Rákellenes, emésztésserkentő és immunerősítő - Ez az 5 legerősebb téli vitaminforrás

Színesek, ízletesek, jótékonyak.

Rákellenes, immunerősítő zöldségek, gyümölcsök
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tél közepén járunk, bizonyára te is érzed, hogy kezdenek lemerülni a tartalékaid. Most van igazán szükség arra, hogy megerősítsd az immunrendszeredet, és fizikailag felvértezve, újult erővel állj neki az új esztendőnek.

Ha idegenkedsz a tablettáktól, mesterséges táplálékkiegészítőktől és vitaminoktól, számtalan zöldségből és gyümölcsből beszerezheted a napi szükséges mennyiséget természetes módon is. A szezon slágereit mutatjuk, melyek amellett hogy immunerősítő hatásúak, még rákellenes hatóanyagokkal is rendelkeznek. Nem mellékes tulajdonság az sem, hogy az ünnepi nagy dőzsölős időszak elmúltával az anyagcsere-folyamatok helyreállításában is segédkeznek. Figyeld tehát a színkódot is: minél színesebb egy zöldség vagy gyümölcs, annál több pozitív élettani hatása van!

A sütőtök a kedvenced lehet akkor is, ha nem bírod a tökfőzeléket. Az édes-sós aromájú sült csemege illatban és ízben is a téli időszak slágere. Nagyon magas rosttartalommal bír, emiatt áldás az emésztésének. Az egyik legerősebb antioxidáns, mert rengeteg C-vitamin van benne. A színe is utal arra, hogy rengeteg karotinoidot tartalmaz, amely megköti a szervezetben a káros szabad gyököket, így a rákmegelőzésben is fontos szerepe van.

A céklában olyan speciális növényi rost van, amely nemcsak az emésztésre van jó hatással, hanem méregtelenít is. Ez a pektin, amit hatásos rákellenes növényi vegyületként tartanak számon. A jellegzetes színű zöldséget tisztítókúraként szokták ajánlani daganatos betegeknek a dietetikusok. A céklát szupernövényként is emlegetik, mert megtisztítja a gyomrot a toxikus anyagoktól. A számtalan vitamin, nyomelem és ásványi anyag, ami benne van, a legjobb védőpajzs az influenzás időszakban.

A goji bogyó fogyasztása a reneszánszát éli itthon is. Top gyümölcsnek számít a C-vitamin-tartalom terén, emiatt erősen támogatja az immunháztartást. A benne található antioxidánsok és poliszacharidok a káros szabad gyökök elburjánzásától védik meg a szervezetet. Kálium- és aminosav-tartalma könnyebbé teszi az emésztést és egyensúlyban tartja a vízháztartást. Sejtfiatalító hatását pedig Keleten évszázadok óta bizonyítja a hagyományos orvoslás is.

A kelbimbó - a brokkoli és a karfiol mellett - az egyik leghatékonyabb egészségóvó zöldség. Benne található a legtöbb glükozinolát, amely segíti a szervezetet abban, hogy rákmegelőző enzimeket termeljen. A magas C-vitamin- és folsavtartalom ahhoz járul hozzá, hogy a szervezet könnyebben regenerálódjon és az immunrendszer megerősödjön. A magas ásványianyag- és vitamintartalom mellett a kálium gondoskodik arról, hogy a bélrendszer tisztuljon és hatékonyabban működjön.

A körte természetes hatóanyagai révén erős gyulladáscsökkentőnek számít. A gyümölcs rostjai emésztésserkentőek, és vízhajtó gyógynövényként is szokták javasolni az orvosok. A felhalmozódott méreganyagok kisöprésére is alkalmas a lédúsabb fajta. A körtében található B-, C-vitamin és kálium a koleszterinszintre és a vérnyomásra is kedvezően hat. Olyan flavonoidok és anitoxidánsok is vannak benne, amelyek gátolják a rákos sejtek kialakulását.

Még jobban óvni akarod az immunrendszeredet?

Olyan gyümölcsöket mutatunk, melyek a leghatékonyabban ellátják az immunerősítő és emésztést segítő funkciót.

Kitakarítják a beleket, és megerősítik az immunrendszered: ez az 5 legegészségesebb őszi étel

Nézegess képeket!

Elolvasom

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük