázáshoz ajánljuk.

Az erdeifenyő, a madagaszkári kámforfa és a niaouli a legerőteljesebb vírusölő, nyákoldó és immunerősítő illóolajok közé tartoznak. Mellettük megtalálható a keverékben a sárgafenyő, amely erőteljes fizikai és pszichés görcsoldó hatású, tüdőt tisztító és a tüdőt energiáit gyógyító olaj. Összetevői közül a populáris aromaterápia legnépszerűbb illóolaja, a teafa is megtalálható, mely baktérium- és gombaölő, általános fertőtlenítő hatású.

Ha szeretnéd az egészséged megőrizni, válaszd a természet patikáját!

Tudj meg róla többet!

Promóció

Mire érdemes figyelni az antioxidánsok fogyasztásával kapcsolatban?

Ahogy a felsorolt forrásokból látszik, antioxidáns-vegyületek nem csak a zöldségekben és a gyümölcsökben vannak. A vegyes, kiegyensúlyozott étrend tudja biztosítani a sokrétű tápanyagbevitel mellett az étrendi antioxidánsok megfelelő fogyasztását is. De bármennyire sok pozitív hatása is van az antioxidánsoknak, túlzott mennyiségben fogyasztva egészségkárosítóak lehetnek. Túlzott bevitel élelmiszerekkel nem lehetséges, étrend-kiegészítőkkel igen. Emiatt nem javasolt a nagy dózisú antioxidáns vitaminok, különösen E, A szedése. 

A 10 legjobb zöld leveles zöldség: tele vannak antioxidánsokkal, és finoman elkészíthetők

A zöld leveles zöldségeket érdemes beépíteni az étrendbe, mivel a szervezetnek nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazzák, így számos egészségügyi előnnyel bírnak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük