Finom és természetes immunerősítők a konyhából: a legjobb antioxidáns-források listája
Az őszi hónapokban érdemes minél több antioxidánsokban gazdag élelmiszert fogyasztani, hogy az immunrendszer ellenállóbb legyen.

- Az 57 éves Caroline az egyik leghíresebb ősz hajú modell, de a lánya szépségén is csak ámulni lehet: Mimi le sem tagadhatná édesanyját »
- Nőies, dús hatású frizurák, amiket nem ollóval készített a fodrász: divatos fazonok borotvával vágva »
- Napi 10 perc teljes testre ható edzés, amihez csak egy szék kell: ülve is megdolgoztathatod az izmaidat »

- Mi Portugália fővárosa? 10 kvízkérdés Európa országairól, amit illik tudni
- 10 kérdéses villámkvíz a magyar gasztronómiáról: milyen töltelék van a Gundel-palacsintában?
- Az erős szexuális vonzalom 7 legfőbb jele - Már az ismerkedés során észreveheted őket
- Megmenthető Csősz Boglárka házassága? Milliárdos férje ezt nyilatkozta
- Rúzsa Magdi először mindhárom babájával egy fotón: már 4 hónaposak az ikrek
Az egészség megőrzése, az immunrendszer erősítése, a stressz negatív élettani hatásainak csökkentése mindig fontos, de vannak helyzetek, időszakok, amikor ez különösen sokat számíthat.
Gyakran lehet hallani a szervezetben keletkező szabad gyökökről, amelyek nagy mennyiségben sejtkárosító hatásúak. Például stressz, dohányzás, betegségek hatására ezek mennyisége megemelkedhet, ilyenkor kerülnek képbe az antioxidánsok, amelyek visszafoghatják őket. A szervezet is termel antioxidánsokat, de idős korban ezek hatásfoka, mennyisége csökkenhet. Sok esetben érdemes ezeket pótolni.
Mik az antioxidánsok, és miért hasznosak?
A szervezetnek az elfogyasztott táplálék energiává alakításához oxigénre van szüksége. Ennek hiányában nem tudna életben maradni. A tápanyagok energiává alakítása, elégetése, illetve a keletkező energia elraktározása során oxidációs termékek, úgynevezett szabad gyökök is keletkeznek.

A szabad gyökök nagy mennyiségben sejtkárosító hatásúak - akár daganatok kialakulásához, érelmeszesedéshez is vezethetnek -, így ennek ellensúlyozására a szervezet ezeket semlegesítő antioxidáns hatású vegyületeket is termel.
A keletkező szabad gyökök mennyisége megnőhet például stressz, dohányzás, betegségek hatására. Idős korban pedig a szervezet termelte belső antioxidánsok hatásfoka, mennyisége csökkenhet. Mindkét esetben felborul a rendszer, és külső antioxidánsokra lehet szükség az egyensúly visszaállításához.
Milyen elem, vegyület számít antioxidánsnak, és melyek ezek forrásai?
Rengeteg antioxidáns hatású anyag van a természetben. Ezek egyrészt olyan vegyületek, főként enzimek, melyeket a szervezet saját maga termel. Másrészt pedig olyan anyagok, melyeket kívülről, az étrenddel viszünk be.

Az élelmiszerekben megtalálható legfontosabb antioxidánsok a következők:
- C-vitamin - forrásai: zöldpaprika, saláták és egyéb zöldségfélék, citrusfélék, kivi, friss gyümölcsök, savanyított káposzta, petrezselyem, csipkebogyó.
- Karotinfélék, ezek egy része az A-vitamin elővitaminja - forrásai: élénksárga, piros és zöld színű zöldségek, gyümölcsök, például paradicsom, kukorica, sárgarépa, sütőtök, paraj, brokkoli.
- E-vitamin - forrásai: növényi olajok, gabonafélék csírája, leveles zöldségek, de takarmánytól függően a hús, tojás, máj is tartalmazhatja.
- Színanyagok, mint a flavonoidok, antociánok - forrásai: piros bogyós gyümölcsök, vörösbor, kakaó, kávé, tea.
- Szelén - forrásai: halak, húsok, belsőségek, teljes értékű gabonák.
- Cink - forrásai: máj, hús, tojás, hüvelyesek.
Az ősz számos friss, szezonális finomságot kínál, érdemes betárazni az idénygyümölcsökből és -zöldségekből, és akár lekvárok, szendvicskrémek, szószok formájában, akár mirelitként eltenni belőlük a téli, tavaszi időszakra. De ha nincs lehetőség rendszeresen piacra járni, hasznos lehet azokra fókuszálni, amik nem romlanak meg pár nap alatt. Ilyen a kukorica, sárgarépa, és a hidegebb időszak beköszöntével a savanyított káposzta, csipkebogyó, illetve egész évben a növényi olajok, kakaó, teljes értékű gabonák. De ezek olyan termékek is lehetnek, amelyek hozzáadott antioxidánsokat tartalmaznak, és nem romlandóak.

Immunvédelem a természet erejével
Az Immunarom illóolaj-keverék 100% tiszta és természetes, bevizsgált kemotípusú illóolajokból készült, diffúzorba párologtatáshoz vagy szaunázáshoz ajánljuk.
Az erdeifenyő, a madagaszkári kámforfa és a niaouli a legerőteljesebb vírusölő, nyákoldó és immunerősítő illóolajok közé tartoznak. Mellettük megtalálható a keverékben a sárgafenyő, amely erőteljes fizikai és pszichés görcsoldó hatású, tüdőt tisztító és a tüdőt energiáit gyógyító olaj. Összetevői közül a populáris aromaterápia legnépszerűbb illóolaja, a teafa is megtalálható, mely baktérium- és gombaölő, általános fertőtlenítő hatású.
Ha szeretnéd az egészséged megőrizni, válaszd a természet patikáját!
Promóció
Mire érdemes figyelni az antioxidánsok fogyasztásával kapcsolatban?
Ahogy a felsorolt forrásokból látszik, antioxidáns-vegyületek nem csak a zöldségekben és a gyümölcsökben vannak. A vegyes, kiegyensúlyozott étrend tudja biztosítani a sokrétű tápanyagbevitel mellett az étrendi antioxidánsok megfelelő fogyasztását is. De bármennyire sok pozitív hatása is van az antioxidánsoknak, túlzott mennyiségben fogyasztva egészségkárosítóak lehetnek. Túlzott bevitel élelmiszerekkel nem lehetséges, étrend-kiegészítőkkel igen. Emiatt nem javasolt a nagy dózisú antioxidáns vitaminok, különösen E, A szedése.
A 10 legjobb zöld leveles zöldség: tele vannak antioxidánsokkal, és finoman elkészíthetők
A zöld leveles zöldségeket érdemes beépíteni az étrendbe, mivel a szervezetnek nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazzák, így számos egészségügyi előnnyel bírnak.
(Képek forrása: Getty Images Hungary)