A 4 legjobb májvédő folyadékfogyasztási szokás - Miből érdemes többet, miből kevesebbet inni?

A máj működését, védelmét a folyadékbeviteleddel is támogathatod.

zöld tea
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Azzal a legtöbben tisztában vannak, hogy a máj egészségének érdekében a túlzott alkoholfogyasztás kerülendő, azonban van még néhány májvédő szokás, amit nem árt ismerni.

A szerv működését nem csak az étkezéssel lehet támogatni, az is számít, hogy mit iszik, illetve minek áll ellen az ember.

Májvédő folyadékfogyasztási szokások

A máj az emberi szervezet legnagyobb mirigye, az anyagcserében, méregtelenítésben nélkülözhetetlen szerepet játszik. Bár sokáig képes tűrni és kompenzálni a negatív behatásokat, és kifejezetten jól regenerálódik, idővel tartós károsodást szenvedhet, ami az egész életminőségre rányomja a bélyegét. A máj elzsírosodásával, gyulladásával, legrosszabb esetben zsugorodásával járó zsírmáj népbetegségnek számít, világszerte rengetegen küzdenek a nem alkoholos és az alkohol következtében kialakuló formájától egyaránt.

A megelőzésben az életmód kulcsfontosságú, az elhízás, a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életvitel előkelő helyen szerepelnek a nem alkoholos változat rizikótényezői között. Milyen folyadékfogyasztási szokások segíthetnek a prevencióban?

A vízfogyasztás emelése

Amennyiben folyadékpótlásról, szomjoltásról van szó, a legjobb, ha egyből a vízivásra gondolsz, hiszen minden tekintetben ez a legegészségesebb opció. A dehidratáció negatív hatással van a májműködésre. A víz ellenben segít a szervezet hidratálásában, kalóriaszegény választást jelent. Ha a folyadékigényed jelentős részét vízzel fedezed, alacsonyabb lesz a kalóriabeviteled is. A magas vízfogyasztás összefüggést mutat a nem alkoholos zsírmáj mérsékeltebb kockázatával.

Az üdítőitalok kerülése

A hozzáadott cukrokban bővelkedő üdítőitalok nem csak a vonalaidra és a vércukorszintedre hatnak negatívan. A bennük található fruktózt a máj zsírrá alakítja át, a nagy mennyiségű zsír a szerv sejtjeiben raktározódva pedig elősegíti a nem alkoholos zsírmáj kialakulását. Ráadásul az üdítőitalok felesleges kalóriabevitelt jelentenek a mindennapok során, így hozzájárulhatnak az elhízáshoz, ami szintén fokozza a kórkép kockázatát.

Az alkoholfogyasztás csökkentése

A hosszabb ideig tartó, nagy mennyiségű alkoholfogyasztás károsítja a májat, mivel az alkohol lebontása során toxikus acetaldehid keletkezik a szervben, amely felhalmozódva zsírosodáshoz, majd gyulladáshoz, legsúlyosabb esetben pedig cirrózishoz, azaz májzsugorodáshoz vezethet. Mivel a nők szervezetében egy-egy italból több alkohol szívódik fel, ők a férfiaknál is jobban ki vannak téve az alkohol okozta májkárosodásnak. A betegség eleinte nem jár panasszal. Az italozás esetében tehát mindenképp mértékletességre kell törekedni, nőknél heti 8, férfiaknál heti 15 ital fogyasztása májkárosító tényezőnek minősül, de a binge drinkinggel, vagyis a rövid idő alatt sok ital leküldésével is vigyázni kell.

A cikk az ajánló után folytatódik

A máj védelmében

A Máj állapotfelmérő gyorsteszt a megemelkedett transzamináz (mind ALT és AST) szint mérésére szolgáló gyorsteszt, melynek sikeres használatához elegendő egy csepp ujjbegyből vett vérminta.

Bővebben itt olvashatsz a termékről.

Promóció

Májvédő italok

Érthető, ha olykor víz helyett valami másra vágynál. Ezen alkalmakkor érdemes olyan folyadékokhoz nyúlni, amelyek kifejezetten támogathatják a májműködést. Tanulmányok szerint például a zöld tea segíthet a lipidanyagcsere szabályozásában, ezáltal csökkentheti a zsírsejtek felhalmozódását a májban. Antioxidáns-tartalma révén az oxidatív stressz kivédésében is hasznos lehet. A céklalé nem csak a magas vérnyomás mérséklésében lehet a segítségedre, színanyaga, a betalain óvja a májat, gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik.

Ételek zsírmáj ellen

A kezelés és a megelőzés legfontosabb pillére az életmódváltás, a testsúly, a vérzsírértékek és a vércukorszint optimalizálása, mindebben pedig a rendszeres testmozgás mellett a helyesen összeállított étrend is döntő szerepet játszik.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük