A béta-karotin egy antioxidáns hatású növényi színanyag, mely egy karotinoid, az A-vitamin előanyaga, amelyet a szervezet képes retinollá alakítani.
Az emberi test számára kiemelten fontos provitamin természetes forrásokból is hatékonyan pótolható, legjobb forrásai a friss, színes zöldségek és gyümölcsök.
Béta-karotinban gazdag ételek
A béta-karotin antioxidáns hatásának köszönhetően védi a szervezetet a sejtkárosodástól, amely a rákos megbetegedések esélyét növelné. Az anyag hosszú távon bizonyítottan javíthatja a kognitív funkciókat, de védi a bőr egészségét is, ami erős napsütésben különösen veszélyeztetett. Korábbi cikkünkből megtudhatod, milyen típusú anyajegyekkel kell fokozottan vigyázni a napsütésben. Kutatások szerint a béta-karotin ráadásul a szem egészségéért is felel, az időskori makuladegeneráció esélyét csökkenti.
A provitamin tudatosan összeállított, változatos, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag étrenddel jól pótolható. A retinol ajánlott napi beviteli értéke 700-900 mikrogramm felnőtteknek. A következő fogások igazi vitaminbombák, amiknek ott a helyük a tányérodon.

A béta-karotin egyik legismertebb forrása a sárgarépa, mely K-vitaminban, káliumban is gazdag. C-vitamin-tartalmát is megőrzi, ha
nyers salátaként készíted el néha, almával és aszalt gyümölccsel igazán finom.
Fotó: a_namenko / Getty Images Hungary

Az édesburgonya is remek forrása a béta-karotinnak, gazdag rostban és káliumban, B-vitaminokban is.
Meleg salátaként főfogásnak is beillik, spenóttal pedig még több A-vitamint pótolhatsz a szervezetedben.
Fotó: haoliang / Getty Images Hungary

Apropó, spenót: ha nem próbáltad még
eperrel és fetával, épp itt az ideje az újításnak! A leveles zöldség béta-karotin-tartalma kiemelkedő, de magnéziumot, vasat, kalciumot, káliumot, K-vitamint is tartalmaz.
Fotó: SherSor / Getty Images Hungary

Ne csak frissítő desszertként gondolj a sárgadinnyére: prosciuttóval, rukkolával és kecskesajttal vagy mozzarellával
könnyed salátába is illik. Karotintartalma mellett C-vitaminban, rostban is gazdag a gyümölcs.
Fotó: 5Ph / Getty Images Hungary

A káposztafélék is bővelkednek béta-karotinban, emellett kalciumot, káliumot és sok rostot is tartalmaznak. A
kelkáposztás bruschetta hamisítatlan toszkán hangulatot idéző reggeli lehet.
Fotó: Grazziela Bursuc / Getty Images Hungary

A sütőtököt ne csak sütve és krémlevesként fogyaszd:
isteni rizottót is készíthetsz belőle, zsályával megbolondítva felejthetetlen lesz! A zöldség kiemelkedő mennyiségben tartalmaz béta-karotint, de gazdag káliumban, rostban is.
Fotó: Iuliia Bondar / Getty Images Hungary

A brokkoli is jó forrása a béta-karotinnak, de rostban, vasban, káliumban, K- és B-vitaminokban is gazdag. Ha kedveled a pikáns ízeket, készíts belőle
mennyei curryt, ami édesburgonyával még egészségesebb főfogás lesz.
Fotó: haoliang / Getty Images Hungary

A mangó is gazdag béta-karotinban, de C-vitamint, magnéziumot, B6-vitamint is tartalmaz. Édességekbe is ideális, de akár a
reggeli zabkását is feldobja.
Fotó: Anna Blazhuk / Getty Images Hungary
(Képek: Getty Images Hungary.)
8 összetett szénhidrátforrás, amit bátran ehetsz a fogyókúra alatt is: vigyáznak a vonalaidra
Ezeknek az összetett szénhidrátforrásoknak a tányéron a helyük a bennük lévő értékes tápanyagok és rostok miatt.
Elolvasom