Puffadsz, és gyakran vagy fáradt? Ez a rejtélyes ok állhat a háttérben

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, nagyon fontos kivizsgáltatnod magad.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kevésbé ismert, hogy a nikkelallergia nemcsak bőrtüneteket okozhat, hanem az egész szervezetet érintheti. Nikkelt ugyanis nemcsak a fémek, hanem bizonyos ételek is tartalmaznak, amelyek fogyasztása az arra érzékenyeknél fej- és hasfájást, puffadást és csalánkiütést is kiválthat.

Honnan tudod, hogy nikkelallergiád van?

Nikkelallergiások tapasztalják, hogy ahol a nikkeltartalmú öv-, melltartócsat, fülbevaló, nyaklánc a bőrükhöz ér, ott rövid időn belül égő, viszkető érzés alakul ki, kiütések jelennek meg.

Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy emellett létezik a nikkelallergiás betegeken jelentkező, általános tüneteket okozó, úgynevezett nikkelallergia-szindróma is. Erre a tünetcsoportra jellemző lehet a hirtelen megjelenő, kiterjedt csalánkiütés, kiterjedt ekcéma, amely sajátságosan bőrérintkezés nélkül is kialakul.

Nikkel az élelmiszerekben

A nikkel természetes formában előfordul bizonyos ételekben, mint például néhány zöldségben, teljes kiőrlésű lisztekben, zabban, szójában, halban, kagylóban, burgonyában és a kakaóban, csokoládéban is.

A nikkel a legnagyobb mennyiségben - több, mint 1000 mikrogramm/kilogramm - a mogyoróban, zabban, kakaóban - ezzel együtt a csokoládéban - található meg. Magas nikkeltartalma van még a paradicsomkoncentrátumnak, lencsének, mandulának és diónak is.

Az allergiások körében a nikkeltartalmú ételek fogyasztása is tüneteket okozhat. Fejfájás, fáradékonyság, vérszegénység, hasi fájdalom, puffadás, hányinger, hányás, étkezést követő fulladásérzet, hasmenés és székrekedés is jelentkezhet.

Ekcéma vagy bőrgomba? Képeken 7 gyakori bőrbetegség

Nézegess képeket!

Elolvasom

Vizsgáltasd ki, és kezeltesd!

A nikkel által okozott tünetek súlyossága mindig függ az egyéni érzékenységtől és a bevitt nikkel mennyiségétől is. Ha azt tapasztalod, hogy bizonyos ételek hatására égő, viszkető érzés, csalánkiütés jelenik meg testszerte a bőrön, vagy kellemetlen hasi panaszaid vannak, azt mindenképpen érdemes kivizsgáltatni.

Hasonló tüneteket a tej, glutén vagy tojás fogyasztása is okozhat, de hisztaminintolerancia vagy adalékanyagokkal szembeni érzékenység is állhat a háttérben. Ezeket a reakciókat jobb tisztázni, és besorolni a megfelelő betegséghez.

Ha a panaszokat valóban a nikkel okozza, létezik rá kezelés. Az allergológus doktornő szerint a nikkeldeszenzitizáció lényege, hogy a beteget folyamatosan szoktatják hozzá a nikkelhez, így az többé nem okoz majd panaszokat. A vizsgálatok szerint a terápia mind a bőrtüneteket, mind pedig a nikkelallergia-szindróma által okozott panaszokat hatékonyan szünteti meg.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük