Bár a bolti szószok néha jó szolgálatot tesznek, ha épp rohanós napunk van, és gyorsan meg akarjuk úszni a főzést, azonban ha életmódváltáson töröd a fejed, mert szeretnél pár kilótól megszabadulni vagy jobban odafigyelni az étkezésekre, érdemes a bolti változatokat sokkal egészségesebb alternatívákra cserélni.
A bolti, csomagolt szószokban és mártásokban a cukor alattomosan bújik meg, adagonként akár 10 grammot is tartalmazhatnak, ami egy felnőtt nő napi ajánlott cukorbevitelének a fele. Nem beszélve a sok ízfokozóról és tartósítószerről, amelyet ezek az élelmiszerek tartalmaznak, így észrevétlenül szabotálhatják a fogyást.
Milyen szószokat egyél a diéta alatt?
A bolti szószokat érdemes házi készítésűre cserélni, így valóban tudod, mi kerül a tányérodra. Natúr görög joghurttal például nagyon sok krémes szószt lehet helyettesíteni, de a zöldségalapú szószokkal, mártásokkal vagy mártogatósokkal is sok ételt fel lehet dobni. Mutatjuk a legjobb alternatívákat!

Ez a házi készítésű cukkinis zöldségszósz tele van friss, üde ízekkel, hiszen kerül bele cukkini, fokhagyma, paradicsom, petrezselyem és babérlevél. Tálalhatod szendvicskrémként, teljes kiőrlésű tésztához keverve, de kiváló snackek mellé, sőt remek töltelék lehet sós palacsintába is.
Mutatjuk a receptet!
A
bazsalikomos-diós pesto friss bazsalikomból készül, titka pedig az aprítás technológiájában rejlik. Feldobhatod vele a teljes kiőrlésű tésztát, grillezett húsokhoz, mártásként is használhatod, de akár a pirítóst is megkenheted vele, a tetejét pedig fenyőmaggal szórhatod meg.
Fotó: Senserini Lucrezia / Getty Images Hungary

A paradicsomszósz kitűnő a különböző tésztákra, salátákhoz, sültekhez vagy krémlevesekhez. Még gazdagabb ízvilágot kapsz, ha chilivel is megbolondítod egy kicsit.
Kattints ide a receptért.
Pitához, sültekhez, mártogatósként is kiváló a görögök uborkás finomsága, a tzatziki, amelynek ízét kaporral vagy mentával dobhatod fel.
Mutatjuk, hogyan készítsd el!
Tésztára, húsokhoz, de halak mellé is remekül passzol a citromos-petrezselymes szósz, amelyet zsírszegény tejszínnel tehetsz még selymesebbé.
Itt találod a receptet.
Fotó: LauriPatterson / Getty Images Hungary

Ha egy kis nasira vágysz, a bolti salsa deepet házi készítésű mártogatósra cserélheted. Ha rajongsz a pikáns ízekért, jalapeno paprikát is keverhetsz hozzá.
Mutatjuk, hogyan készítheted el.
A csicseriborsóból készült hummusz teljes értékű fehérjeforrás, bővelkedik alacsony glikémiás indexű, lassan felszívódó szénhidrátokban, valamint telítetlen zsírsavakban. Párosíts hozzá céklát, így nem csak sokkal egészségesebb, de színesebb finomságot kapsz. Szendvicshez feltétként vagy zöldségcsíkokkal fogyaszthatod.
A receptet itt találod.
A legkülönbözőbb ételeket is feldobhatod egy jól bevált
sajtmártásrecepttel. Ebbe a változatba krémsajt, füstölt sajt és trappista kerül.
(Képek: Getty Images Hungary.)