Egyszerű, házi paradicsomszósz: tésztákra, húsokhoz is jól jön
Ezt a csodás aromájú, fűszeres paradicsomszószt az egész család imádja. Nincs benne semmi bonyolult, viszont legalább egy órát kell főzni.

- A természet ihletet ad (x)
- Huawei szupereszköz: az iroda parancsnoki hídja (x)
- Idén visszatér az egyik legnépszerűbb hazai gyereknapi program (x)
- „Szeretek vezető lenni, de még jobban szeretem, hogy nőként lehetek az” (x)
- Jótékonysági főzés Dobó Ágival (x)
- 5 tipp, hogy a megfelelő laptopot válaszd az utazáshoz (x)

- Mi Portugália fővárosa? 10 kvízkérdés Európa országairól, amit illik tudni
- 10 kérdéses villámkvíz a magyar gasztronómiáról: milyen töltelék van a Gundel-palacsintában?
- Az erős szexuális vonzalom 7 legfőbb jele - Már az ismerkedés során észreveheted őket
- Hevesi Tamás és Hevesi Kriszta balatoni nyaralója: a kétemeletes ház kívül-belül mesebeli
- Ki írta a Tétova óda című verset? 10 kérdéses kvíz a legszebb magyar szerelmes költeményekből
Jó, ha mindig van kéznél zamatos paradicsomszósz, hisz kitűnő a különböző tésztákra, salátákhoz, sültekhez. A házinál pedig nincsen jobb, ráadásul most édes, szabadföldi paradicsomból is elkészítheted. Az egyik titka a lassú, hosszú ideig tartó főzés, a másik pedig a sok friss zöldfűszer. Még gazdagabb ízvilágot kapsz, ha chilivel is megbolondítod egy kicsit.
Házi paradicsomszósz
Hozzávalók
- 1.5 kg paradicsom
- 1 dl extraszűz olívaolaj
- 1 db vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál só
- 1 evőkanál cukor
- 0.5 mokkáskanál bors
- 1 teáskanál oregánó
- 1 teáskanál bazsalikom
- 1 teáskanál rozmaring
Elkészítés:
A paradicsomokat alaposan mosd meg, a szárakat és a zöld részeket vágd ki, és rakd lobogó vízbe. Hagyd benne három percig, majd tedd át jéghideg vízbe. Így könnyebben le tudod húzni a héjukat, majd pürésítsd botmixerrel. A vöröshagymát aprítsd fel, és az olívaolajon süsd üvegesre. Add hozzá a zúzott fokhagymát is, és azzal is süsd pár percig. Tedd hozzá a paradicsomot, majd amikor felforr, fűszerezd sóval, cukorral, borssal, rozmaringgal, oregánóval, bazsalikommal.
Kis lángon, többször megkavarva főzd körülbelül egy órán át. Amikor jól besűrűsödik, húzd le a tűzről. Amikor kihűl, rakd száraz, hűvös helyre. Amennyiben télre tennéd el, a szószt töltsd üvegbe, zárd le jól, állítsd fejre öt percre, és tedd száraz dunsztba. Ha kihűl, mehet a kamrapolcra.
Az olasz konyha nagy kedvence a rizottó, ami paradicsomszósszal ugyancsak isteni ebéd lehet.
Még több recept