Meddig fogyasztható a tojás? A legtöbben nem tudják a választ, pedig nagyon fontos lenne

Sokan nem tudják, pontosan meddig fogyasztható a tojás.

Meddig áll el a tojás?
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tojás egy olyan, magas fehérjetartalmú alapélelmiszer, ami a legtöbb háztartásban megtalálható, számos fogás készíthető a felhasználásával.

Megfelelő tárolással sokáig elállhat, ám egy bizonyos idő után már nem ajánlott elfogyasztani - azt, hogy meddig őrzi meg a minőségét, mindig feltüntetik a dobozon, de még azután is meg lehet enni, csak nem mindegy, meddig. 

Meddig áll el a tojás?

A nyers tojás, amit hűtőben tárol az ember, átlagosan 3-5 hétig vagy 30-60 napig még biztonsággal fogyasztható. A dobozokon sokszor jelölik a csomagolási időt is, amit érdemes figyelembe venni már vásárláskor, hiszen minél frissebb, annál tovább áll el. 

GettyImages-1406064341

Mindenesetre 4-5 hét után a tojás elveszti frissességet, ízét és a színét is, még az állaga is változhat. Nem érdemes rizikót vállalni több hete lejárt szavatosságú tojással, hiszen olyan baktériumok szaporodhatnak el benne, mint a szalmonella vagy E. coli, amik veszélyes, hányást-hasmentést okozó fertőzést okoznak, és kezeletlenül akár kiszáradáshoz is vezethetnek.

Elképzelhető, hogy a baktérium a tojás héján található, és a hűtőben való tárolás sem gátolja meg abban, hogy elterjedjen, sőt, a zárt térben még jobban megnő az esély arra, hogy más élelmiszereket is beszennyezzen, ezért alapvetően egy maximum 20 fokos helyen, például a spájzban érdemes elhelyezni. Csak közvetlenül a felhasználásuk előtt szabad megmosni őket, mert a mosás leszedi a tojáson lévő természetes védőréteget. 

GettyImages-92965413

Bizonyos módszerekkel meg lehet állapítani, hogy fogyasztható-e még a tojás. Ha már eltelt néhány nap, esetleg egy hét a szavatossági idő lejárta óta, akkor érdemes ellenőrizni őket. A legegyszerűbb módja a szagláspróba, mert a romlott záptojásnak jellegzetes "kénes" szaga van, ami sokszor a héjon keresztül is érződik.

Másik árulkodó jel, hogyha a már feltört tojás sárgája vagy fehérjéje elszíneződik. Ezenkívül még a tojásúsztató tesztet is kipróbálhatod. Egy sima tojást helyezz egy pohár vízbe, ha úszik a tetején, akkor már régi, ha elmerül, akkor friss. A régi tojás persze nem azt jelenti, hogy romlott lenne, ebben az esetben ugyanúgy szaglással érdemes ellenőrizni. 

GettyImages-1455677002

A tojásból készített ételek 3-4 napig állnak el a hűtőben, a keménytojás pedig egy hétig. Akik feltörve, üvegben szokták tárolni, abban az esetben is mindig hűtőbe kell tenni, és 24 órán belül elfogyasztani. 

Olvass tovább: 8 szuper, diétás reggeli tojásból

A tojásos reggeli segít, hogy délig se éhezz meg.

Isteni fehérjeforrás, és jót tesz a fogyásnak: 8 szuper, diétás reggeli tojásból

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük