Rákellenes, emésztésserkentő, antibakteriális

Mi az?

A medvehagyma számos olyan egészségügyi hatással rendelkezik, melyet érdemes kihasználnod.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A népies nevén sásihagymának ismert évelő növény - latinul Allium ursinum L. - maximum 50 cm magasra nő meg. Erdőkben - elsősorban bükkösökben -, ligetekben telepeket alkot, április-május környékén virágzik. Tipikus ismertetőjegye, hogy leveleinek erős fokhagymaszaga van.

A természetgyógyászat a hagymáját és a föld feletti részeit egyaránt alkalmazza gyomorrontás, puffadás és kólika ellen. Emellett baktériumölő és rákellenes hatással is bír. A medvehagyma egészségügyi hatásai tehát nagyjából a fokhagymáéval egyeznek meg.

A medvehagyma egészségügyi előnyei

Rákmegelőző hatású

A medvehagyma rákmegelőző hatását szabadgyökellenes tulajdonságának köszönheti. A benne található allilszulfidoknak köszönhetően fogyasztásával csökkenthető a daganatok növekedése. Ugyanez a vegyület segít megakadályozni, hogy környezetből érkező rákkeltő anyagok kifejtsék káros hatásukat a szervezetben. Korábbi cikkünkből megtudhatod, pontosan milyen módon fejtik ki egészségkárosító hatásukat a szabadgyökök.

Emésztésserkentő tulajdonság

Legerősebb élettani hatása emésztésserkentő tulajdonsága. Serkenti a gyomor- és bélműködést, sőt a gyomor- és bélizmokat is tonizálja. Csökkenti a puffadást és a hasi görcsöket. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető a szervezetben a salakanyagok felszaporodása, valamint a székrekedés kialakulása.

Baktériumölő medvehagyma

A szervezetbe kerülve a medvehagyma pusztítja a káros baktériumokat, de a bélférgeket is megsemmisíti. Mindezt a benne található antibakteriális vegyületnek, az allicinnek köszönheti - mely jellegzetes fokhagymaszagát is adja. Fogyasztása elősegíti a kiegyensúlyozott bélflóra megőrzését.

Koleszterin- és vérnyomáscsökkentő hatás

Tudományos kísérletek szerint csökkenti a koleszterinlerakódások kialakulását az érfalban, javítva ezzel a keringést. Mindez a benne található kéntartalmú ajoéneknek és tioszulfátoknak köszönhető. A medvehagyma rendszeres fogyasztásával tehát megelőzhető a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása.

Kiegyensúlyozott étrend

Az egészséges táplálkozással számos komoly betegség későbbi kialakulását megelőzheted. Hallgasd meg dietetikusunkat!

Így ismerd fel!

Ha nem laksz természet közeli helyen, valószínűleg a zöldségesnél szerzed be a medvehagymát. Ám ha nem valamelyik nagyváros közepén élsz, érdemes körülnézned a környéken. Legnagyobb valószínűséggel bükkösök aljnövényzetében bukkanhatsz a medvehagyma nyomára. Április-május környékén fehér virágszőnyegként borítja az erdőt, és erős hagymaillatot árasztva hívja fel magára a figyelmet. A medvehagyma ernyőszerű virágzatot alkot, levelei laposak, szélesek.

A növény hagymája hosszúkás-tojásdad alakú. Fontos, hogy ne téveszd össze a gyöngyvirággal, melynek levelei nagyon hasonlítanak a medvehagymáéra, de mérgezőek. Arra azonban nagyon figyelj, hogy védett területen ne szedd a medvehagymát!

Gasztronómiai célokra

Természetesen nem csupán egészségügyi megfontolásból, hanem gasztronómiai célokra is kiválóan hasznosítható a medvehagyma. Mivel nemcsak illata, de íze is hasonlít a fokhagymáéra, ugyanakkor aromája sokkal lágyabb annál, fűszerként helyettesítheted vele a jól ismert növényt. További előnye a fokhagymával szemben, hogy nem okoz kellemetlen leheletet. Nyers leveleit teheted salátába vagy körözöttbe, de készíthetsz belőle főzeléket vagy akár levest is. Pogácsába is teheted!

Ezt is szeretjük