A zöldségek fontos részei a fogyókúrának, hiszen sok rost van bennük, ami segíti az emésztést, eltelít, így sokáig nem leszel éhes, ha köretként nem rizst vagy krumplit eszel.
Azonban nem csak az egészségtelen ételek fogyasztásának lehet kellemetlen mellékhatása. A bélgázképződés egy általános, mindennapi folyamat, annak az eredménye, hogy a meg nem emésztett ételt a bélbaktériumok lebontják. Kiválthatja az is, ha túl gyorsan eszel, mert ilyenkor levegő jut a gyomrodba. A fő bűnösök általában a tejtermékek, a gabonafélék és a finomított élelmiszerek, de néha a fogyókúrához hasznos zöldségek is okozhatnak puffadást vagy gyomorpanaszokat.
Felfújó zöldségek
A felfúvódást okozó zöldségek esetében elsősorban a megemészthetetlen összetett szénhidrátok a hibásak, amik a vastagbélbe kerülnek, és ott a feldolgozásuk során különböző gázok születnek. A következő tíz zöldség okoz a leggyakrabban gyomorpanaszokat.

A babban rengeteg a rost, és nagyszerű növényi fehérjeforrás, de a raffinóz nevű összetett cukor miatt rettenetesen felfúj. A raffinóz emésztetlenül jut a vastagbélbe, és ott a bélbaktériumok dolgozzák fel, eközben pedig hidrogén, metán és egyéb gázok keletkeznek. Úgy csökkentheted a felfújó hatást, ha éjszakára beáztatod a babot. Esetleg tegyél hozzá egy kis ecetet a jobb eredményért!
Fotó: Gancino / Getty Images Hungary

A babokhoz hasonlóan a borsófélék is rengeteg emészthetetlen összetett cukrot tartalmaznak. A csicseriborsó különösen komoly gondokat okozhat. A borsófélék különlegessége, hogy bár felfújnak, a távozó gázok legalább nem bántó szagúak.
Fotó: Getty Images

A brokkolinak rákmegelőző hatása van, C- és K-vitaminban gazdag, és alacsony a kalóriatartalma, de a többi keresztesvirágú zöldséghez hasonlóan magas a kéntartalma, és ez gyomorfájást és gázproblémákat okozhat. Emésztése közben hidrogén-szulfid keletkezik, ez felelős a bántó szagú bélgázért. Javítani a helyzeten úgy lehet, ha jól megrágod az ételt, így segítve az emésztést.
Fotó: Getty Images

A káposztában szintén sok a kén, de egy csésze belőle mindössze 33 kalóriát tartalmaz, miközben magas a K- és C-vitamin-tartalma, valamint hatékonyan előzi meg a rák kialakulását, így nemcsak a fogyókúrának, de az egészséges étrendnek is szerves része lehet.
Fotó: Olgaorly / Getty Images Hungary

A karfiol kéntartalma valamivel alacsonyabb, ráadásul antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag. De ez a zöldség is tartalmaz raffinózt, így a felfújódás elkerülhetetlen. A borsmentatea az étkezés után segíthet csökkenteni a gáztermelődést, ráadásul a leheletet is javítja.
Fotó: zeleno / Getty Images Hungary

A lencse kalóriatartalma ugyan magas, de dúskál A-, B1-, B2-, B9-, B11-vitaminokban és egyéb ásványi anyagokban, ezért fogyasztása nagyon is egészséges. A lencse fitinsavtartalma miatt okozhat felfújódást. A gázképződésen szintén segít valamelyest a beáztatás, illetve a citromlé vagy az ecet hozzáadása a vízhez.

A hagymának magas a fruktántartalma, ezt a növényi rostot a megfelelő enzimek híján az emberi szervezet nem tudja teljesen megemészteni, és ez vezethet gázképződéshez. Ennek ellenére a hagyma jó hatással van a vércukorszintre, és serkenti az emésztést, tehát fogyókúrához is tökéletes.
Fotó: Getty Images

A spárga - bár az egyik legjobb fogyókúrás étel, mert alacsony kalóriatartalma, és glikémiás indexe mellett még tápanyagokban is elképesztően gazdag - sajnos fruktánt és raffinózt is tartalmaz, így okozhat gázproblémákat.
Fotó: AlexRaths / Getty Images Hungary

A gombáról hajlamosak megfeledkezni az emberek, amikor a puffadást okozó ételekről esik szó, pedig szintén tartalmaz mind raffinózt, mind fruktánt, ennek ellenére alacsony kalória- és magas káliumtartalma miatt fontos kiegészítője a diétának. A lassú, alapos rágás ez esetben is segíthet mérsékelni a gázképződést.
Fotó: Olha_Afanasieva / Getty Images Hungary

Az articsóka nem tartozik sok ember kedvenc zöldségei közé, pedig nagyon egészséges, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Bár az is igaz, hogy rettentő magas a fruktántartalma, így valószínűleg fel fog fújni, és akár gyomorgörcsöket is okozhat. Az édeskömény segíthet enyhíteni a panaszokat. Tea formájában fogyaszthatod az étkezés után, de egyesek szerint fűszerként az ételekhez adva is csökkenti a gázképződést.
Fotó: Getty Images
A képek forrása: Getty Images Hungary