Sokan tartják egészségtelennek ezt az ételt, pedig tévedés: ennyi még jót is tesz a testtel
A legfrissebb kutatások szerint ennek az ételnek a fogyasztása egyértelműen jótékony hatású lehet.

A tojás évek óta vitatott szereplője az egészséges táplálkozásnak. Sokan tartanak tőle, mert úgy vélik, hogy magas koleszterintartalma növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Ugyanakkor a legújabb kutatások azt mutatják, hogy ez a félelem mára elavult, hiszen valójában a tojás számos egészségi előnnyel rendelkezik.
Ennyi tojás kifejezetten egészséges
Korábban a dietetikai iránymutatások szigorúan korlátozták a tojásfogyasztást, azonban 2015-ben az amerikai táplálkozási irányelvekből kikerült, mert felismerték, hogy a tojásban lévő koleszterin nem befolyásolja olyan mértékben a vér koleszterinszintjét, mint azt korábban hitték. Egy nemrégiben publikált tanulmány is igazolta, hogy a tojás körüli tévhitek még mindig sokakat eltántorítanak a fogyasztásától.

Egy friss kutatás, amelyet a Nutrients folyóiratban publikáltak, kimutatta, hogy az emberek még mindig óvakodnak a tojástól, főleg a sárgájának a koleszterintartalma miatt. A vizsgálat során 48 év adatait elemezték, és megállapították, hogy az 1970-es évek elején az emberek átlagosan heti 3,6 tojást fogyasztottak, ami a szigorúbb irányelvek bevezetése után jelentősen visszaesett.
Dr. Donna Kritz-Silverstein, a Kaliforniai Egyetem professzora és a kutatás vezetője elmondta a MedicalNewsToday oldalán, hogy a korábbi iránymutatások tévesen befolyásolták az emberek döntéseit, és annak ellenére, hogy mára ezeket az irányelveket eltörölték, sokan továbbra is kerülik a tojást. A kutatók szerint további edukációra van szükség, hogy a társadalom valóban megértse a tojás szerepét az egészséges táplálkozásban.
Dr. Yu-Ming Ni kardiológus szerint a mérsékelt tojásfogyasztás nem jelent egészségügyi kockázatot, de a napi bevitelre érdemes odafigyelni. – Heti legfeljebb 7 tojás elfogyasztását javaslom, hogy elkerüljük a felesleges koleszterinterhelést – mondta.
Monique Richard dietetikus hozzátette, hogy az emberek gyakran elfelejtik figyelembe venni, milyen ételekkel együtt fogyasztják a tojást. – A tojás önmagában nem probléma, de ha vajban sütve, baconnel és fehér kenyérrel esszük, az már nem feltétlenül egészséges – magyarázta.
A kutatások tehát arra mutatnak rá, hogy a tojás nem ellenség, mint ahogy azt sokan gondolják. A kiegyensúlyozott étrend részeként a mérsékelt tojásfogyasztás nemcsak ártalmatlan, hanem kifejezetten hasznos lehet a szervezet számára.
Isteni fehérjeforrás és nagyban segíti a zsírvesztést: 10 szuper diétás étel tojásból
Magas fehérjetartalma mellett értékes tápanyagai miatt is érdemes gyakran fogyasztani tojást.
Elolvasom(Képek forrása: Getty Images Hungary)
- tojás
- egészséges táplálék
- koleszterin
- fehérjedús ételek
- szív- és érrendszeri betegség
- szívbetegség
- Életmód
OLVASD EL EZT IS!

- élelmiszerbiztonság
- tojás