8 szuperegészséges zöldség és gyümölcs, ami növeli a folyadékbevitelt: nyáron érdemes minél többet enni belőlük

A szükséges folyadékmennyiség fedezésében a zöldségek és a gyümölcsök is segíthetnek.

Magas folyadéktartalmú zöldségek és gyümölcsök
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Nyáron különösen fontos odafigyelni a megfelelő folyadékbevitelre, de sokaknak nehézséget jelent az ajánlott 2-2,5 liter elfogyasztása. A hidratálás elsődleges eszköze a vízivás, azonban érdemes ilyenkor a magas víztartalmú táplálékokat is előnyben részesíteni.

A nagy melegek idején az ember általában kevésbé kívánja a zsíros, nehéz fogásokat. A lédús zöldségek és gyümölcsök viszont többnyire még a kánikulában is jólesnek, ráadásul amellett, hogy hidratálják a szervezetet, többféleképpen támogatják az egészséget.

Magas folyadéktartalmú zöldségek és gyümölcsök 

A napi folyadékszükséglet körülbelül 20 százaléka az étkezés során jut be a szervezetbe. A legmagasabb víztartalmú táplálékok jellemzően a zöldségek és a gyümölcsök, amelyek a kiegyensúlyozott étrend legfontosabb alappilléreit jelentik. Bővelkednek a rostokban, az antioxidáns hatású, sejtvédő vegyületekben, valamint a vitaminokban és ásványi anyagokban. Minden évszakban kiemelten fontos, hogy gyakran színesítsék a tányérodat, de nyáron különösen a hasznodra lehetnek.

Az uborka alacsony kalóriatartalmú, lédús finomság, mintegy 95%-ban vízből áll. Oldható és oldhatatlan rostokat is tartalmaz, hozzájárul a székrekedés megelőzéséhez. Ideális salátákba, jól illik a frissítő italokhoz, külsőleg alkalmazva pedig hűsítő, nyugtató hatású.
Fotó: nata_vkusidey / Getty Images Hungary
A roppanós jégsaláta mintegy 95%-a víz. Kevésbé gazdag a hasznos tápanyagokban, mint a sötétebb zöld leveles társai, azonban frissítő íze és folyadéktartalma miatt nyáron különösen érdemes a salátába tenni.
Fotó: Getty Images Hungary
A paradicsom körülbelül 95%-a víz. Jó C-vitamin-forrás, káliumtartalma révén a vérnyomás szabályozásában is segíthet. Színanyaga az antioxidáns hatású likopin, ami legnagyobb koncentrációban a héjában található meg. Minél érettebb a paradicsom, annál több benne ez az antioxidáns hatású anyag, de a hőkezelés is növeli a mennyiségét.
Fotó: Getty Images Hungary
A zeller körülbelül 95% víz, kiemelkedő rostforrás. A- és K-vitamint is tartalmaz, valamint folsavat és káliumot. Kerülhet smoothie-ba, de hummuszba mártogatva, nyersen ropogtatva is isteni.
Fotó: fcafotodigital / Getty Images Hungary
A cukkini körülbelül 94%-a víz. A változatosan elkészíthető tökféle A-és K-vitamint, valamint káliumot is tartalmaz. Helyettesítheti a magas kalória- és szénhidráttartalmú tésztát, töltve és krémlevesként is finom.
Fotó: Getty Images Hungary
A kaliforniai paprika mintegy 92%-ban víz. Kifejezetten magas az antioxidáns-tartalma, jó forrása az immunrendszert és a kollagénszintézist támogató C-vitaminnak, de a látás szempontjából kulcsfontosságú A-vitamin is megtalálható benne.
Fotó: Getty Images Hungary
A nyár kedvence sem maradhat ki a felsorolásból. A görögdinnye körülbelül 92%-ban tartalmaz vizet. Antioxidáns hatású vegyületeket, így C-vitamint is tartalmaz.
Fotó: Getty Images Hungary
Az eper csak egy hajszállal marad el a görögdinnyétől, már ami a folyadéktartalmát illeti, 91-92%-ban tartalmaz vizet. Magas a rost-, alacsony a kalóriatartalma. Gyulladáscsökkentő, antioxidáns hatású növényi vegyületekben gazdag.
Fotó: Getty Images Hungary

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük