Epegörcsöt is okozhatnak a nehéz, téli lakomák: 10 kímélő fogás a kínzó fájdalom ellen
Az epekímélő ételek a nehéz, téli fogások után megkönnyebbülést hoznak az emésztésnek.

avokados-csirkesalata
Ez is érdekelhet

Üde illatokkal a kánikula ellen (x)

Így töltsd fel a nyári energiakészleteket! (x)

UB40 a VeszprémFesten! (x)

Csodaszer helyett tudomány: így maradhat 60 felett is rugalmas az arcbőr (x)

Konzervzöldség a konyhatitok nyitja? (x)

beauty and style

5 szupernőies frizura Palvin Barbitól: a félhosszú fazon és a retró göndörség is jól áll neki »

Még a retró fürdőruha is észbontóan dögös rajta: a plus size modell felkészült a nyárra »

Szupernőies nyári szoknyák, testalkat szerint: széles csípőre és rövid lábakra is van jó fazon »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Az epehólyag rendellenes működése sokakat érintő probléma, az epekövességtől kezdve az epehólyag gyulladásáig több megbetegedés is állhat a hátterében. A nehéz téli fogások fogyasztása sajnos sok szenvedéssel járhat az epebetegek számára.

Epegörcs idején szigorú koplalásra van szükség, de megelőzésképpen és a rohamszerű fájdalmat követően, a nyugalmi fázisban a megfelelő diéta sokat segíthet. Az ilyenkor fogyasztott ételeknek védeniük kell az epehólyag működését, ezzel pedig megakadályozni az epekövek kialakulását is.

Epekímélő diéta

Az epekímélő étrendben nagyon fontos, hogy a tiltólistás ételeket kizárják: a zsíros húsok, zsíros tejtermékek, az erős fűszerek és a magas cukortartalmú ételek is sokat rontanak a helyzeten. A feldolgozási mód sem mindegy, a sok olajjal, zsírral való sütés helyett a főzést vagy a párolást jobb előnyben részesíteni. A következő fogások biztonságosan fogyaszthatók, és a téli időszakban is jólesnek a szervezetnek.

(Borító- és ajánlókép: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük