Ennek a népszerű gyümölcsnek tilos megenni a héját: tele lehet mérgekkel
Hiába finom, muszáj a héját a kidobnod.

Ez is érdekelhet

A tökéletes szőrtelenítő módszer a nyárra - Hetekig sima lesz tőle a bőröd (x)

Nem kerül milliókba, mégis saját medencéd lesz - 10 érv a földfeletti medence mellett (x)

Rengeteget spórolhatsz, ha így vásárolsz júniusban - Ezek a legjobb akciók a hónapban (x)

Milyen konyha illik hozzád? Rengeteget spórolhatsz, ha így alakítod át (x)

Gyerekkorodban te is lapozhattad: a Mi Micsoda-könyvekben mindenre találtál választ (x)

beauty and style

Tengernyi arany, ameddig a szem ellát: a legszebb ékszerekre Dubajban bukkanhatsz »

A 17 legszexisebb alakjavító hálóing a nászéjszakára, amiben nem aludni akarsz »

Emlékszel a csíkos papucsra? Most vagányabbat mutatunk »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Van, aki szinte minden élelmiszer tekintetében a bio minősítésre esküszik, bizonyos esetekben azonban mindenkinek erre kellene. Az ugyanis, hogy ellenkező esetben könnyedén mérgeket fogyaszthatunk el, korántsem csak városi legenda.

A citrusfélékkel, pontosabban azok héjával kapcsolatban például egyáltalán nem az, nem véletlen, hogy fogyaszthatóságukat tárgyalva a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, vagyis a Nébih is adott már ki közleményt.

Mérgező lehet a citromhéj

Az őszi-téli időszakban a téma különösen aktuális lehet, hiszen ilyenkor egyre nagyobb arányban fogynak a boltokból a különféle citrusfélék - legyen szó citromról, grépfrútról, mandarinról vagy épp pomelóról -, sokan ugyanis ezek segítségével szeretnék pótolni a napfényhiányos időszak alatt a vitaminokat, nem beszélve arról, hogy lereszelt, esetleg kandírozott héjuk számos süteménynek is értékes hozzávalója lehet.

Nem árt azonban tudni utóbbiakkal kapcsolatban, hogy csak ritkán fogyaszthatók, annak érdekében ugyanis, hogy a gyümölcsök jól bírják a több napos szállítást a Közel-Keletről, a mediterrán térségekből vagy még távolabbi helyekről, a héjukat kezelni kell. Ahhoz, hogy ne romoljanak meg, és ne száradjanak ki, viaszbevonattal is befedik őket, emellett növényvédő-, gombaölő szerekkel is kezelhetik - ilyen többek között az ortofenilfenol, az imazalil vagy a tiabendazol.

A Nébih felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarországon a forgalomba hozott citrusok mindegyike viasszal kezelt, ezek egy része azonban természetes viaszbevonatot - ez általában méhviasz - kap.

A címkén ott kell lennie, ha fogyasztásra alkalmatlan

A termék címkéjén vagy ömlesztett tárolása esetén a dobozok, rekeszek fölött található molinón fel kell tüntetni, milyen gyümölcsről van szó, kezelték-e növényvédő szerekkel. Amennyiben igen, a címkének azt is tartalmaznia kell, hogy a termék héja fogyasztásra nem alkalmas, a viaszréteg miatt ugyanis a növényvédőszerek maradványait nem lehet maradéktalanul eltüntetni, lemosni a héjról.

Ha a termék igazoltan bio, fogyaszthatod a héját is, más esetben, vagy ha nem látsz jelölést erre vonatkozóan, inkább ne tedd. Ha mégis szükséged lenne a héjra a sütés-főzéshez, keresd azt kandírozott, aszalt változatban, ezek ugyanis nem tartalmazhatnak gombaölő szert. További információt ide, a Nébih honlapjára kattintva találsz a témában.

Ezt is szeretjük