Az epehólyag rendellenes működése sokakat érintő probléma, az epekövességtől kezdve az epehólyag gyulladásáig több megbetegedés is állhat a hátterében. A nehéz téli fogások fogyasztása sajnos sok szenvedéssel járhat az epebetegek számára.
Epegörcs idején szigorú koplalásra van szükség, de megelőzésképpen és a rohamszerű fájdalmat követően, a nyugalmi fázisban a megfelelő diéta sokat segíthet. Az ilyenkor fogyasztott ételeknek védeniük kell az epehólyag működését, ezzel pedig megakadályozni az epekövek kialakulását is.
Epekímélő diéta
Az epekímélő étrendben nagyon fontos, hogy a tiltólistás ételeket kizárják: a zsíros húsok, zsíros tejtermékek, az erős fűszerek és a magas cukortartalmú ételek is sokat rontanak a helyzeten. A feldolgozási mód sem mindegy, a sok olajjal, zsírral való sütés helyett a főzést vagy a párolást jobb előnyben részesíteni. A következő fogások biztonságosan fogyaszthatók, és a téli időszakban is jólesnek a szervezetnek.

A melegítő krémlevesek laktató alternatívát jelentenek a nehéz fogások helyett. A gyömbéres-répás
édesburgonya-krémlevesből ki is hagyhatod a tejszínt, vagy helyettesítheted rizstejszínnel.
Fotó: nata_vkusidey / Getty Images Hungary

Kímélő sütőtökből és folsavban, káliumban, K-vitaminban gazdag spenótból ínycsiklandó
saláta készülhet. Extra szűz olívaolajjal locsold meg, egyéni tűrőképesség függvényében szórhatsz rá diót is.
Fotó: Lilechka75 / Getty Images Hungary

Az ideális reggeli a pirítós, ezt könnyebb lesz megemészteni a friss kenyérnél. Mellé alma- vagy meggyszósz, esetleg natúr zöldségkrém a legjobb, de akár krémleveshez is fogyasztható.
Fotó: Adam Gault / Getty Images Hungary

A halak, így a tonhal fogyasztása különösen ajánlott omega-3-zsírtartalma miatt, segíti az epehólyag működését. Ha a paradicsomot nem tolerálja jól a szervezet, helyette rukkolát is lehet tenni a tésztasalátába.
Fotó: gbh007 / Getty Images Hungary

A fehér húsok könnyen emészthetők az epebetegek számára is. A grillezett csirkemellet jól kiegészíti a magas kálium- és K-vitamin-tartalmú avokádó és a leveles zöldségek.
Fotó: loooby / Getty Images Hungary

A rakott zöldség, így a
padlizsán is kímélő ebéd lehet, ha a sertéshús helyett pulykahúst használsz. Zsírszegény sajttal készítsd, a paradicsomos réteget pedig akár ki is hagyhatod.
Fotó: Maria_Lapina / Getty Images Hungary

A cukkini sem terheli meg az epehólyag működését. Párolva tedd a tésztára, majd kemény sajttal megszórva, friss bazsalikommal, ha túl száraz, egy
kevés pestóval tálald!
Fotó: tenkende / Getty Images Hungary

Remek egytálétel a rizses hús, amit pulykahúsból készíts el! Zöldségekkel, így padlizsánnal, cukkinivel, korianderrel, egyéni tűrőképességtől függően paradicsommal, paprikával is fel lehet dobni.
Fotó: Lilechka75 / Getty Images Hungary

Nagyszerű, kímélő desszertalapanyag a banán, amit már alig kell édesíteni. Összenyomkodva add a
vaníliapuding-alaphoz, melyet így fele cukorral és zsírszegény tejjel készíts el! Zabkekszet törj mellé!
Fotó: bhofack2 / Getty Images Hungary

Az alma tökéletesen illik az epebeteg-diétába, főleg hámozva. A gyümölcsből akár desszert is készülhet, a
lágy almakenyér laktató, de könnyű sütemény, akár reggelire is fogyasztható.
Fotó: manyakotic / Getty Images Hungary
(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)