Ennek a népszerű gyümölcsnek tilos megenni a héját: tele lehet mérgekkel
Hiába finom, muszáj a héját a kidobnod.


- Soma lányának esküvői fotója: a 29 éves Hanna különleges menyasszony volt
- Kvíz! Emlékszel az általánosban tanult versekre? 8 idézet szerzőjére kérdezünk rá
- Kvíz! Átmennél most az elsősegélyvizsgán? 8 kérdés, amire nem csak a jogsi miatt kell tudni a választ
- Gyönyörű kis tó Budapesttől egy karnyújtásnyira: homokos stranddal és jó hangulattal vár a Domonyvölgyi-víztározó
- 22 évesen vesztették életüket a magyar sziámi ikrek: kegyetlenül kihasználták, vásárban mutogatták őket
Van, aki szinte minden élelmiszer tekintetében a bio minősítésre esküszik, bizonyos esetekben azonban mindenkinek erre kellene. Az ugyanis, hogy ellenkező esetben könnyedén mérgeket fogyaszthatunk el, korántsem csak városi legenda.
A citrusfélékkel, pontosabban azok héjával kapcsolatban például egyáltalán nem az, nem véletlen, hogy fogyaszthatóságukat tárgyalva a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, vagyis a Nébih is adott már ki közleményt.
Mérgező lehet a citromhéj
Az őszi-téli időszakban a téma különösen aktuális lehet, hiszen ilyenkor egyre nagyobb arányban fogynak a boltokból a különféle citrusfélék - legyen szó citromról, grépfrútról, mandarinról vagy épp pomelóról -, sokan ugyanis ezek segítségével szeretnék pótolni a napfényhiányos időszak alatt a vitaminokat, nem beszélve arról, hogy lereszelt, esetleg kandírozott héjuk számos süteménynek is értékes hozzávalója lehet.
Nem árt azonban tudni utóbbiakkal kapcsolatban, hogy csak ritkán fogyaszthatók, annak érdekében ugyanis, hogy a gyümölcsök jól bírják a több napos szállítást a Közel-Keletről, a mediterrán térségekből vagy még távolabbi helyekről, a héjukat kezelni kell. Ahhoz, hogy ne romoljanak meg, és ne száradjanak ki, viaszbevonattal is befedik őket, emellett növényvédő-, gombaölő szerekkel is kezelhetik - ilyen többek között az ortofenilfenol, az imazalil vagy a tiabendazol.
A Nébih felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarországon a forgalomba hozott citrusok mindegyike viasszal kezelt, ezek egy része azonban természetes viaszbevonatot - ez általában méhviasz - kap.
A címkén ott kell lennie, ha fogyasztásra alkalmatlan
A termék címkéjén vagy ömlesztett tárolása esetén a dobozok, rekeszek fölött található molinón fel kell tüntetni, milyen gyümölcsről van szó, kezelték-e növényvédő szerekkel. Amennyiben igen, a címkének azt is tartalmaznia kell, hogy a termék héja fogyasztásra nem alkalmas, a viaszréteg miatt ugyanis a növényvédőszerek maradványait nem lehet maradéktalanul eltüntetni, lemosni a héjról.
Ha a termék igazoltan bio, fogyaszthatod a héját is, más esetben, vagy ha nem látsz jelölést erre vonatkozóan, inkább ne tedd. Ha mégis szükséged lenne a héjra a sütés-főzéshez, keresd azt kandírozott, aszalt változatban, ezek ugyanis nem tartalmazhatnak gombaölő szert. További információt ide, a Nébih honlapjára kattintva találsz a témában.
OLVASD EL EZT IS!

- megelőzés
- allergia
Puffadsz, és gyakran vagy fáradt? Ez a rejtélyes ok állhat a háttérben

- megelőzés
- hasmenés