Fiatalokat támad az agresszív ráktípus: nagyon gyorsan képez áttéteket

Egyre többen betegszenek meg, akik között nagyon sok a fiatal is.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A témában az M1 műsorában nyilatkozó onkológus és bőrgyógyász szerint - ahogy arról az MTI is beszámolt - a bőrrák legagresszívebb formája egyértelműen a melanoma, mely rövid idő alatt az egész szervezetben áttéteket képezhet.

Elmondása szerint ráadásul a melanoma előfordulási gyakorisága nagymértékben növekszik az elmúlt időszakot tekintve: évről évre 3-8%-kal több új daganatot diagnosztizálnak. A rák más formáival ellentétben ráadásul a betegség a fiatalokat is támadja.

A melanoma a távoli áttétek miatt nagyon veszélyes

A melanoma kialakulását általában egy hirtelen megváltozott vagy újonnan keletkező, sokszínű anyajegy jelzi - ide kattintva megnézheted képeken. Ilyen elváltozás észlelése esetén mielőbb bőrgyógyászhoz kell fordulni, ugyanis az időben felismert melanoma egyszerű sebészeti eljárással gyógyítható.

Ha azonban a daganat eléri a bőr azon mélységét, ahol már vér- és nyirokerek is találhatóak, akkor nagyon gyorsan eláraszthatják a testet a kóros sejtek, amelyek megtapadnak és szaporodni kezdenek a különböző szövetekben, ezek a távoli áttétek pedig ma is nehezen kezelhetőek.

Az egyetlen olyan tényező, mellyel az onkológus elmondása szerint a melanoma egyértelmű statisztikai összefüggést mutat, a napégések száma. Beszámolt továbbá arról is, hogy a betegség gyógyításában nemrég új felfedezést értek el, izraeli és német tudósok megfejtették azt a mechanizmust, mellyel a melanoma áttéteket képez a szervezetben, és két olyan vegyületet is találtak, mely képes meggátolni a folyamatot. Bár az eredmény nem teljesen új, a kór elleni hatékonyabb védekezést teheti lehetővé.

Új felfedezés a betegség gyógyításában

A Tel-avivi Egyetem tudósai a heidelbergi rákkutatóközpont szakembereivel felfedezték, milyen módon képes belső szerveket megbetegíteni a rosszindulatú festékes anyajegydaganat, és két olyan vegyületet is találtak, amelyek képesek meggátolni a folyamatot.

A legagresszívebb bőrráknak tartott melanoma a pigmenteket termelő melanocita nevű bőrsejtekből indul, megjelenése pedig nem a bőrön megjelenő anyajegy miatt veszélyes, hanem az áttétei miatt, amelyek életfontosságú szerveket, az agyat, a tüdőt, a májat és a csontokat támadnak meg.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kutatók két olyan anyagot is azonosítottak, melyek megállíthatják a rákos sejtek terjedésének folyamatát: az SB202190 vegyület megakadályozza a rákos sejtek fogadását és továbbszállítását elősegítő hólyagocskák eljutását a tumortól a bőrhöz, az U0126 vegyület pedig megakadályozza a bőr rákos sejtek befogadásához szükséges elváltozását még akkor is, ha a hólyagocskák már megérkeztek. Ezekből az anyagokból várhatóan sikerül majd a rákos folyamatot leállítani képes gyógyszereket fejleszteni.

A nemzetközi adatok szerint jelenleg a világban 52 percenként meghal valaki ennek a betegségnek a következtében, és számuk az utóbbi 30 évben folyamatosan emelkedik.

Ezt is szeretjük