Támogatja az agyműködést, az idegeket és a csontokat is: kinek érdemes glicinnel édesítenie?
Cukor helyett a glicin is beválhat édesítőszerként, az aminosav a szervezetre is jó hatással van.
A glicin mint édesítőszer nemcsak ízt ad az ételeknek, de a szervezetre is jótékonyan hat. Míg a mesterséges édesítőszerek káros hatásairól egyre több adat áll a kutatók rendelkezésére, a természetes eredetű változatok közül több még az egészséget is védi.
A glicin a kollagén legfőbb aminosava, a kötőszövetek, a csontok, a bőr, az ínszalagok, az inak és a porcok fő szerkezeti fehérjéje. Az élelmiszeriparban elsősorban zselatinból állítják elő. A testre többféleképpen hat, többek között a glutation előállítását is támogatja, mely a sejteket védi az oxidatív károsodástól, de az izomzatra és a központi idegrendszerre is hatással van.
A glicin édesítőszer hatásai
A glicin több esszenciális anyag előállításában részt vesz, így egyike azon aminosavaknak, melyeket a kreatin termeléséhez használ a szervezet. A kreatin növeli a teljesítményt, energiával látja el az izmokat a mozgás során, de a csontok egészségére, az agyműködésre és az idegrendszerre is jótékonyan hat.
Fontos aminosav a kollagén termelésében, mely a mozgásban részt vevő izmok, porc, ínszalagok, valamint a bőr egészségét is támogatja, enyhíti az ízületi fájdalmakat, és megakadályozza a csontvesztést is.
A jó alvásért, a máj és szív egészségéért
Az aminosav javítja az alvás minőségét, mivel nyugtató hatással bír az agyra nézve, és csökkenti kissé a test hőmérsékletét, ideális körülményeket teremtve az álomba merüléshez. A kutatások szerint lefekvés előtt 3 gramm mennyiség hat így a szervezetre. A fogyasztása a nappali álmosságot csökkenti, a kognitív funkciókat javítja.
Egyes tanulmányok szerint a máj működését is támogathatja a glicin, megvédheti az alkohol vagy a gyógyszerek okozta károsodástól is a méregtelenítő szervet, enyhítve annak gyulladásos folyamatait is, és segítve a károsodott szövetek regenerációját.
A glicin a szív védelmében és a diabétesz kockázatának csökkentésében is hatásos lehet. Megakadályozza az érelmeszesedést, az erek szűkületét, javítja a nitrogén-oxid felhasználási képességét a szervezetben, ezáltal hozzájárul a vérkeringés serkentéséhez és a vérnyomás csökkenéséhez. Mivel pedig a 2-es típusú cukorbetegség alacsony glicinszinttel jár, az egészségügyi probléma megelőzésében is szerepe lehet. A vizsgálatok tanúsága alapján a glicin fokozhatja az inzulinválaszt. Diagnosztizált betegséggel azonban minden esetben az orvosi életmódjavaslatok az irányadók.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Az édesítőszer az idősödés, stressz, alultápláltság vagy krónikus betegségek, sérülések okozta izomvesztés, izomsorvadás folyamatait is akadályozhatja a kutatások szerint, sőt az izomépítést is elősegítheti.
Glicin az étrendben
A glicin természetes formában megtalálható egyes húsételekben, zselatinban. Az élelmiszeriparban elsődlegesen ízesítőként, állagjavítóként alkalmazzák. Bevitele a legegyszerűbb porként ételekhez adva, de tablettás formában is kapható. A por könnyen oldódik vízben, édes ízt ad, így akár kávé, tea, levesek, zabpehely, joghurt, shake vagy puding is bátran ízesíthető vele. Erőssége az eritritéhez hasonló, a cukornál valamivel gyengébb édes ízt ad.
A glicin biztonságosan ajánlható édesítőszer. A javasolt dózisa 3-5 gramm naponta, ám a kutatási adatokból kiderül, hogy napi 90 gramm több héten át alkalmazva sem jár számottevő mellékhatással.
A legjobb természetes édesítőszerek
Ha a cukrot kiiktatnád az étrendből, néhány természetes édesítőszerrel érdemes megbarátkoznod.
(Képek: Getty Images.)
- édesítőszer
- édesítő
- aminosav
- glicin
- természetes édesítőszer
- idegrendszer
- csont
- agyműködés
- cukormentes
- cukorbeteg étrend
- cukorbetegség
- megelőzés
- szívbarát diéta
- Életmód
OLVASD EL EZT IS!
- cukorbetegség
- vércukorszint