Rákellenes, emésztésserkentő, antibakteriális
A medvehagyma számos olyan egészségügyi hatással rendelkezik, melyet érdemes kihasználnod.
- A farmertrend legmenőbb darabjait nőies és laza stílusban is elsütheted: változatosan variálható fazonok »
- A szezon legdivatosabb frizurái újragondolva: ultranőies fazonok rövidtől a hosszúig »
- 8 kortalan ruhadarab, ami nem hiányozhat a tavaszi ruhatárból: egyszerűek, mégis felpezsdítik a megjelenést »

- Végleg törlődhet a Gmail-fiókod összes levele, ha ezt csinálod: több milliárd ember érintett
- Melyik magyar város látnivalója Gázi Kászim pasa dzsámija? 8 kérdés az ország neves helyeiről
- Jelentős szigorítás várhat az autósokra: sokan elveszíthetik miatta a jogosítványukat
- Gyerekként a Barátok közt Berényi Danija volt: ennyit változott 24 év alatt Váradi Zsolt
- Lilu és Ördög Nóra közös műsorvezetése nem működött: a szőke tévés kitálalt, miért
A népies nevén sásihagymának ismert évelő növény - latinul Allium ursinum L. - maximum 50 cm magasra nő meg. Erdőkben - elsősorban bükkösökben -, ligetekben telepeket alkot, április-május környékén virágzik. Tipikus ismertetőjegye, hogy leveleinek erős fokhagymaszaga van.
A természetgyógyászat a hagymáját és a föld feletti részeit egyaránt alkalmazza gyomorrontás, puffadás és kólika ellen. Emellett baktériumölő és rákellenes hatással is bír. A medvehagyma egészségügyi hatásai tehát nagyjából a fokhagymáéval egyeznek meg.
A medvehagyma egészségügyi előnyei
Rákmegelőző hatású
A medvehagyma rákmegelőző hatását szabadgyökellenes tulajdonságának köszönheti. A benne található allilszulfidoknak köszönhetően fogyasztásával csökkenthető a daganatok növekedése. Ugyanez a vegyület segít megakadályozni, hogy környezetből érkező rákkeltő anyagok kifejtsék káros hatásukat a szervezetben. Korábbi cikkünkből megtudhatod, pontosan milyen módon fejtik ki egészségkárosító hatásukat a szabadgyökök.
Emésztésserkentő tulajdonság
Legerősebb élettani hatása emésztésserkentő tulajdonsága. Serkenti a gyomor- és bélműködést, sőt a gyomor- és bélizmokat is tonizálja. Csökkenti a puffadást és a hasi görcsöket. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető a szervezetben a salakanyagok felszaporodása, valamint a székrekedés kialakulása.
Baktériumölő medvehagyma
A szervezetbe kerülve a medvehagyma pusztítja a káros baktériumokat, de a bélférgeket is megsemmisíti. Mindezt a benne található antibakteriális vegyületnek, az allicinnek köszönheti - mely jellegzetes fokhagymaszagát is adja. Fogyasztása elősegíti a kiegyensúlyozott bélflóra megőrzését.
Koleszterin- és vérnyomáscsökkentő hatás
Tudományos kísérletek szerint csökkenti a koleszterinlerakódások kialakulását az érfalban, javítva ezzel a keringést. Mindez a benne található kéntartalmú ajoéneknek és tioszulfátoknak köszönhető. A medvehagyma rendszeres fogyasztásával tehát megelőzhető a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása.
Kiegyensúlyozott étrend
Az egészséges táplálkozással számos komoly betegség későbbi kialakulását megelőzheted. Hallgasd meg dietetikusunkat!
Így ismerd fel!
Ha nem laksz természet közeli helyen, valószínűleg a zöldségesnél szerzed be a medvehagymát. Ám ha nem valamelyik nagyváros közepén élsz, érdemes körülnézned a környéken. Legnagyobb valószínűséggel bükkösök aljnövényzetében bukkanhatsz a medvehagyma nyomára. Április-május környékén fehér virágszőnyegként borítja az erdőt, és erős hagymaillatot árasztva hívja fel magára a figyelmet. A medvehagyma ernyőszerű virágzatot alkot, levelei laposak, szélesek.
A növény hagymája hosszúkás-tojásdad alakú. Fontos, hogy ne téveszd össze a gyöngyvirággal, melynek levelei nagyon hasonlítanak a medvehagymáéra, de mérgezőek. Arra azonban nagyon figyelj, hogy védett területen ne szedd a medvehagymát!
Gasztronómiai célokra
Természetesen nem csupán egészségügyi megfontolásból, hanem gasztronómiai célokra is kiválóan hasznosítható a medvehagyma. Mivel nemcsak illata, de íze is hasonlít a fokhagymáéra, ugyanakkor aromája sokkal lágyabb annál, fűszerként helyettesítheted vele a jól ismert növényt. További előnye a fokhagymával szemben, hogy nem okoz kellemetlen leheletet. Nyers leveleit teheted salátába vagy körözöttbe, de készíthetsz belőle főzeléket vagy akár levest is. Pogácsába is teheted!
OLVASD EL EZT IS!

- tea
- influenza
Így készítsd a hagymateát köhögés és influenza ellen!

- hagyma
- nátha
A vöröshagyma gyógyhatásai

- fokhagyma
- gyógyító táplálékok