8 gyógyító étel nem alkoholos zsírmáj esetén: ezekből egyél minél többet

A nagyon gyakorinak számító nem alkoholos zsírmáj kezelésében, megelőzésében kulcsfontosságú a táplálkozás.

Gyógyító ételek nem alkoholos zsírmáj esetén
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A szervezetben testszerte többfelé, így a májban is raktározott zsír energiát és védelmet biztosít, ha viszont a májban található zsír aránya kóros szintet ér el, zsírmájról beszélhetünk. Ez egy kifejezetten gyakori betegség, ami kezelés nélkül súlyos következményekkel jár. 

A zsírmájnak két fő típusát különböztetik meg, az alkoholos és a nem alkoholos zsírmájat, míg az előbbi kialakulásában a túlzott alkoholfogyasztás játszik szerepet, addig az utóbbi leginkább napjaink népbetegségeire, így az elhízásra, a cukorbetegségre, a vérzsírok magas szintjére, a helytelen táplálkozásra és a mozgásszegény életmódra vezethető vissza. 

Jótékony ételek nem alkoholos zsírmáj esetén

A rendkívül sokakat érintő nem alkoholos zsírmáj idejében elcsípve még visszafordítható, ezt viszont nehezíti, hogy eleinte nem jár különösebb tünetekkel. Hasi elhízás, megnövekedett derékbőség esetén viszont jobb gyanakodni, annál is inkább, mert a legfőbb cél a megelőzés kell, hogy legyen. A betegség akár májzsugorhoz is vezethet, ami transzplantációt tehet szükségessé. A kezelés és a megelőzés legfontosabb pillére az életmódváltás, a testsúly, a vérzsírértékek és a vércukorszint optimalizálása, mindebben pedig a rendszeres testmozgás mellett a helyesen összeállított étrend is döntő szerepet játszik. 

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük