Mennyei sütőtökös rizottó zsályával bolondítva: így lesz igazán krémes
A krémes rizottó sütőtökkel készítve is ellenállhatatlan. Fűszerezd bátran ízlés szerint!

sutotokos rizotto
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az észak-olaszok híres egytálétele, a rizottó akkor tökéletes, ha az állaga folyékony, kására emlékeztető. Ezt speciális, magas keményítőtartalmú, nehezen szétfővő rizottórizs felhasználásával tudod elérni. Fontos, hogy a rizottót nem lehet a tűzön magára hagyni, mert a folyadékot fokozatosan kell hozzáadagolni, és közben folyamatos kevergetést igényel, különben leragad, elszíneződik.

Sütőtökös rizottó

Hozzávalók

  • 50 dkg sült tök
  • 4 dl alaplé
  • 3 zsályalevél
  • 2 evőkanál parmezán
  • 1 bögre rizottórizs
  • 1 vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl édes fehérbor
  • 1 evőkanál mascarpone
  • 1 teáskanál morzsolt rozmaring
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 1 csipet sáfrány
  • bors
  • olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

Első lépésként süsd meg a tököt. Ehhez szeleteld tetszés szerinti darabokra, tedd alufóliával kibélelt tepsibe, és letakarva told 200 fokra előmelegített sütőbe. Tíz perc múlva vedd le a fóliát a tetejéről, és így süsd további ötven percig, amíg megpuhul. Ha kész, hagyd egy kicsit kihűlni, kanalazd ki a héjából, néhány darabot tegyél félre, a többit pedig pürésítsd turmixgépben.

Amíg a tök sül, állj neki a rizottónak. Olívaolajon fonnyaszd meg az apróra vágott hagymát. Amikor már puha, add hozzá a fokhagymát és a rizst, kevergesd néhány percig, majd öntsd fel a borral. Amikor a bort már magába szívta, folyamatosan kevergetve, fokozatosan adagold hozzá az alaplevet is. Fűszerezd rozmaringgal, kakukkfűvel, sáfránnyal, sóval és borssal. Amikor már majdnem puha, kanalazd bele a tökpürét és a mascarponét, ízlés szerint adj még hozzá a fűszerekből, és forrald össze. A végén serpenyőben hevíts egy kevés olívaolajat, néhány perc alatt futtasd meg rajta a zsályaleveleket és a kimaradt tökkockákat, és ezzel díszítsd az adagok tetejét. Reszelt parmezánnal megszórva tálald.

A céklás rizottó szintén télies hangulatú, színes, vitamindús és nagyon finom fogás. Ne spórold le róla a feta sajtot!

Ezt is szeretjük